Lietuvos kūrėjai

Pokalbiai – “Adatytė” įkūrėja Diana

By  | 

Eva-Andri-07623

Ryškių spalvų Adatytės vardo drabužius, žaviąją Dianą bei jos plačią šypseną žinome kiekviena iš mūsų. Šiandien Diana gyvena itin pakyliomis nuotaikomis – visai neseniai ji atvėrė Adatytės parduotuvės duris! Tačiau, ar žinojote, kad kelias link šios sėkmės buvo gana duobėtas? Kviečiame susipažinti su Adatytės istorija, peripetijomis bei pasigrožėti mūsų fotografės nuotraukomis, kuri neseniai lankės naujai įkurtoje parduotuvėje.

  • Diana, papasakokite mums šiek tiek apie pačią Adatytės pradžią. Kaip kilo pavadinimo idėja, kas paskatino jus imtis šios veiklos?

Viskas prasidėjo 2002 m. rugsėjo mėnesį, kai mano mama Regina atidarė siuvimo reikmenų parduotuvę šv. Stepono gatvėje, kuri vadinosi ADATYTĖ. Tada buvau dar tik moksleivė, kuri laisvas savo vasaros dienas leisdavo dirbdama pardavėja toje parduotuvėje. Laikui bėgant ADATYTĖ praplėtė veiklą bei pradėjo teikti siuvimo ir taisymo paslaugas. Siuvimo mašinos ūžesys mane įtraukė ir mano apsilankymai ADATYTĖ‘je pasidarė vis dažnesni. Tačiau, kaip ir kiekvienas vaikas, bandžiau ieškoti savęs kitose srityse.

Vis dėlto, 2009 metais teko grįžti į realybę ir prisiminti siuvimo amatą. Tas gyvenimo laikotarpis buvo nelengvas: studijavau magistro ir bakalauro studijose, laukiausi dukros, tad teko sėstis prie stalo, suskaičiuoti savo finansus ir nuspręsti, ko reikėtų atsisakyti. Nebuvau superinė, gerai besimokanti studentė, tad už mokslą teko mokėti. Nusprendžiau, kad mokslus tęsiu, tačiau privalėjau susirasti papildomos veiklos. Ši mintis paskatino mane sudalyvauti Kaziuko mugėje ir tokiu būdu užsidirbti mokslams. Kaziuko mugėje pardavinėjau savos gamybos pagalvėles, žaislus, rankines, o vėliau ir drabužius. Visi gaminiai jau tada buvo pažymėti Adatytės pavadinimu. Nenorėjau jokio kito pavadinimo, nors ne vieną kartą buvo svarstyta, kad galbūt esamą pavadinimą reikėtų pakeisti naujesniu bei modernesniu. Taip ir palikom jau 13 metus gyvuojantį šeimos verslą, tik jau šiuo metu įmonei vadovauju aš. (šypsosi – aut.past.)

Eva-Andri-07758

  • Kiek laiko jau gyvuoja Adatytė bei kokius maloniausius įvykius, nutikimus galėtumėte išskirti per šį periodą?

Pats pavadinimas gyvuoja jau 13 metus, tačiau kaip drabužių prekės ženklas yra žinomas nuo 2012 metų. Įvykių turėjome labai daug: ir gerų, ir liūdnų. Tačiau kai suklumpam, visada randame jėgų ir atsistojam. (šypsosi – aut.past.) Daugiausiai juokos keliantis iššūkis buvo kuomet įkalbėjau tiekėją man parduoti bandomąjį ruloną medžiagos, nors jis ir labai nenorėjo to daryti. Atkeliauja audinys į siuvyklą, pagaminamas naujas bandomasis gaminys, aš jį testuoju, nešioju ir vėliau išskalbiu. Ryte čiumpu tą bandomąją suknelę vėl užsivilkti ir žiūriu, kad ji man per trumpa apie 15 cm! Audinys susitraukė! Buvo nuspręsta pagaminti ilgesnes sukneles ir visas išskalbti, kad klientams jos nesusitrauktų. Taip visą savaitę linksminausi skalbdama apie 40 suknelių. (šypsosi – aut.past.)

  • Kas yra jūsų didžiausi įkvepėjai bei be ko Adatytė negalėtų gyvuoti?

Didžiausi įkvepėjai, turbūt, yra šeima ir draugai, klientai. Be jų didžiulio palaikymo negalėtų gyvuoti ADATYTĖ. O kūrybos atžvilgiu, tai spalvos, laisvalaikis, bendravimas su kitais kūrėjais, nes visi mes vienas kitą labai palaikom.

  • Jūsų kuriami drabužiai pasižymi gražiomis, ryškiomis, linskmomis spalvomis. Ar šios spalvos atspindi jūsų asmenybę?

