Drabužiai

Dvigubo kryžiaus ir tautinių juostų aplikacijos – naujoje ypatingų laisvalaikio drabužių kolekcijoje

By  | 

Sulaukus pavasario visiems norisi spalvų ir ryškesnių detalių. Ne išimtis ir lietuvių kūrėjai bei jų naujosios kolekcijos. Prekės ženklas ,,Sofa Killer’’ jau keletą metų sėkmingai kuriantis tiek vaikinams, tiek merginoms puikiai tinkančius laisvalaikio drabužius, šį pavasarį stebina savo itin patriotiška naująja kolekcija – vienais pagrindinių jos akcentų tapo istorinio dvigubo kryžiaus ir tautinių juostų motyvai.

,,Iki šiol populiariausias mūsų gaminamas drabužis – kombinezonas, tačiau juk ne visi renkasi šį nišinį drabužį savo laisvalaikiui. Vis svarstėme apie sportinių, laisvalaikio kostiumų siuvimą, tačiau norėjosi kurti kiek kitaip nei kiti. Pats esu patriotas, tad mintys vis sukosi apie Lietuvos simbolių naujoje kolekcijoje panaudojimą. Pernai vasarą Dainų šventėje bevaikštant po mugę pastebėjau tautines juostas ir pagalvojau – kodėl gi jų nepanaudojus kažkaip kitaip nei vien vyrų pamėgtų peteliškių ar politikų kaklaraiščių kūrime, o kaip dvigubo kryžiaus aplikaciją, kuri naudojama paties mūsų didvyrio Vytauto herbe, skyde bei visur kitur’’, – apie originalią idėją pasakoja prekės ženklo ,,Sofa Killer’’ įkūrėjas Tadas Žukauskas.

Tačiau ir to kūrėjui buvo negana – norėjosi aplikacijas naujos kolekcijos kūriniams sukurti dar ypatingiau: ,,Pats esu užaugęs Rusnėje, domiuose istorija, man visad buvo įdomu žinoti, kieno buvo ir yra ta žemė, kuri mane užaugino kaip asmenybę. Terminą ,,mažoji Lietuva’’ žinojau jau seniai ir jį naudodavau bendraudamas su kitais regiono patriotais aukštaičiais, dzūkais, suvalkiečiais ir ypatingai su žemaičiais, nes jie visad galvoja, kad Panemunės kraštas yra Žemaitija, o iš tikro – tai mažoji Lietuva ir savo darbais aš turiu progą tai pasakyti.’’

Tado artima giminaitė Idalija Ragelienė yra tautodailininkė bei restauratorė, ji ir išklausė bei palaikė šią vaikino idėją – kad tautinės juostos naujoje kolekcijoje būtų būtent tokios, kokias audė ir naudojo mažosisos Lietuvos gyventojai prie šimtą metų.

,,Pats rinkausi spalvas, raštus, išmatavimus. Nuoširdžiai galvojau, jog procesas bus ženkliai greitesnis, bet juostos audžiamos rankomis, tad pirmieji jų pavyzdžiai atsirado tik žiemą, ir juos dar teko koreaguoti. Taip gimė pirmas dvigubas kryžius ant džemperio. Tačiau vien tautinės juostos man nepakako – norėjosi tvirtesnio vaizdo, nes mažojoje Lietuvoje jos buvo gan siauros, o nenorėdamas keisti istorijos, pridėjau printus su dvigubo kryžiaus konturu – taip gavome galutinį variantą’’, – ilgą kūrybos procesą atskleidžia Tadas Žukauskas, nusprendęs naujųjų džemperių rankogalius dar papuošti ir Lietuvos trispalvės juostele.

Pozuoti su naujosios kolekcijos kūriniais Tadas kartu pasiūlė savo gerai bičiulei modeliui Gerdai Štelemėkaitei. ,,Tadą pažįstu jau seniai, puikiai žinau jo darbus ir atsidavimą savo kūrybai. Kai jis pasiūlė tapti naujosios kolekcijos veidu bei pristatė jos idėją, sutikau nedvejojusi. Drabužiai itin stilingi, jaunatviški patogūs, o jų siunčiama ,,žinutė’’ itin svarbi ir reikšminga kiekvienam mūsų’’, – teigia Gerda.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.