Grožis

Dermatologė: grožio procedūros lazeriu efektyvios, tačiau reikia žinoti kelis dalykus

By  | 

Kuo ilgiau jaunystę pratęsti svajojančios moterys griebiasi pačių įvairiausių būdų: nuo iš močiutės paveldėtų neva stebuklingų kaukių receptų iki odos patempimo skalpelio pagalba. Vienas populiariausių būdų tarp moterų – nuo namų šeimininkių iki Holivudo žvaigždių – raukšles lyginti įvairiomis injekcijomis, o jas vejasi ir raukšlių lyginimo be adatų procedūros. Pasak „Era Esthetic“ klinikos gydytojos dermatologės Olesios Fominos, lazerinių procedūrų populiarėjimą lėmė gerokai į priekį pažengusios technologijos ir didelis moterų noras kuo ilgiau išsaugoti jaunystę. Ji dalijasi svarbiausiais dalykais, kuriuos reikėtų žinoti apie lazerines odos atjauninimo procedūras.

„Senesnės kartos lazeriai nebuvo itin patrauklūs. Jie išskirdavo aukštą temperatūrą, agresyviau pažeisdavo audinius ir viršutinį odos sluoksnį. Nors procedūros buvo gana efektyvios, ilgas poprocedūrinis laikotarpis daugumą moterų atbaidydavo. Jos mieliau rinkdavosi injekcijas ar plastines operacijas. Dabar situacija pasikeitusi, tačiau moterims dar stinga žinių apie šias neinvazines grožio procedūras. Dažniausiai kyla klausimų apie pasiruošimą procedūrai ir poprocedūrinį laikotarpį, odos priežiūrą po procedūros, patį atjauninimo procesą, saugumą ir skausmą“, – sako estetinės dermatologijos klinikos gydytoja dermatologė ir čia pat atsako į dažniausiai moterims kylančius klausimus.

Ar galima lazeriu jauninti odą, jeigu ji yra jautri

Gydytoja dermatologė sako, kad naujausiais lazeriais grožio procedūras galima atlikti bet kokio odos tipo moteriai. Taip pat tokios procedūros galimos bet kurioje kūno vietoje ir veido zonoje: rankų, plaštakų, šlaunų, kaklo, dekolte srityse, net ir zonoje aplink akis, kur oda yra labai plona ir jautri.

„Pagrindinis skirtumas tarp odą jauninančių operacijų ir injekcijų bei lazerinių procedūrų, kad pastarosios yra neinvazinės, todėl odos priežiūra po procedūros paprastesnė, jei būna, tai tik trumpas poprocedūrinis laikotarpis – galima iš karto grįžti į įprastinę veiklą, nereikia kurį laiką likti užsidarius namuose. Šios priežastys taip pat lemia augantį moterų susidomėjimą jaunystės pratęsimu lazerio pagalba“, – sako gydytoja dermatologė, pridėdama, kad lazerinės grožio procedūros pasitelkiamos ne tik stabdant senėjimo procesą, bet ir gydant įvairius randus, pvz., strijas po gimdymo ar aknės paliktus randus, sprendžiant odos pigmentacijos problemas.

Kaip turėčiau pasiruošti lazerinei odos atnaujinimo procedūrai?

Estetinės dermatologijos klinikos gydytoja pabrėžia, kad procedūros lazeriu yra estetikos ir gydymo procedūros, todėl atliekamos tik specialius mokymus baigusių ir dirbti su lazeriu sertifikuotų gydytojų dermatologų. Nors pacientui specialaus pasiruošimo šios procedūros nereikalauja, tačiau viskas prasideda nuo konsultacijos su gydytoju dermatologu ir tinkamiausio gydymo plano parengimo.

„Reikėtų žinoti tai, kad geriausiam rezultatui pasiekti dažniausiai reikia kelių procedūrų kurso, todėl pirmiausiai kartu su gydytoju sudaromas gydymo planas. Nors lazerinės procedūros nereikalauja sudėtingos odos priežiūros po to, gydytojai paruošia ir rekomendacinį odos priežiūros planą. Jis skirtas tam, kad po procedūros rezultatai būtų kuo ilgiau išlaikomi“, – lazerinių procedūrų planavimo ypatumus pristato „Era Esthetic” klinikos dermatologė.

Pasak O. Fominos, kiekvieno žmogaus odos būklė ir su ja susijusios problemos yra skirtingos, todėl gydytojas kiekvienam individualiai suplanuoja procedūrų kiekį, periodiškumą ir kitus su gydymu susijusius dalykus.

