Renginiai

Buitinės elektronikos gamintojai varžosi, kuris greitesnis, taupesnis ar gražesnis

By  | 

Futurologai pateikia vis naujas savo prognozes, koks technologiškai modernus bus mūsų gyvenimas ateityje. Jie kuria istorijas, kokie bus mūsų miestai, kokį maistą valgysime, kaip keliausime arba kiek ilgai gyvensime? Tiesa ta, kad paprastiems žmonėms gerokai įdomiau tai, kas vyksta čia ir dabar. Jiems aktualu, ką naujo gebės daryti televizoriai, dulkių siurbliai, skalbyklės, plaukų džiovintuvai, blenderiai ir kiti buitinės elektronikos prietaisai, kurie netrukus pasirodys parduotuvių lentynose?

ozen-vakuuminis-blenderis

OZEN vakuuminis blenderis

„IHS Markit” analitikai šių metų rugsėjo 1 d. paskelbė prognozę, kad „išmanių namų” kategorijos prietaisų pasaulinė rinka per ketverius metus paaugs 5 kartus ir sieks 477 milijonus įrenginių 2020 metais. Šiuo metu Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos regionai sudaro apie 20 proc. šios rinkos. Jeigu tendencijos realios – buitinės elektronikos gamintojai turi užtektinai erdvės kurti ir pristatyti vis naujus prietaisus.

„ACC Distribution” Produktų ir marketingo vadovas Marijus Miceika praėjusią savaitę viešėjo didžiausioje technologijų ir buitinės elektronikos parodoje Europoje „IFA 2016”, kuri vyko Berlyne. Jis sutiko pasidalyti savo įžvalgomis, kokie buitinės elektronikos prietaisai visai netrukus gali atsirasti mūsų namuose ir kaip jie palengvins buitį. Anot Marijaus Miceikos, parodoje pastebėtos kelios tendencijos, būdingos praktiškai visiems buitinės elektronikos gamintojams: elektros energijos taupymas, funkcionalumas, interneto ryšio integravimas į prietaisus ir, žinoma, kaip ir kasmet – įmantrūs dizaino sprendimai.

mill-sildytuvai-is-norvegijos

MILL šildytuvai iš Norvegijos

Gamintojai ieško būdų, kaip integruoti kitose industrijose jau pritaikytą technologiją 

Kalbėdamas apie prietaisų funkcionalumą, „ACC Distribution” Produktų ir marketingo vadovas paminėjo, jog parodoje buvo pristatyti „Dyson” plaukų džiovintuvai, kurie naudoja išmanią šilumos kontrolės sistemą, tam, kad išlaikytų optimalią temperatūrą ir padėtų išvengti karščio daromos žalos plaukams. „Tai pirmieji tokio tipo džiovintuvai, kuriems panaudota ši technologija”, – sakė Marijus Miceika. Taip pat buvo pristatyti naujos kartos tepaliniai radiatoriai „Mill“ iš Norvegijos, turintys „Heat Boost” technologiją, kai karštis pasklinda po patalpas kelis kartus greičiau ir tolygiau, lyginant su tradiciniais radiatoriais. Be to, šie radiatoriai nesausina oro ir stilingai atrodo.

dyson-plauku-dziovintuvas

DYSON plaukų džiovintuvas

Marijaus Miceikos teigimu, „Bosch” šiemet pristatė ne vieną naujieną. Pradedant multifunkciniu puodu, turinčiu apie 50 įvairių gaminimo režimų, tarp kurių vakuumavimas ir virimas lėtuoju būdu, baigiant – indukcine kaitlente, su integruotu garų surinktuvu. Dar viena technologinė naujovė – vakuuminiai blenderiai. Jie vaisius ir daržoves smulkina vakuume, todėl nėra oksidacijos ir neprarandamos produktų maistingosios medžiagos bei vitaminai. Be to, tokiuose blenderiuose susmulkintus produktus galima ilgiau laikyti šaldytuve, nes nesant deguonies – bakterijos tiesiog nesidaugina. O štai „Terraillon” demonstravo išmanias svarstykles, gebančias atpažinti vaisius ir daržoves. „Technologijos, panaudotos minimuose prietaisuose, tik įrodo, kad gamintojai ieško būdų, kaip nustebinti pirkėjus, kaip turimą prietaisą patobulinti, integruojant kitose industrijose jau pritaikytą technologiją”, – pastebėjo ekspertas.

