Mada

Vaidas Macas: “Mada turi kalbėti”

By  | 

Stebėdamas aplinką – klausydamas radijo laidų, interviu, skaitydamas žurnalus, bendraudamas, kartais labai kryptingai, o kartais tiesiog pasąmoningai, Vaidas Macas pradėjo svarstyti, su kokiais sunkumais tenka susidurti šiuolaikinei moteriai?

Sakome “visuomenė”, o, iš tikro, mes patys, įspraudžiame moteris į rėmų ir reikalavimų labirintą. Ji turi būti graži, protinga ir žavinga, puiki mama, nuostabi žmona, visada aktyvi, nenuilstanti, įspūdingą karjerą daranti, nuolatos pasitempusi – TOBULA. O svarbiausia, iš jos nepaliaujamai reikalaujama amžinos “jaunystės” ir “seksualumo”. Tačiau, net jei moteris tos “visuomenės” akyse sėkmingai įvykdo visus ar bent dalį jai keliamų reikalavimų, šios fotosesijos autorius jos tiesiog klausia: – “Ar esi laiminga?”

Vaidas Macas pastebi, kad gražiai, sėkmingai ir tobulai atrodančiai moteriai, uždavus šį klausimą, jos akyse galima išvysti liūdesį, kuris po kelių mirksnių būna užglaistomas tais “visuomenės” keliamų reikalavimų “pasiekimais” ir noru pačiai patikėti, kad taip, esu laiminga, kodėl turėčiau nebūti? Kartais atsakymai būna ironiški, o kartais, bandant išvengti sandūros su tiesa, toks klausimas sukelia net moters pyktį.

Turėdama sėkmingai išpildyti tiek visokių “turi”, “privalai”, “reikia”, moteris stokoja laiko abejoti jai primetamomis klišėmis. Kasdienėje tų reikalavimų pildymo tėkmėje, ji neturi kada analizuoti kas ji, kokia ji ir kas yra jos laimė? Jos akis dengia raiščiai. Ji blaškosi. Jos rankos ir kojos surištos. Ir taip, jos nerimas turi pagrindą, nes giliai viduje ją kankina abejonė.

1vaidas-macas-mada-turi-kalbeti2
Nors centrinė fotosesijos “IŠSIVADAVIMAS I. AR ESI LAIMINGA?” ašis – moteris, tačiau iš tiesų, “visuomenės” keliami reikalavimai taikomi mums visiems, nepaisant lyties, amžiaus, tautybės, socialinio statuso. Paradoksalu, nes ta “visuomenė” – mes patys, kurie ir pančiojame vieni kitus tais reikalavimų raiščiais – spindinčio šilko juostomis, tapusiomis pagrindiniu fotosesijos leitmotyvu.

Autorius viltingai kviečia išlaisvėti ir išsivaduoti nuo jų. Išdrįsti tiesiog būti savimi, augti, leisti augti kitiems, gyventi savo gyvenimą, kurti ir su nuostaba atrasti tikrą save. Šioje fotosesijoje menininkė Eglė Grėbliauskaitė su didele pajauta ir aistra įkūnijo šią moters išsilaisvinimo dramą, kurios finišas – ramybe alsuojančios, laisvos moters portretas.

”Fotosesijos, vaizdo kampanijos yra neatsiejama šiuolaikinio mados pasaulio dalis, todėl siekiu pasinaudoti šiomis priemonėmis, kaip įtaigiu sklaidos šaltiniu, kalbėdamas aktualiomis socialinėmis temomis. Sutikite, kalbėti, iš tiesų, yra apie ką. Nors esame įpratę, kad  magiškas mados pasaulis mums dažniausiai žada itin saldžias pasakas, į šią fotosesiją raginu pažvelgti kaip į mūsų realios nūdienos atspindintį veidrodyje. Menas, kūryba ir, šiuo atveju, mada turi kalbėti. Visa tai ir apima mano bendradarbiavimo su įvairiais kūrėjais ciklas pavadinimu “FASHION MUST TALK”, – sako Vaidas Macas.