Kaip reikia prižiūrėti odą po lazerinės procedūros?

Nors odos priežiūra po procedūros yra nesudėtinga, kurį laiką reikia laikytis tam tikrų gydytojo rekomendacijų ir odą saugoti – ypač nuo saulės ir išsausėjimo.

„Išskirčiau dvi pagrindines rekomendacijas po lazerinių procedūrų, kurios ypač aktualios, jeigu lazeriu oda jauninama šiltuoju metų laiku. Pirmiausiai, dvi savaites po procedūros odai reikalingas intensyvus drėkinimas ir raminimas, reikia vengti odos traumos, erzinančių odos priemonių ir saulės vonių. Antra, mažiausiai mėnesį ar pusantro reikia naudoti priemones nuo saulės su SPF 30 ar didesniu filtru“, – odos priežiūros rekomendacijas vardija dermatologė ir prideda, kad paprastesnė ir saugesnė odos priežiūra, jeigu procedūra atliekama šaltuoju metų laiku.

At tokios procedūros saugios – kokia rizika pažeisti odą?

Pasak O. Fominos, svarbu pasidomėti, kokiu lazeriu bus atliekama procedūra. Priešingai nei senesnės kartos lazeriai, naujausieji maksimaliai sumažina odos pažeidimo riziką.

„Estetinėje medicinoje išskiriami du lazerių tipai: abliatyvūs ir neabliatyvūs. Pirmieji išskiria aukštą temperatūrą, procedūros metu pašalina visą viršutinį odos sluoksnį. Rezultatai būna geri, tačiau po tokių procedūrų sveikimo laikotarpis yra ilgesnis, tad šie lazeriai naudojami jau retai. Lazerinės technologijos grožio srityje yra stipriai pažengusios į priekį. Dabar naudojamos tokios technologijos kaip Fraxel Dual lazeris, sujungiantis du lazerius ir turintis dvigubą poveikį. Todėl procedūrų reikia mažiau, jos trumpesnės ir saugesnės, pasiekiami geresni rezultatai“, – grožio procedūroms skirtų lazerių pažangą apžvelgia gydytoja dermatologė.

Kaip lazeris veikia odą ir kokie procesai joje vyksta?

Pasak O. Fominos, naudojantis naujausios kartos lazeriais, frakcinis odos atnaujinimas vyksta dalimis, t.y. mikrofrakcijomis. Tokiu būdu vienos procedūros metu lazeris paveikia apie 20-30 proc. odos toje zonoje, kuri yra atnaujinama. Pagal gydymo planą sudaryto kurso metu atnaujinama visa veido ar konkrečios kūno dalies oda.

„Kadangi dvigubo veikimo frakcinis lazeris nepažeidžia odos taip agresyviai, kaip senesnieji lazeriai, efektas po procedūros matomas greičiau – oda tampa lygesnė, švelnesnė, padidėja jos tonusas, išsilygina smulkios raukšlelės, sušvelnėja pigmentacijos pokyčiai bei pagerėja odos tekstūra. Po procedūrų, atliktų naujos kartos lazeriais, vyksta aktyvūs odos persitvarkymo procesai – pradeda aktyviai gamintis naujos ląstelės”, – odos atnaujinimo šiuolaikiniais lazeriais ypatumus pristato “Era Esthetic” gydytoja.

Dermatologė sako, kad naujausių grožio procedūroms naudojamų Fraxel Dual lazerio skirtumas nuo ankstesnės kartos yra dviejų skirtingų ilgių bangų naudojimas, taip veikiant tiek viršutinį, tiek gilesnius odos sluoksnius. Trumpesnė banga veikia gilesnį sluoksnį, kuriame skatina elastino ir kolageno gamybą ir atkuria skaidulų tinklo tankumą. Ilgesnė banga veikia viršutinį epidermio sluoksnį, skatindama jo struktūrinį atsinaujinimą, mažindama pigmentaciją ir lygindama spalvą.

Ar odos atnaujinimas lazeriu skausmingas?

Gydytoja dermatologė sako, kad procedūros metu gali būti jaučiamas dilgčiojimas, taip pat atsirasti šilumos pojūtis, kuris jaučiamas dar porą valandų po procedūros. Siekiant sumažinti galimą diskomfortą, prieš frakcinį odos atnaujinimą taikoma lokali anestezija, o procedūros metu, prieš, per ir po kiekvieno lazerio impulso, epidermis papildomai vėsinamas. Lazerinės procedūros trunka neilgai: nuo 30 iki 60 min.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.