Mityba

Ar tikrai pienas yra mums reikalingas produktas??

By  | 

pienasMažai kas iš mūsų įsivaizduoja savo kasdienybę be pieno produktų. Nuo pat mažens mes esame pratinami valgyti varškę rytais, išgerti bent vieną stiklinę pieno per dieną, užkandžiauti įvairių skonių sūreliais ir jogurtais. Tačiau vis daugiau ir dažniau pasigirsta prieštaringų nuomonių apie pieno produktus ir jų naudą mūsų organizmui. Pateikiame kelis plačiai paplitusius mitus apie pieno produktus ir mokslininkų nuomonę bei vertinimus.

  1. Pienas yra neatskiriama sveikos mitybos dalis.

Jei į šį klausimą jūs atsakėte „taip“, tikriausiai galvojate, kad pienas turėtų būtų įtrauktas į kasdienynę mūsų mitybą dėl jo mums suteikiamo kalcio. Vis dėlto, vertėtų žinoti, kad vartodami pieną ir jo produktus, mes prarandame daugiau kalcio negu jo pasisaviname. Nors ir karvės piene yra gausu kalcio, tačiau jis yra tokioje formoje, kad mūsų organizmas tiesiog nesugeba jo pasisavinti. Reikėtų nepamiršti, kad karvės pienas „rūgština“ organizmą, tad šis, norėdamas neutralizuoti rūgštingumą bei jame esančią fosforo rūgštį, pasisavina kalcį iš mūsų kaulų ir tai ilgainiui priveda prie tokių ligų kaip osteoporozė.

  1. Pienas jūs apsaugos nuo osteoporozės

Šį mitą mes jau paneigėme pirmojo klausimo atsakyme. Norėdami išlaikyti kaulus sveikus, turėtumėte atsisakyti pieno bei dažniau vartoti šiuos produktus: žuvį, riešutus, ruduosius ryžius, avižas, grikius, brokolius, špinatus, lapines salotas, salierus, šparagines pupeles, morkas, svogūnus, žirnius, lęšius, pupeles ir kitus.

  1. Pienos produktai – sveikatos šaltinis

Naujausi mokslininkų tyrimai įrodė, kad pieno produktai, anaiptol, ne sveikatos šaltinis. Manoma, kad pasterizuotas ir komogenizuotas pienas gali sukelti įvairias chroniškas ligas: reumatoidinį artritą, vėžį, diabetą, įvarias širdies ligas, alergijas, depresiją.

Pieno produktams virškinti yra reikalinga laktazė, tačiau su metais šio enzino mūsų organizme mažėja, o daugelio suaugusiųjų organizmai jo tiesiog nebegamina arba gamina nepakankamai. Dėl šios priežasties pienas nėra suvirškinamas, o tai nuodija mūsų organizmą bei sukelia įvairias ligas ir alergijas.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.