Sveikas gyvenimo būdas

M. Jašinskytės ryto ritualai ir vaistininkės patarimai: stiprina imunitetą ir suteikia energijos visai dienai

By  | 

Tamsa ir šaltukas už lango žiemos rytais nenuteikia pozityviai – norisi tik įsisukti į patalus ir toliau šiltai snausti. Kad dieną pradėtumėte gera nuotaika ir kupini energijos, jogos ir šokių mokytoja Milana Jašinskytė pirmiausiai pataria žadintuvą telefone pakeisti paprastu žadintuvu. „Kai mus pažadina žadintuvas telefone, rytą dažniausiai pradedame naršydami socialiniuose tinkluose. Taip vos pabudę pripildome mintis bereikšme informacija“, – sako M. Jašinskytė.

Ji taip pat siūlo neskubėti šokti iš lovos: „Keletą kartų giliai įkvėpę ir iškvėpę, nusišypsokite sau. Leiskite sau pasvajoti apie būsimą dieną – kokios jos norėtumėte. Dar negalvokite apie laukiančius darbus ir rūpesčius. O kai atsikelsite iš lovos, išgerkite stiklinę drungno vandens su citrina, pasidarykite neilgą savimasažą ir tada eikite į vonią“, – taip pradėti rytą siūlo jogos mokytoja.

Tinkamai pradėję dieną, ne tik pasikrausime žiemą stokojamos energijos, bet ir stiprinsime imunitetą, fizinę ir psichinę sveikatą. BENU vaistininkė Jūratė Vaičiūnienė dalinasi 5 ryto ritualais, kurie užves vidinį mūsų organizmo variklį atlaikyti visus žiemos iššūkius ir išsaugoti produktyvumą visą dieną.

„Šaltuoju sezonu išsaugoti aktyvų gyvenimo tempą daugeliui sunku. Tačiau išlaikyti gyvenimo pagreitį labai svarbu – fizinis aktyvumas būtinas, nepriklausomai nuo sezono, o energijos ir geros nuotaikos darbams ir laisvalaikiui žiemą reikia ne mažiau nei vasarą. Todėl maži, bet svarbūs ryto ritualai gali padėti ir šalčiausiu sezonu išlaikyti organizmo ir gyvenimo tonusą“, – teigia vaistininkė.

Ji pateikia penkis greitus ir pakankamai paprastus ryto ritualus energingai dienos pradžiai.

  1. Kelkitės anksti ir skirkite šį laiką sau

Kuo trumpesnės dienos, tuo darosi sunkiau atsikelti rytais kiek anksčiau – tamsa už lango vilioja žadintuvo skambutį atidėti vėlesniam laikui. To rezultatas – skubėjimas į darbus ar mokslus, nespėjus nė gerai akių pramerkti.

Įprotis atsikelti anksčiau padės efektyviau pradėti dieną – turėsite laiko ir išsibudinti, ir pasikrauti energijos. Jeigu ryte nereikės verstis per galvą, namus paliksite geresnės nuotaikos, diena taps labiau struktūruota, visur spėsite.

„Turėkite ryte bent keletą minučių sau, kad galėtumėte neskubėdami išgerti rytinės kavos ar arbatos puodelį, suvalgyti sveikus pusryčius. Ryte ypač tinka žalioji arbata, pasižyminti tonizuojančiu efektu. Per šį laiką galite mintyse susidėlioti laukiančius dienos darbus, susitikimus. Be to, ramus rytas mažina streso riziką dienos eigoje“, – sako BENU vaistininkė.

  1. Dieną pradėkite stikline šilto vandens su citrina

Dieną pradėti stikline ar dviem vandens reikėtų visais metų laikais, tačiau žiemą rekomenduojama gerti kiek šiltesnį nei kambario temperatūros vandenį, paskaninti jį griežinėliu citrinos.

