Mityba

Grybai – sveikatos šaltinis

By  | 

grybai

Nuotrauka – T.Naujokaicio

Šių metų grybavimo sezonas buvo itin sėkmingas. Dzūkijos ( ir ne tik ) miškai buvo tiesiog klote nukloti kalnais įvairiausių grybų. Teigiama, kad grybavimas yra puikus būdas atsipalaiduoti, pabėgti nuo rutinos ir  kasdienybės rūpesčių. Teigiamų savybių turi ne tik grybavimo procesas, tačiau ir patys grybai.

  • Grybuose gausu tokių vitaminų kaip B1, B2, D, PP, tiek mažiau yra ir A, H, C vitaminų.
  • Grybuose yra geležies, magnio, kobalto, mangano, riebalų, angliavandenių bei baltymų. Fosforo, kalcio bei kalio kiekiu jie prilygsta žuviai.
  • Savo naudingomis savybėmis pasižymi ir džiovinti grybai, tarkime, viename kilograme džiovintų baravykų įsisavinamų baltymų yra du kartus daugiau nei jautienoje ir net tris kartus daugiau nei žuvyje.
  • Grybuose yra gausu įvairių fermentų, kurie skaido riebalus, glikogeną bei celiuliozę.

Visgi, reikėtų nepamiršti, kad grybuose yra chitino, kuris yra gan sunkiai virškinamas, todėl silpnesnės sveikatos žmonėms reikėtų su saiku vartoti grybus.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.