Drabužiai

Drabužių dizaineris Aleksadras Pogrebnojus pristato specialų projektą

By  | 

Dizaineris, kostiumų dailininkas Aleksandras Pogrebnojus kūrybos gerbėjams ir vėl turi gerų žinių. Šį kartą žinomas vyras pristato specialių projektą – drabužius su ant jų nugulusiais dailininko bei kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio darbų eskizais.

K. Čiurlionio kūrybos pasaulis formavosi XIX a. pabaigoje, neoromantizmo, simbolizmo ir art nuoveaumeninių idėjų sankirtoje. Tuomet, būdamas profesionalus muzikas, jis labiausiai išgarsėjo savo dailės darbais, tačiau visuomet siekė kelių menų harmonijos bei sukūrė tam tikrą muzikos ir tapybos principus sintezuojančią sistemą, pagrįstą atitikmenimis: jo kūryboje muzikinio tono garsumą atitinka spalvos ir kontūro intensyvumas, muzikinį tempą – plastinis-linijinis ritmas, muzikinio kūrinio dalis – ciklinę kūrinių sandara. Struktūrinių ir kompozicinių muzikos elementų taikymas suteikė M. K. Čiurlionio tapybai abstrakcijos bruožų bei tapo svarbiu impulsu kitų menininkų darbams. Praėjus daugiau nei šimtui metų, jo įtaka nė kiek nemažėja. Tiesa, dizaineris Aleksandras Pogrebnojus į legendinio kūrėjo darbus pažvelgė iš visiškai naujos perspektyvos.

„M. K. Čiurlionio kūrybinis palikimas kur kas didesnis nei septynios jo garsiosios sonatos – viso menininkas yra sukūręs apie 300 tapybos ir grafikos kūrinių. Būtent grafinė dalis daugeliui yra nematyta, tad sumaniau šiuosdailės kūrinius perkelti ant drabužiųir taip dailininkosukurtą meną priartinti prie didesnių visuomenės grupių, kad jo žinutę išgirstų bei suprastų kuo daugiau žmonių“, – projekto ištakomis dalijasi dizaineris.

Aleksandrą ypač žavi ne tik dailininko gebėjimas mąstyti nepriklausomai nuo to meto dailės autoritetų, kurti visai naujos plastinės formos kūrinius, kurie stipriai praturtino Europos modernizmo tapybą, bet ir grafikos darbuose atsiskleidžiantis M. K. Čiurlionio subtilus humoro jausmas bei eskizų lengvumas, nebūdingas monumentaliems menininko tapybos darbams.

„M. K. Čiurlionio eskizų analizė buvo tarsi laiko mašina, leidžianti išvysti populiariausių jo kūrinių gimimo ištakas ir akies krašteliu žvilgtelėti į dailininko atostogų, kelionių ar filosofinių apmąstymų akimirkas, tad šias savo patirtis sujungiau komponuodamas eskizus. Grupuojant, koležuojant šiuos vaizdus, gimė nauji kūriniai, kurie, nugulę ant audinio, dabar gyvens papildomą gyvenimą, daug viešesnį ir platesnį. Tokiu būdu, M. K. Čiurlionio grafika suskamba naujai, netikėtai bei tapusi mano kurtų drabužių dizaino dalimi, dailininko įdėjas, net ir praėjus daugiau nei šimtmečiui, skleis gatvėje“, – kūrybiniais impulsais dalijosi dizaineris Aleksandras Pogrebnojus, įsitikinęs, jog toks savotiškas dailės kūrinių vaizdų platinimas bei populiarinimas yra puiki galimybė praturtinti visuomenę.

Modeliai : Monika Račiūnaitė ir Jonas Stankevičius 

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.