„Vandens reikėtų išgerti po atsikėlimo praėjus maždaug 5-10min. Vanduo pažadina organizmą, paruošia virškinimo sistemą pusryčiams, o šiltas vanduo stimuliuoja imuninę sistemą. Visą dieną taip pat rekomenduojama gerti šiltesnį vandenį“, – pataria J. Vaičiūnienė.

  1. Palįskite2 minutėmspo šaltu dušu

Anot vaistininkės, šaltas ar vėsus dviejų minučių dušas padės atsibusti ir susikoncentruoti ties laukiančia diena. Šis ritualas taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą, pagerinti kraujo cirkuliaciją, pagreitinti raumenų veiklą. Vienas šalto dušo pliusų – jis padeda norint numesti svorio ir sumažinti celiulitą.

„Jei nesatę pratę, nereikia iškart lįsti po šaltu dušu. Pratinkitės po truputį – tiesiog kas dieną ar kas kelias dienas vandens temperatūrą vis mažinkite. Kūnas gana greitai pripras prie šaltesnio vandens ir greitai mintis apie šaltą dušą neskatins slėptis po antklode. Grūdinimasis gali padėti išvengti ar sumažinti peršalimo simptomus, taip pat puikiai tonizuoja“, – šypsosi vaistininkė.

  1. Skirkite15 minučių mankštai

Rytinis fizinis aktyvumas taip pat nuteikia pozityviai ir padeda susikoncentruoti. Todėl tikrai verta žadintuvą užsistatyti keliomis minutėmis anksčiau. Mankštą pasirinkite tokią, kuri teiktų malonumą – nereikia ryto pradėti verčiant save ką nors daryti.

„Tai gali būti patys paprasčiausiai pritūpimai, šuoliukai, liemens sukimas, atsilenkimai, įtūpstai. Galite rinktis ir intensyvesnę mankštą, tačiau nereikėtų nuo pirmųjų dienos minučių savęs išsekinti. Naudinga pradėti dieną jogos asanomis, kurios padės raumenims apšilti, visam kūnui prasitempti, tačiau nesekins ir nenuvargins. Dienos pradžiai puikiai tiks 8 minučių trukmės „Saulės pasveikinimo“ pratimas – grakšti dvylikos lankstumo ir jėgos pozų seka, atliekama kaip vienas tęstinis pratimas. „Saulės pasveikinimo“ judesių kompleksas puikiai pratempia raumenis, sušildo sąnarius ir atpalaiduoja“, – idėjomis, kokia mankšta pradėti dieną dalinasi J. Vaičiūnienė.

  1. Sveiki šilti pusryčiai – ir sveikatai, ir grožiui

Anot vaistininkės, pradėti dieną nuo sveikų pusryčių yra labai svarbu. Jie padeda ne tik palaikyti kūno šilumą ir energiją, bet ir išlaikyti gražias formas. Žiemą rinkitės šiltus pusryčius, tad vienas geriausių pasirinkimų – įvairių grūdų košės.

„Pasigaminti košę užtrunka vos kelias minutes, o pagardinus ją kasdien vis skirtingais ingredientais, skonis nenusibos. Rinkitės viso grūdo dalių košes – jos gerina virškinimo sistemos darbą, turi daugiau organizmui svarbių vitaminų ir mikroelementų, skaidulų. O jeigu rytais mėgstate gerti vaisių ir uogų kokteilius, gardinkite juos imbieru ar net žiupsneliu čili pipirų – padės kovoti su virusais“, – pataria vaistininkė.

Vaistininkė primena, kad išsiugdyti sveikos gyvensenos ritualus, ypač rytais, kai norisi dar pamiegoti, gali šiek tiek užtrukti. Todėl nereikėtų sau išsikelti pernelyg griežtų tikslų jau kitą dieną keltis anksčiau, sportuoti ir praustis po lediniu vandeniu. Mažais žingsneliais ugdomi įpročiai greičiau taps gyvenimo būdu, nebereikalaujančiu jokių pastangų.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.