Grožis ir mada

Pokalbiai – mados iliustratorė Anya Dee

By  | 

a2

Mados iliustravimas – dar reta ir nedaug žinoma meno šaka Lietuvoje. Tačiau tie, kas susipažįsta su šia sritimi, yra įtraukiami į fantazijos, grožio bei paslapčių pasaulį, iš kurio kelią atgal yra sunku atrasti. Šiandien kalbiname mados iliustratorę Anya Dee, kuri mus supažindins su šia meno kryptimi, papasakos apie save bei savo darbus.

  • Anya, papasakokite šiek tiek apie save, ar menas visuomet buvo jūsų prioritetas?

Taip, nuo pat vaikystės buvau savotiškas vaikas, lankiau įvairiapusiškai lavinančius meno būrelius: teatrą, šokius, dainavimo pamokas, piešimo studiją. Patiko visos meno išraiškos formos, tačiau turėjo praeiti tam tikras laiko tarpas, kol supratau, kuriai meno šakai jaučiu didžiausią trauką.

  • Kada pradėjote piešti? Kaip tai tapo pagrindiniu užsiėmimu?

Nuo šešerių metų pradėjau lankyti privačias dailės pamokas. Tačiau tai nebuvo itin nusisekęs projektas: turėjo praeiti aštuoneri metai, kol pamačiau tam tikrus savo pačios sugebėjimus ir kažkas pradėjo sektis. Palaipsniui vysčiau savo įgūdžius piešimo kursuose, studijavau Vilniaus Dailės Akademijoje, Vizualaus dizaino katedroje. Link mados iliustravimo mane pastūmėjo L’Officiel Mados Akademijos organizuoti mados iliustravimo kursai, tada ir įgavau daugiau pasitikėjimo savo žiniomis.

Face_fullmakeup_small

  • Anya , esate mados iliustratorė, kuo ši meno kryptis skiriasi nuo kitų ir kokią ateitį prognozuojate meno iliustravimui Lietuvoje?

Mados iliustracija turi perteikti nuotraukos ar pasirodymo tam tikrą akimirką, žmogaus bruožus ir nuotaiką. Tai nebūtinai turi būti išbaigtas sausas paveikslas, mados iliustracija leidžia žiūrovui pačiam užbaigti vaizdą savo galvoje. Tai ir yra vienas pagrindinių unikalių mados iliustravimo bruožų, kuriuo ji skiriasi nuo kitų mados vaizdavimų rūšių.

  • Ar turite mėgstamiausią mados iliustratorių/-ę? Kas jums suteikia įkvėpimo?

David Downton, Paper Fashion – jų darbais žaviuosi. Yra ir daug kitų iliustratorių, linkusių labiau į klasikinę iliustraciją, kurie tikrai žavi savo darbų tobulumu ir linijų išieškojimu. Mane gali įkvėpti bet kas – kavos puodelis, gražus rytas ar malonus pasisveikinimas.

D&Gss15 mini

  • Kokiais epitetais apibūdintumėte savo kūrybos bruožus? 

Drąsūs potėpiai, ryškumas, taiklumas.

  • Viename savo interviu esate teigusi, kad norite palikti pėdsaką istorijoje ir žmonių širdyse. Kaip norite, kad jus prisimintų, koks tai turėtų būti pėdsakas? 

Manau, kad į šį klausimą geriausiai atsakys mano nuoseklumas ir darbai, kuriuos nuveiksiu per savo gyvenimą.

  • Ką jums reiškia menas? 

Savęs negalėčiau įsivaizduoti be meno. Tai – dalis manęs. Kūrybiniame procese bei paieškų kančiose gimsta kažkas neatrasto, naujo. Jeigu galėčiau pasirinkti savo gyvenimo kelią: gimti trapios sielos žmogumi su kitokiu mąstymu ir vizija ar pasirinkti aiškesnį gyvenimo kelią, turėti stabilią psichiką, neieškant atsakymų į klausimą “kas aš?”, tikrai rinkčiausi antrą variantą. Tačiau tokio pasirinkimo neturėjau, gimiau tokia, kokia esu. Tikrai žinau, kad šitas kelias veda link įdomesnių atradimų ir gilesnių patyrimų, bet jo kaina – gyvenimas ir vidinė ramybė.

VALENTINOSS15_small

  • Su kokiais prekiniais ženklais teko bendradarbiauti? Kas paliko dižiausią įspūdį?

Kiekviena mano diena yra pilna naujų atradimų ir pažinčių. Esu atvira bendradarbiavimui, su džiaugsmu priimu naujus iššūkius iš skirtingų dizainerių, blogerių, prekinių ženklų. Nesu sudariusi savo pasiekimų sąrašo, nes jis pildosi kasdien. Esu pastebėjusi, kad kuo daugiau dirbu – tuo daugiau atsako gaunu į savo pastangas. Jau buvau pastebėta ir įvertinta Lanvin bei Valentino mados namų, gavau nemažai patirties dirdama su L‘Officiel žurnalu. 

  • Jūsų darbai įkvepia bei suteikia akstino siekti savų tikslų. Kaip manote, kodėl menas yra svarbus jaunimui bei ko gali pamokyti?

Labai gera žinoti, kad mano kūryba veikia kaip variklis ir suteikia jėgų kitiems. Pačiai kartais pritrūksta pasitikėjimo savimi, bet esu dėkinga aukštesnėms jėgoms, kad nuo pat mažens žinau, ką turiu nuveikti šioje žemėje. Menas padeda trapios sielos žmonėms atskleisti save, išreikšti savo idėjas  bei mintis, kai pritrūksta žodžių. Visada jaučiausi dėkinga už galimybę kurti, už tai, kad visada nestokojau idėjų bei turėjau kitokį mąstymą. Galbūt kažkas gali gyventi be kūrybos, bet aš manau, kad tik kūriant gimsta netikėtos idėjos, randamos išeitys ir atsakymai į egzistencinius klausimus. Menas padeda lavinti sielą.

  • Kokie yra jūsų ateities planai bei tikslai? 

Kaip yra sakoma, papasakok Dievui apie savo planus, tegul nusijuokia. Turiu daug užsakymų, gaunu atgarsį žmonių širdyse ir žinau, ką turiu veikti toliau. Stengiuosi reikalauti iš savęs daugiau, išeinu iš komforto zonos ir džiaugiuosi kiekviena patirta akimirka, atradimais. Įgaunu neįkainuojamos patirties bei papildau savo žinių bazę.

Ačiū už pokalbį.

Any darbais galite pasigrožėti:

Oficialioje svetainėje – www.anadeestyle.com

Blog’e – www.anadeestyle.blogspot.com

Facebook – www.facebook.com/anya.dee.style

Instagram – instagram.com/anadeestyle/

 

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.