1vaidas-macas-mada-turi-kalbeti1

“Mane sudomino Vaido pasirinktas netikėtas kūrybos pristatymo kelias. Aktuali socialinė tematika – komunikuojama menine forma, o mada tampa kalbėjimo įrankiu. Įdomu bendradarbiauti su žmonėmis, kurie nėra abejingi, ieško ir menine kalba kviečia stabtelti ir suklusti. Tai – drąsu ir inovatyvu, ypač madoje” – pastebi menininkė Eglė Grėbliauskaitė. “Likau sužavėta lengvos, lyg atsainios elegancijos Vaido kūryboje. Viskas paprasta ir tobula tuo pat metu”.

Autorius džiaugiasi ir nuoširdžiai dėkoja likimui už pažintį ir galimybę šį projektą kartu įgyvendinti su menininke Egle Grėbliauskaite ir fotografe Enrika Samulionyte. “Tik atidus įsigilinimas į gvildenamą temą, pasitikėjimas vienas kitu ir profesionalumas leido pasiekti rezultatą, kuris, tikiuosi atkreips dėmesį į tai, kas mums visiems yra taip svarbu”, – dalijasi savo mintimis Vaidas.

Šios išsivadavimo fotosesijos užmanymo išpildymo priemone tapo itin prabangios Vaido Maco De Luxe rūbų linijos modeliai, kurie sukurti naudojant aukščiausios kokybės šilko, vilnos audinius iš Italijos, Prancūzijos. Kūryboje siekdamas išskirtinės kokybės, Vaidas ja užburia ir savo klientus, jo mados dizaino idėjų įgyvendinimui siūlydamas rinktis audinius iš vieno prabangiausių ir kokybiškiausių pasaulyje Sevile Row tiekėjų ir gamintojų – Holland & Sherry audinių katalogų. Autorius siekia išskirtinumo ne tik dizaino sprendimuose, audinio pasirinkime, tačiau ir itin kokybiškame tų sprendimų įgyvendinime.

“Pagarba meistrystei įprasminama itin kokybiškoje modelių atlikimo technikoje”, – pastebi Vilniaus dailės akademijos profesorė Eglė Ganda Bogdanienė. “Jo kostiumų formos skulptūriškos, kartais mena architektūros objektus. Spalviniai deriniai lakoniški, o detalės ir aksesuarai kaip akcentas sukuria norimą nuotaiką. Vaidas gerai jaučia proporcijas, spalvinių dėmių harmoniją. Rūbas jam – meno kūrinys, kuris organiškai santykiauja su kūno judesiu, reaguodamas į natūralius arba surežisuotus aplinkos poveikius. Vaidas pabrėžia drabužio galimybę keistis, transformuotis”, – savo įspūdžiais dalijasi profesorė.

Fotosesija “IŠSIVADAVIMAS I. AR ESI LAIMINGA?” ryškesniu dramatiškumu papildo kiek ankščiau pristatytą vaizdo kampaniją, kurioje pagrindinis vaidmuo taip pat teko Eglei Grėbliauskaitei. Menininkei neatsitiktinai pasiūlyta bendradarbiauti šioje išsivadavimo tematikos kampanijoje. Vaidą Macą būtent ir žavi Eglės gebėjimas atsiriboti nuo stereotipų ir laisvas gyvenimo alsavimas. Menininkės buvo prašoma ne įsikūnyti į išgalvotą personažą, o pačiai tapti personažu ir perteikti savo drąsios ir nepriklausomos asmenybės savybes, kurios ir įkvėpė Vaidą kviesti išlaisvėti ir kitus.

Platus Vaido Maco akiratis ir įvairiapusiškumas, suteikia jam galimybę save realizuoti skirtingose meno formose: madoje, juvelyrikoje, keramikoje. Stiprus šio autoriaus braižas – išskirtinė kokybė, modernumas, intelektualumas ir drąsa.

Daugiau informacijos apie autorių ir jo kūrybą galite rasti www.vaidasmacas.com

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.