Elektronikos prietaisai – stilingos interjero detalės

„ACC Distribution” Produktų ir marketingo vadovas pabrėžė, kad buitinės elektronikos gamintojai siekia sukurti tokius prietaisus, kurie būtų ne tik funkcionalūs, tačiau stilingi, derantys šiuolaikiniuose interjeruose. Gamintojai ieško naujų formų, spalvinių sprendimų, kad buitinės elektronikos prietaisai taptų stilingomis interjero detalėmis”, – įžvalgomis iš „IFA 2016” parodos dalijosi Marijus Miceika. Jis pateikė pavyzdį, kaip šiemet savo dizainu stengėsi išsiskirti kapsulinių kavos aparatų gamintojai pristatę naujos kartos kapsulinius kavos aparatus „Movenza” ir „Eclipse”, kurių dizainas iš tiesų futuristinis.

Elektros energijos taupymo lenktynės

Pasak Marijaus Miceikos, parodoje tarp gamintojų aiškiai matėsi elektros energijos taupymo lenktynės, nes to iš šiuolaikinių prietaisų tikisi juos namuose naudojantys žmonės. Pavyzdžiui, rinkoje esanti 7 kg skalbyklė, turinti „A+” klasę sunaudoja apie 190 kW/h per metus. Buitinės elektronikos gamintoja „Vestel” pristatė naują „A+++ (-70%)” klasės skalbyklę, kuri sunaudoja tik 49 kW/h elektros energijos. Vadinasi, sutaupo apie 70 proc. energijos, lyginant su žemesnės klasės skalbykle.

Viena įdomesnių technologinių naujovių „IFA 2016” parodoje buvo „Sharp” televizoriai, turintys berėmius ekranus, kurie užtikrina išskirtinę vaizdo kokybę. Šie televizoriai pasižymi itin aukštu pikselių tankiu ir suvartoja mažai elektros energijos. Tokie televizoriai buvo sukurti panaudojus „IGZO” technologijas”, – sakė „ACC Distribution” Produktų ir marketingo vadovas.

Parodoje „Vestel” paskelbė savo strateginę partnerystę su „Toshiba”. Kompanija sudarys strateginę prekės ženklo licencinę sutartį. Sutarties tikslas – didinti „Toshiba” televizorių pardavimus Europoje ir viršyti ankstesnę „Toshiba” padėtį rinkoje. „Taigi, šie susitarimai turėtų dar labiau išjudinti televizorių rinką Europoje ir klientams pateikti technologinių naujovių”, – įžvalgas išsakė Marijus Miceika. 

Ryšys su internetu

Viena iš ryškiausių buitinės elektronikos tendencijų – vis daugiau prietaisų turi interneto ryšį, tad žmogui tokių prietaisų valdymas tampa vis paprastesnis. Anot Marijaus Miceikos, parodoje pristatyta naujiena, kuri greičiausiai bus integruota į masinės gamybos šaldytuvus – tai „internetas šaldytuve”. Prietaisus su šia galimybe pristatė „LG”, „Haier” bei kiti gamintojai. Dideliuose šaldytuvuose integruotuose ekranuose naujoji technologija leidžia peržiūrėti naujienas, receptus, šeimos nariams palikti žinutes ir kt. Be to, naujos kartos šaldytuvai atpažįsta, į kurią lentynėlę padedame maisto produktus, ir oro srautą nukreipia tik į tą vietą. Taip kelis kartus greičiau atvėsinamas maistas, kad ilgiau išliktų šviežias. Be to, „Haier” gamintojai leidžia užsisakyti savo pasirinktos spalvos šaldytuvą, kad žmonės jį galėtų priderinti prie virtuvės interjero.

Interneto ryšio galimybė integruota ir į dulkių siurblius robotus. „Ecovacs” naujieji siurbliai robotai valydami namus geba filmuoti ir informaciją perduoti į telefoną. Pavyzdžiui, toks siurblys, užfiksavęs atidarytą langą ar nežinia iš kur bėgantį vandenį, gali apie tai informuoti išsiųsdamas pranešimą. Gamintojai šį modelį dar tobulina, tad tikėtina, kad parduotuvių lentynose tokie siurbliai atsiras maždaug po metų.

 Pasak „ACC Distribution” Produktų ir marketingo vadovo, „Siemens” taip pat nepatingėjo ir pristatė originalų kavos aparatą, kuris turi išskirtines programas ir geba pagaminti kavą tarsi barista. Be to, norimos kavos variantą žmogus gali pasirinkti paspaudęs kelis mygtukus savo išmaniajame telefone dar neišlipęs iš lovos arba biure, eidamas iš vieno susitikimo į kitą.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.