Mityba

Smidrai – pavasarinis lobis

By  | 

SmidraiIr nors smidrai vis dar nėra plačiai naudojami lietuvių virtuvėje, tačiau jie jau žingsnis po žingsnio įsiskverbia į mūsų kasdieninę mitybą. Smidrai jau seniai plačiai vartojami tiek Europoje, tiek ir Amerikoje. Nesunku suprasti kodėl – yra teigiančių, kad ši daržovė išsiskyria net tarp pačių naudingiausių daržovių. Sužinokime apie smidrus ir jų naudą kiek plačiau:

  • Smidrai pasižymi didele gausa antioksidantų;
  • Šiose daržovėse yra gausu tokių vitaminų kaip A, B, C, K, T, o taip pat folatų, riboflavino (vandenyje tirpus B grupės vitaminas), tiamino;
  • Smidrams netrūksta tokių mineralinių medžiagų kaip manganas, varis bei kalis;
  • Smidrai yra visiškai nekaloringi: viena porcija smidrų tik 20 kalorijų.

Parduotuvėje vis praeinate pro smidrus, nes tiesiog nežinote, kaip juos pagaminti? Štai keletas patarimų, kurie padės įveikti šią baimę:

  • Smidrus galima valgyti tiesiog žalius. Juos tereikia švariai nuplauti, supjaustyti bei jais pagardinti salotas;
  • Jei juos virsite: smidrų ūgliai nuplaunami, stati sustatomi į puodą (viršūnėlės neturi būti apsemtos) ir keletą minučių verdami.

Puikus receptas bei idėja smidrams pagaminti iš Inga‘s sweetery blogo:

Reikės:

  • Ryšulėlis smidrų;
  • Druskos, pipirų pagal skonį,
  • Dviejų kiaušinių;
  • Parmezano sūrio.

Eiga:

Smidrus nuplauname, nupjauname galiukus, kurie yra šiek tiek baltesni.
Dideliame puode užviriname šiek tiek pasūdytą vandenį. Sudedame smidrus, verdame apie 3 minutes ant vidutinės ugnies. Išgriebiame iš vandens ir nusausiname. Išverdame kiaušinį pagal savus norus. Sudedame į lėkštę apvirtus smidrus, ant viršaus uždedame kiaušinį, užtarkuojame parmezano ar kito kieto sūrio. Pabarstome pipirais.

 

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.