Kai pradėjome kurti drabužius, pastebėjome, kad Lietuvoje trūksta ryškesnių spalvų drabužių asortimente. Taip ir gimė mintis, kad mūsų kuriami drabužiai bus neįprastų spalvų, neturėsime juodos ar kitų, ramesnių, spalvų kalorito. Galima teigti, kad mūsų spalvos atspindi mano asmenybę, nes manyje tikrai slepiasi ne pilka pelytė, o velniukas. Aišku, rinkdami spalvas savo gaminiams, mes domimės, kokios to sezono spalvų tendencijos, ir tik tada su užsakovu deriname, kokias audinio spalvos mums bus pagamintos. Taip taip, mūsų audinių spalvos yra specialiai mums gamintos! Nėra taip, kad mes nuvykstame pas audinio gamintojus ir renkamės iš jų siūlomų palečių.

  • Neretai pati esate savo drabužių modelis, ar pritariate nuomonei, kad klientui yra svarbu žinoti, kad kuria jo nešiojamą drabužį, jis nori matyti bei pažinti kūrėją?

Labai dažnai mane galima sutikti ne tik pozuojant nuotraukose, bet ir dalyvaujant su Adatyte mugėse ar išvykose. Stengiuosi visur dalyvauti pati. Esu pastebėjus, kad klientams daug maloniau, kai pats kūrėjas yra šalia, nes su juo ne tik apie kūrybą galima pakalbėti, bet ir apie įvairiausius išgyvenimus. Tokio bendravimo dėka susipažįstu su savo klientais, sužinau kas jiems patinka ir ko jie pageidauja ar ieško. Klientams labai malonu pabendrauti su kūrėju, juk ir mums malonu pabendrauti su knygos autoriumi ar bent akies krašteliu jį išvysti.

  • Neseniai atsidarė nauja Adatytės parduotuvė. Ką jums tai reiškia, kokios nuotaikos užplūdo atvėrus šios parduotuvės duris?

Taip, neseniai atidarėm ADATYTĖS naujų namų duris. Šis įvykis yra labai svarbus ne tik man, bet ir visai mūsų komandai, nes mes visi prisidėjom prie šio įvykio. Be savo šaunios komandos, turbūt, nebūčiau įgyvendinus šios svajonės. Apie naujus namus svajojome labai seniai, tik gan ilgai ieškojome patalpų – norėjome erdvių bei šviesių naujųjų namų. Labai džiugu, kad atradom tokią senamiesčiu alsuojančia erdvę, kurioje taip malonu sutikti klientus. Jau dabar jaučiuosi įgyvendinus vieną didžiausių savo svajonių. Naujoje parduotuvėje yra galimybė įsigyti ne tik Adatytės gaminamus drabužius, bet mūsų draugų kūrybą: „Toks Visoks“ odines rankines ir pinigines, „Pintu“ pastelinius aksesuarus, „Laukos fabrikėlio“ organinio stiklo aksesuarus, taip pat „“SculP“, „Mune.lt“, „Native.lt“

  • Ar galite iš savo patirties patvirtinti, kad sunkiai ir sistemingai dirbant, galime savo svajones paversti realybe? Kokias jūsų svajones išpildė Adatytė?

Kas mane pažįsta, tikrai galės sutikti, kad sistemingai dirbti nelabai moku. Beveik visos Adatytės veiklos metu dirbau intuityviai ir kol kas tai daryti sekėsi puikiai. (šypsosi – aut.past.)Tačiau galiu pasakyti, kad reikia turėti vieną didelę svajone, link kurios vestų kelios mažesnės svajonės. Tokiu atveju, laiptelis po laiptelio ir didžioji svajonė bus anksčiau įgyvendinta. Dar kažkada mama yra pasakiusi, kad reikia sapnuoti savo svajonę iki pačių mažiausių smulkmenų. Taip ir daria: sapnuodavau, kaip atrodys mano nauja parduotuvė, kur ji bus ir panašiai. O pati Adatytė išpildė daug mano asmeninių svajonių, tačiau labiausiai džiaugiuosi, kad išmokė pasitikėti savimi – kai pradėjau savo veiklą, buvau nedrąsi, lyg pasislėpęs zuikis krūmuose. O dabar stoviu ištiesus galvą ir matau kas vyksta aplinkui. (šypsosi – aut.past.)

  • Kokie trys žodžiai geriausiai apibūdina Adatytę?

Laisva, ryšku, patogu.

  • Kokie yra Adatytės ateities planai?

Įkvėpti ir pradėti naują gyvenimo etapą. Naujų tikslesnių planų mes neturim, lauksim, ką mums pasakys intuicija ir kur mus nuves. (šypsosi – aut.past.) Juk planai yra sudaromi, tam kad juos vykdytum, o mums nereikia planų tam, kad galėtume gyventi ir mėgautis galimybe daryti tai, ką mėgstame ir būti ten, kur norime. (šypsosi – aut.past.) Gyvenimas nuostabus ir be planų.

Ačiū už pokalbį.

“Adatytė” gaminius galite apžiūrėti – www.adatyte.com

Nuotraukos – Eva Andri photography

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.