Aksesuarai

,,JOOra“ – išskirtinių papuošalų kūryba

By  | 

,,JOOra“ – išskirtinių papuošalų kūryba

„JOOra“ – tai naujas rankų darbo aksesuarų prekės ženklas, skirtas moteriai, kuri yra laisva ir trokšta pabrėžti savo išskirtinumą, kuri ieško unikalių, savitą istoriją galinčių papasakoti kūrinių. Pakalbinome Jūratę, prekės ženklo įkūrėją, apie tai, kaip gimsta kruopštaus, ilgo ir kantraus darbo reikalaujantys „JOOra“ aksesuarai.

Visų pirma, kūrėjos norėjosi paklausti apie ausiai neįprastą „JOOra“ prekės ženklo pavadinimą. Jūratė pasakoja, kad šiame pavadinime, užkoduotos jos vardo raidės. Vardas Jūratė itin lietuviškas, kilęs nuo legendos, turintis itin glaudų ryšį su jūra, tad ir pavadinimas savyje talpina jūros konotaciją, yra susietas su pasakiškais, paslaptingais, akiai nematomais horizontais. Prekės ženklo pavadinimą puikiai atspindi autorės kuriami papuošalai – individualūs, charakteringi, paslaptingi, tarsi simboliai, padedantys mums keliauti per gyvenimą. Kiekvienas papuošalas turi savo pavadinimą, kaip autorė sako, vardą. Vardo suteikimas yra svarbi ir įprasminanti kūrybos proceso dalis. Tokiu būdu papuošalas yra individualizuojamas ir įgauna charakterį.

„JOOra“ 2017-2018 metų rudens/žiemos kolekcija sietina su ilgais žiemos vakarais, tamsa, žvaigždėmis nusėtu dangumi, o sukurtų aksesuarų pavadinimai tokie kaip „Paslapčių knyga“, „Žalčio sapnas“, „Spyglius“, „Brožė“, „Pelėdukas“, „Kortų namelis“, „Žali lapai“, „Duo“, „Mieloji širdelė“ perkelia mus į paslaptingą, magijos ir burtų persmelktą pasaulį. Priešingai, 2017-2018 metų pavasario/vasaros kolekcija su tokiais kūrinių pavadinimais kaip „Jūrilė“, „Pupa“, „Drugelis“, „Saldukas“, „Vasaros kvapai“, pasak kūrėjos, mena apie gamtos atgimimą, naują užsimezgusią gyvybę, nepriklausomybę, laisvę, moteriškumą, jausmingumą.

Kaip kūrėja teigia, „JOOra“ aksesuarai – tai fantazijos vaisiai. Ši kūryba gimsta iš laisvės, yra kūrėjos vidinio pasaulio atspindys. Jei Jūratė jaučiasi laiminga, kūrėjos būsena atsispindės papuošale – kūrinys bus lengvas, romantiškas, jei nuotaika veržli, yra tikimybė, kad gims kažkas unikalaus. Taip pat papuošalo atsiradimo istoriją įtakoja ir pačios kūrėjos patirtis, dažnai, prisiminimai. „Vieno iš kūrinių – „Spygliaus“, atsiradimą nulėmė apsilankymas Salvadoro Dali muziejuje bei nuoseklus gilinimasis į šio menininko kūrybą.“ Jeigu atkreipsite dėmesį, šis kūrinys akivaizdžiai persmelktas siurrealizmo estetikos. „Jūrilės“ atsiradimą įtakojo Viduržemio jūra, jos permatomas mėlynumas, puikiai matomas jūros dugno vaizdinys. Jūratė pasakoja, kad į kiekvieną kūrinį sudeda visą savo meilę, kiekvienas kūrinys lyg atskiras pasaulis – jis turi savo istoriją, tad lygiai tokio paties papuošalo Jūratės kolekcijose neišvysite. Kaip kūrėja pastebi, „papuošalo atkartoti neįmanoma, juk negali atkartoti momentinės, autentiškos to laiko būsenos. Be to, turbūt kiekviena moteris trokšta turėti papuošalą, kuris yra vienintelis.“ Jūratė papuošalų kūrimą prilygina paveikslo tapymui, tai savotiška meditacija ir akistata su savimi.

„JOOra“ papuošalų kūryba prasidėjo nuo segių, dar kūrėjos vadinamų gyviukais. Tęsiant gyviukų temą, gimė pirmas kaklo papuošalas. Jūratės aksesuaruose dominuoja smulkūs karoliukai. Tam, kad gebėtų sukurti meno kūrinį primenantį papuošalą, kūrėja turi susikūrusi savąją siuvinėjimo techniką, kuri padeda pasiekti itin kokybiško ir išbaigto rezultato. „JOOra“ papuošalai – tai kruopštus rankų darbo rezultatas. Papuošalų kūrime nenaudojami klijai, todėl kiekvienas karoliukas pačiupinėjamas ir išsiuvinėjamas rankomis. Verta paminėti, kad papuošalų išskirtinumas slypi jų dvipusiškume. Kūrinių nešiojimo galimybių lygiai taip pat daug. Tiesa, nors autorės kūryboje dominuoja kaklo papuošalai, galime išvysti auskarų ir segių.

Pasiteiravus, kurie papuošalai yra pareikalavę daugiausiai kūrėjos pastangų, Jūratė išskyrė „Spyglių“ ir „Paslapčių knygą“. Įprastai kūrybinis procesas, pasak autorės, gali užtrukti nuo trijų dienų iki trijų savaičių. Būtent tris savaites Jūratė praleido prie „Paslapčių knygos” kūrimo. Šis kūrinys ypatingas ne tik dėl savo sudėtingumo, bet ir dėl pačios idėjos koncepcijos. „Paslapčių knyga“ yra vartoma, ji turi puslapius, joje gali apsigyventi Jūsų inicialai, ar į jos puslapius gali nugulti Jūsų viso gyvenimo istorija.

Svarbu paminėti, jog Jūratė kuria ir pagal individualius užsakymus. Bendradarbiaujant su kliente, atsižvelgiant į jos charakterį ir stilių, kūrėja padeda išgryninti papuošalo viziją, pataria kaip jį derinti prie konkretaus rūbo. Vis dėlto autorei svarbi ir kūrybinė laisvė, nes, jos manymu, griežtos ribos ir rėmai – kūrybos priešas.

Kaip teigia ,,JOOra“ papuošalų kūrėja, jos kūrybos tikslas – suteikti laisvės pojūtį, bet kokio amžiaus moteriai. Kurdama papuošalus Jūratė siekia, kad moterys nebijotų atskleisti savo moteriškumo, nebijotų žaisti su įvaizdžiais, nebijotų iš pirmo žvilgsnio derinti nesuderinamus dalykus – juk dažnai rezultatas gali nustebinti Jus pačias. Paklausus kūrėjos, kas jai yra didžiausia laimė, Jūratė teigia, jog: „pats procesas – kūryba. Lygiai taip pat didžiausias įvertinimas yra išgirsti, kad papuošalas kažkam patinka, matyti, kai žmogus atranda savąjį kūrinį, jį pajaučia, pamilsta ir noriai nešioja.“ Masinė gamyba, ne „JOOra’i“, čia gimsta išskirtiniai ir paslaptingi meno kūriniai.

Garsi britų dizainerė Vivjen Vestvud (Vivienne Westwood) yra teigusi, jog: „mada turi pasakoti istoriją“. Rinkdamiesi ,,JOOra“ papuošalus, kurkite ir pasakokite istoriją apie save.

Teksto autorė – Gabija Blochina
Nuotraukos – Eva Andri photography

 

1 Comment

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.