Renginiai

Julia Janus tapybos parodos atidarymas

By  | 

Nuo šių metų kovo 20 d. iki balandžio 30 d. kviečiu aplankyti mano tapybos parodą „Dekoracijos“, vyksiančią „Queensberry – local wine / food“ restorane (Didžioji g. 18, Vilnius).

Esu Julija Janus – mados dizainerė, Vilniaus dailės akademijos (VDA) ir ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto absolventė.

Tapybos mokiausi iš savo dėstytojų, garsių Lietuvos ekspresionizmo atstovų: Arvydo Šaltenio ir Raimundo Sližio.

Tapytojas A. Šaltenis įdiegė spalvos jausmą, o R. Sližys skatino eksperimentuoti, ieškoti savo išraiškos priemonių. Po VDA baigimo keletą metų neliečiau teptuko, piešiau pieštuku, flomasteriu. Vėl prisiminiau tapybą kurdama marginimus JULIA JANUS mados prekės ženklo kolekcijų audiniams.

Aš esu dekoratorė. Puikiai žinau, kaip paryškinti, keisti, transformuoti žmogų ir jo aplinką, panaudojant įvairias išraiškos priemones. Todėl ir savo tapybą vadinu dekoracija. 20 vienetinių „Julijos mados namų“, 18 JULIA JANUS moteriškų kolekcijų ir 6 JULIA JANUS vyriškos kolekcijos, per 30 audinio marginimų ir printų suformavo atpažįstamą stilių, lietuviško mados dizaino istoriją, kurią tęsiu pristatydama savo tapybos darbus viešai.

Nuo žmonijos istorijos pradžios žmogaus kūnas nuolat dekoruojamas marginto audinio drabužiu, tatuiruotėmis, grimu, spalvomis, papuošalais, net chirurginės intervencijos metodu keičiamos kūno formos tam, kad galėtume išreikšti save arba pasislėpti. Dekoruojamos ir namų sienos, siekiant papasakoti savo istoriją, palaikyti tam tikrą aplinką, išreikšti savo įsitikinimus, pranešti apie save kitiems ar apsupti save kultūros dekoracijomis, primenančiomis mums apie tai, kas mes esame. Pateikiu keletą dekoracijų pavyzdžių:

„Dragqueen“ ypatingai išsipuošęs (dažniausiai persirengęs kaip moteris) žmogus, kūno dekoracijomis, kuriantis savo alter-ego.

Japonijoje, Tokijo gatvės mados teatras „Cosplay“. Žmonės, panašūs į populiarių komiksų herojus, apsirengę kosminiais kostiumais ir atitinkamu grimu pabrėžiantys savo herojų išskirtinumą.

Kariuomenės savanoriai – žmonės, palaikantys šalies kariuomenę ir kasdieniame gyvenime perėmę karišką stilių, kad susitapatintų su šia grupe.

Įvairioms etninėms grupėms save priskiriantys ar iš jų kilę žmonės, savo kasdiene apranga pabrėžiantys istorinę arba kultūrinę kilmę (indėnai, masajai, bavarai).

Įvairioms populiarioms šiuolaikinės kultūros grupėms save priskiriantys žmonės – pankai, hipiai, hipsteriai, baikeriai, gotai, rastafari, hiphopo ir banglenčių kultūros atstovai.

Įvairioms religinėms grupėms atstovaujantys žmonės – katalikų kunigai, vienuoliai, budistų vienuoliai, pravoslavų šventikai, žydų hasidai.

Šioje parodoje susieju dekoraciją su savo kuriamo kostiumo dizaino istorija, pristatau 7 didelio formato tapybos darbus kartu su JULIA JANUS mados stilistiką atspindinčia vyriško ir moteriško kostiumo ekspozicija.

Į parodos atidarymą pakviečiau žmones, kurie skiria ypatingą dėmesį savo kūno dekoravimui ir taip išreikšdami save ieško naujų formų, praturtina mus ir mūsų aplinką netikėtais sprendimais arba pasirinkta išskirtine apranga pasakoja apie priklausymą grupei, tarnystę idėjai, pasaulėžiūrai, religijai.

Parodos tema ir formatu noriu atkreipti dėmesį į mus supančią įvairovę ir ją skatinti, įkvėpti save ir kitus skirtinga estetika ir palaikyti asmeninę saviraišką, gebėjimą žaisti.

Parodos idėja gimė iš kitos mano veiklos – Vilniaus senamiesčio kvartalo bendruomenės būrimo ir sinergijos tarp kaimynų paieškų. Kvartalo identiteto papasakojimo tema rašiau magistro baigiamajį ISM verslo magistro studijose ir imdama iš kaimynų interviu, sužinojau, kad restorano savininkai yra linkę įsileisti meno parodas į savo erdves. Su šia paroda kuriame precedentą, nes visas Stiklo kvartalas, kuris apima istoriškai susiklosčiusio žydiškos kultūros paveldo rajono Stiklių, M.Antokolskio, Gaono ir Žydų gatves, tampa istorijos, kultūros ir meno maršrutu. Pamažu verslas ir kultūra susijungs ir kitose kvartalo vietose.

Kai pranešiau apie sumanymą atidaryti parodą, iš karto DJ Paul Blaze pasisiūlė groti vakaro metu, mano kolegės padėti pasirūpinti organizaciniais dalykais, restorano „Queensberry – local wine / food“ restorane (Didžioji g. 18, Vilnius) savininkai Tadas ir Gintarė pasirūpinti vaišėmis ir, kas svarbiausia, darbų eksponavimu.

Dar labai įdomu, kad „Queensberry – local wine / food“ restorane (Didžioji g. 18, Vilnius). restoranas yra tarp Stiklo kvartalo ir Savičiaus gatvės, todėl, nors abi bendruomenės pažįstamos, bet pirmą kartą gausiau susitiks parodos atidarymo metu.

Ši paroda – JULIA JANUS prekės ženklo, tokio koks jis yra, pabaigos pažymėjimas. Janus – romėnų panteono dievas, atsakingas už pradžią ir pabaigą. Jo simbolis yra durys. Dabar durys užsidaro. Tačiau kitam patalpos gale – jos pamažu atsiveria. Kas už jų, dar nežinau. Tik nujaučiu, kad be darbo neliksiu.

Julia Janus

Nuotraukos – Vidas Černiauskas

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.