Receptai

Vaniliniai keksiukai su citrininio kremo įdaru ir morengo viršumi

By  | 

Vaniliniai keksiukai3Iš nurodyto kiekio gaunasi 12 keksiukų. Jums pateikiu receptą nurodytam skaičiui, o pati kepiau iš pusės kiekių.

  • 1 1/2 puodelių pyragų miltų*
  • 1 1/2 arb. š. kepimo miltelių
  • 1/4 arb. š. druskos
  • 125 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1 puodelis cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1/2 arb. š. vanilinio cukraus ar ekstrakto
  • 1/2 puodelio pieno
Citrininiam kremui (dar žinomam kaip Lemon Curd)

  • 125 g sviesto
  • 85 g cukraus
  • 2.5 g kukurūzų krakmolo (jo neturint, naudokite bulvių)
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 125 g šviežiai spaustų citrinų sulčių (jei nesinori labai rūgštaus kremo, dalį sulčių pakeiskite vandeniu)

Morengų viršui

  • 3 valg. š. vandens
  • 1/2 puodelio + 1 valg. š. cukraus
  • 2 kiaušinių baltymai
  • vanilės

* Pyragų miltai (Cake flour) – jie labai populiarūs Amerikoje ir, jei pastebėjote, daugmoje receptų jie naudojami. Šie miltai daug lengvesni, padaro gaminius ypač purius. Jų paslaptis – kukurūzų krakmolas. Šis magiškas derinys mums padeda pasiekti norimo rezultato tuose receptuose, kuriuose reikalingi tokio tipo miltai. Juos patiems pasigaminti labai paprasta.

Vaniliniai keksiukai4
Keksiukams:
 
Įkaitiname orkaitę iki 200 C. Pasiruošiame keksiukų formeles, į jas įdedame formeles.
Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską. Atidedame į šalį.
Kitame dubenyje išsukame sviestą iki purumo, pamažu suberiame cukrų. Kai masė tampa puri ir baltesnė, įmušame vieną po kito kiaušinius, gerai išmaišome.
Supilame pusę nurodyto pieno, sumaišyto su vanile, jį gerai išmaišome, tuomet suberiame pusę miltų. Kai nebelieka sausų ingredientų, supilame likusį pieną ir po jo – likusius miltus.
Dedame tešlą į paruoštas formeles ir kepame apie 20 minučių, kol gražiai paruduoja.
Citrininiam kremui:
 
Puode pakaitiname citrinos sultis.
Dubenyje sumaišome kiaušinių trynius, kukurūzų krakmolą ir cukrų. Supilame pakaitintas sultis, gerai išmaišome. Perkošiame atgal į puodą, kaitiname ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol kremas sutirštėja.

Nuimame nuo ugnies. Kai temperatūra nukrinta iki 60 C, įmaišome gabaliukais pjaustytą sviestą. Geriausia, kremą pertriname maisto smulkintuvu (antgaliu, kuriuo triname sriubas). Supilame į stiklainį, paliekame atvėsti.

Morengų viršui:
 
Į nedidelį prikaistuvį pilame vandenį ir dedame cukrų. Kai jis pradeda virti, verdame apie 2 minutes (nuo stipraus burbuliavimo pradžios), po pirmos minutės pradedame plakti baltymus su vanile iki standžių putų. Kai baltymai suputoję, pamažu pilame sirupą, stengiantis tai daryti iš kuo aukščiau ir labai plona srovele, kad neįkristų per didelis kiekis vienu metu ir baltymai nesubliūkštų. Kai supilame sirupą, dar šiek tiek paplakame ir kai ištraukus plaktuvą, ant jo gražiai susidarys baltymų “varvekliai”, morengas yra paruoštas. Leidžiame šiek tiek atvėsti ir galime dekoruoti keksiukus.
Keksiukų “surinkimas”:
Kai keksiukai jau atvėsę, peiliu atsargiai išpjauname centre įdubimą, į jį pridedame citrininio kremo ir ant viršaus papuošiame morengo “kepurėle”, tai galima atlikti ir konditerinio maišelio su įvairiais antgaliais pagalba. Aš kai kuriuos dar apdeginau specialiu degikliu.
ingas sweeterie mini logo

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.