Receptai

Citrinų tortas

By  | 

Citrinų tortas16-20 cm skersmens tortui
Biskvitą ir morengą galima išsikepti iš vakaro, taip pat pasiruošti anksčiau ir citrininį kremą. Taip sutaupysime nemažai laiko.
Citriniam biskvitui su aguonomis
  • 4 kiaušiniai
  • 130 g cukraus
  • 230 g sviesto, kamb. temperatūros
  • 230 g miltų
  • 1,5 arb. š. kepimo miltelių
  • 50 g aguonų
  • 1 citrinos žievelė
  • sultys iš 1,5 citrinos
Sirupui
  • 100 g cukraus pudros
  • 1,5 citrinos sultys
Įkaitiname orkaitę iki 170 C.
Sviestą išsukame su cukrumi iki baltos, purios masės. Po vieną įmušame kiaušinius, gerai išmaišome po kiekvieno.

Miltus persijojame su kepimo milteliais. Juos pamažu suberiame į sviestą. Sukamaisiais judesiais išmaišome tešlą, kol nelieka sausų gumulėlių.

Suberiame aguonas, išmaišome. Supilame citrinos sultis ir citrinos žievelę. Išmaišome.
Jei naudojate formą be dugno, ją apgaubiame folija ir užlenkiame iš išorės visus šonus, kad tešla neišbėgtų.
Naudojant tradicinę formą, ją ištepame riebalais ir pabarstome miltais.
Kepame per du kartus, paskirstant per pusę tešlą.
Kiekvieną biskvitą kepame apie 30 minučių. Prieš pasibaigiant kepimo laikui, sumaišome sirupui skirtas citrinos sultis su cukraus pudra. Sirupas gausis tirštos konsistencijos.
Ištraukiame iškepusius biskvitus ir subadome juos peiliu. Apipilame pasiruoštu sirupu ir paliekame atvėsti.
Morenginis sluoksnis
  • 60 g kiaušinių baltymų (iš 2 kiaušinių)
  • 100 g smulkaus cukraus
Įkaitiname orkaitę iki 140 C.
Kiaušinių baltymus plakame vidutiniu greičiu. Kai jie padvigubėja, pamažu beriame cukrų, tuomet padidiname plakimo greitį ir plakame, kol baltymai laikysis tvirtai ant šluotelės ją apvertus.
Ant kepimo popieriaus nupiešiame du 16-18 cm apskritimus, apverčiame popierių ir ant jo paskleidžiame šaukštu išplaktus baltymus.
Išlyginame vieno apskritimo paviršių, o kitam (jis bus ant viršaus) šiek tiek pakilnojame šauktą, kad susidarytų „kauburiai“.
Džioviname morengą apie 1 val., kol jo spalva šiek tiek pageltonuoja ir krašteliai atsikelia nuo kepimo popieriaus.
Paliekame atvėsti ir tuomet perkeliame ant švaraus paviršiaus.
Citrinų kremas (lemon curd)
  • 125 g sviesto
  • 85 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 125 g citrinų sulčių
Citrinų sultis supilame į nedidelį puodą Viriname ant silpnos ugnies, kol jos įšyla, bet neužverda.
Dubenyje sumaišome kiaušinius su cukrumi. Lėtai supilame pašildytas citrinos sultis, išmaišome ir perkošiame viską atgal į puodą. Viriname ant silpnos ugnies, maišant mentele, kol kremas sutirštėja (užtruks apie 10 minučių).
Nukeliame nuo ugnies, perpilame kremą į švarų dubenį ir paliekame šiek tiek atvėsti.
Suberiame kubeliais pjaustytą sviestą, maisto smulkintuvu pertriname kremą, kad sviestas įsimaišytų.
Laikome sandariame indelyje iki savaitės.
Grietinėlės ir jogurto kremas
  • 200 g grietinėlės (36 % riebumo)
  • 2 valg. š. cukraus pudros
  • 200 g natūralaus skonio graikiško jogurto (2 % riebumo)
Jei neturite galimybės įsigyti tiršto graikiško jogurto, jį galima pasigaminti namie.
Imkite paprastą natūralų jogurtą ir iš vakaro jį supilkite į dvigubą popierinį kavos filtrą, kurį įstatykite į sietelį. Palikite nuvarvėti.
Išplakame grietinėlę su cukraus pudra iki standžių putų. Įmaišome jogurtą, dar kartą perplakame.
Torto surinkimas
Tortą surenkame prieš pat jo patiekimą, nes kitaip morengas suminkštės.
Biskvitų viršų šiek tiek nupjauname, kad būtų lygus paviršius.
Paskleidžiame 1/3 grietinėlės-jogurto kremo, ant viršaus uždedame keletą šaukštų citrinų kremo. Jį šiek tiek įmaišome į grietinėlės kremą.
Uždedame pirmąjį morengo sluoksnį. Pasleidžiame antrą dalį grietinėlės kremo ir citrinų kremo.
Uždedame antrą biskvitą, aptepame jį grietinėlės-jogurto kremu. Ant jo uždedame citrinos kremo.
Galiausiai uždedame paskutinį morengo sluoksnį.

ingas sweeterie mini logo

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.