Renginiai

Dizaino Dienos 2016

By  | 

ktu-dizaino-dienos-2016-ekranas

Kiekvienų metų lapkričio mėnesį Kaunas tampa jaunatviško maksimalizmo ir kūrybos centru, nes čia jau 20-ąjį kartą vykstantis jaunųjų dizainerių konkursas “Dizaino Dienos” suburia dar nepripažintus kūrėjus ir meniškos prigimties asmenybes. Renginį organizuojanti KTU FSA InDi išlaiko “Dizaino dienų” tradicijas, tačiau kasmet grįžta su nauja idėja. Plačiau apie “Dizaino Dienas” ir šių metų renginio išskirtinumą pasakoja konkurso koordinatorė Rūta Kriaučiūnaitė.

Ką tau reiškia „Dizaino Dienos“?
“Dizaino Dienos” man yra galimybė atsiskleisti, kurti, įgyvendinti ne tik savo, bet ir visos komandos, kuri dirba prie šio renginio, idėjas. Maža svajonė – siekti bendro rezultato su komanda, kuri šiais metais išsipildė ir dėl to labai džiaugiuosi. Šis renginys įdomus tuo, kad niekada nežinai, kas ir kaip tave nustebins, šokiruos – tai jaudina iki pirštų galiukų.

Kaip gimė šių metų “Dizaino Dienų” tema/idėja („Naktinis miestas“)?
Naktis yra magiškas laikas, kai pasineriam į apmąstymus, kai paskęstam savo pasaulyje, kai esame tikri. Tada norisi atskleisti save ir tik kiekvienas pasirenkam priemones, kaip tai padaryti. Naktiniame mieste daugybė skirtingų sielų, kurios visos nori būti pastebėtos, išgirstos ir suprastos. Pradėjau galvoti apie tai, kas yra kūrėjas, ko jis tikisi kurdamas, siekdamas save realizuoti. Manau, kad jis velniškai nori išsilaisivinti. Išlaisvinti savo ne tik geras, bet ir blogas emocijas. Jis drąsus ir nebijantis į laisvę išleisti savo mintis ir fantazijas. Kūrėjo darbai – tai priemonė visa tai išreikšti.

Socialinė akcija “Dizaino dienų” metu vykdoma pirmą kartą. Kas įkvėpė/paskatino tai įtraukti į renginio sudėtį?
Šiais metais vykdysime socialinę akciją, skirtą atkreipti visuomenės dėmesį ne tik į sumaterialėjusį pasaulį, bet į pačią renginio idėją – nebijoti būti savimi. Renginio metu parodomąją kolekciją demonstruos moterys, sergančios krūties vėžiu. Jos drąsios, stiprios asmenybės, kurias būtina pajausti. Žmonės per daug įsitraukę į slegiančią rutiną, kurioje nepastebi, kokie neeiliniai žmonės juos supa. Tai globali problema. Ši liga klastinga ir reikalaujanti žmonių dėmesio bei neabejingumo.

Renginys organizuojamas jau nuo 1996-ųjų. Šiais metais orientuojamasi į dizainerį kaip tikrojo savęs kūrėją. Kas priverčia šiuolaikinį dizainerį užsidėti kaukę? Kuo pasikeitė senesnių metų kūrėjai nuo dabartinių?
Mano nuomone, vis labiau augančiai greitosios mados pasiūlai, drabužių dizaineriui tampa vis sunkiau sukurti ne tik savitą, bet ir paklausų gaminį. Dažnai siekdamas įtikti vartotojui, jis stengiasi prisitaikyti prie jau siūlomo rinkoje asortimento ir savęs realizavimui neskiria daug dėmesio. Tuomet pats dizainerio darbas neteikia tiek malonumo, o jo darbai netenka unikalumo bei savitumo, kas dizaineriui atneštų ne tik materialios naudos, bet ir save realizavusio kūrėjo džiaugsmo.

Ko tikimasi iš Dizaino Dienų nugalėtojo? (Koks jis turi būti?)
Manau, kad nugalėtojais jau yra visi jaunieji dizaineriai, kurie išdrįso savo darbus parodyti visuomenei, nes jie nebijo savęs, nebijo būti nesuprasti. Visi dalyviai, nesvarbu ar šių, ar praėjusių metų, pasinaudodami stipriausiu žmogaus ginklu – kūryba – į mados industriją įnešė naujų atspalvių. Nors “Dizaino Dienos” dar nėra aukšto lygio mados renginys, tačiau tai jaunųjų dizainerių karjeros pradžia, kuri ypač svarbi.

Kuo šis renginys svarbus visuomenei?
“Dizaino Dienos” – vienas iš tų renginių, kuris yra skirtas ne plačiai auditorijai, o suinteresuotiems asmenims. Tiems, kurie domisi kultūra, jos vystymusi. Tiems, kurie nori pajausti, kuo gyvena drabužių kūrėjai ir įkvėpti mados bei entuziastingų jaunųjų dizainerių oro.

Susitinkame lapkričio 18d., 19:00, M. Žilinkso dailės galerijoje (Nepriklausomybės aikštė 12, Kaunas). KTU FSA InDi kviečia visus, kurie nori pamatyti pirmuosius jaunųjų talentų žingsnius pripažinimo link bei pasisemti įkvėpimo sau. Mes – jauni pasaulio kūrėjai – mūsų mintys ir idėjos verčia suktis pasaulį mūsų nurodyta kryptimi!

Foto – KTU studentų atstovybės archyvas

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.