Grožis ir mada

Pokalbiai – Evelina iš “Eva Andri photography”

By  | 

Evelina iš Eva Andri photography

Dažnas galvoja, kad norint nufotografuoti gražias nuotraukas, reikia turėti profesionalią įrangą, kuri dažnai yra ir gana brangi. Kalbiname Evelina iš “Eva Andri photography”, kuri paneigs visus mitus ir įrodys, kad net ir su telefonu galima padaryti gražias nuotraukas – tereikia žinoti kelis triukus – kokiu kampu fotografuoti, koks turi būti apšvietimas ir pan.

Malonaus skaitymo ir galbūt ir Jūs sugalvosite išbandyti telefonines fotosesijas.

  • Evelina, ką jums reiškia fotografija, ar jau seniai domitės šia meno rūšimi?

Fotografija domiuosi jau daugiau nei dešimtį metų. Pamenu, kad mano brolio Martyno per Šv. Kalėdas padovanotas skaitmeninis fotoaparatas labai greitai tapo mano „geriausiu draugu“. Nešiodavausi jį tiesiog džinsų kišenėje, o pasitaikius net ir menkiausiai progai – fotografuodavau praktiškai viską ką matau aplink. Tuomet negalvojau, kad fotografija galėčiau užsiimti profesionaliai. Fotografija dabar – didelė dalis mano gyvenimo, negaliu pavadinti to darbu, nes dirbu visai kitoje srityje, tačiau kartais juokais pasakau, kad tai mano antras darbas, nes valandų valandas praleidžiu fotografuodama.

  • Ar paneigtumėte mitą, kad norint džiaugtis gražiomis nuotraukomis yra būtina profesionali įranga?

Grožis – labai subjektyvi sąvoka. Kas vienam gražu, kitam gali pasirodyti labai prasta ir neskoninga. Mano supratimu graži nuotrauka yra ta, į kurią pažvelgęs mintyse ar garsiai tari „vau!” per dešimtąją sekundės dalį. Esu įsitikinus, kad ne įranga lemia šį suvokimą. Kai įsigijau pirmąjį profesionalų fotoaparatą bei nuostabius objektyvus, maniau, kad nuo pat pirmo kadro padarysiu nuotraukas vertas žurnalo viršelio, tačiau mano didelei nuostabai, kadrai buvo verti vos asmeninio albumo. Nebūtina įsigyti prabangios įrangos, reikia išmokti naudoti tą, kurią turime įsigiję, o jei neturime – čiumpame telefoną su kamera.

  • Kaip kilo mintis apie mobiliąją fotografiją?

Po ilgų fotografavimo metu, kai jau supratau, kad įranga tėra sraigtas kur kas didesniame mechanizme – paėmiau į rankas telefoną ir pradėjau fotografuoti asmenines fotosesijas. Rezultatai nudžiugino mane ir pozavusius draugus Gavau labai daug žinučių su prašymais nufotografuoti, todėl šią vasarą ketinu tęsti fotografavimą mobiliuoju. Viskas ką naudoju fotosesijose – tai vienas šviesos reflektorius ir telefono kamera nustatyta fotografavimui automatiniu rėžimu.

  • Papasakokite mums šiek tiek daugiau apie šią fotografijos rūšį bei kuo ji skiriasi nuo mums įprastos fotografijos?

Tai ta pati fotografija, tačiau perlipusi standartinį žmogaus suvokimą apie ypač didelę įrangos svarbą. Šviesa ir kompozicija atlieka darbą, o kamera jį užfiksuoja, todėl klaidinga manyti, jog telefonas nepadarys įspūdingos nuotraukos. Nors telefono kamera nesukuria taip fotografų mėgstamo bokeh (išplaukusio antraplanio vaizdo), tačiau parinkus tinkamą foną puikiausiai kompensuojamas net ir šis trūkumas.

  • Ar mobilioji fotografija suteikia galimybę džiaugtis profesionaliomis bei kokybiškomis nuotraukomis?

Man toks fotografavimo būdas kelia didelį džiaugsmą. Viena mergina, kurią pasikviečiau fotografuoti telefonu, atėjo lydima vaikino, kuris prasitarė jog ji labai laukė šios fotosesijos. Aš šiek tiek sunerimau ir paklausiau ar tikrai suprato, jog fotografuosiu mobiliuoju, ji patvirtino, kad matė mano nuotraukas ir tikrai labai laukė šios mobilios fotosesijos. Jausmas išties neapsakomas, nes puikiai suprantu, kad kiekvienas turi po kamerą kišenėje ir daug kas nelaiko telefonu darytų nuotraukų „gražiomis“ ar „geromis“, tuo tarpu man rašo žmonės norintys fotografuotis. Dabar jau tenka darytis norinčių sąrašą, rezervuoti laiką prieš kelias savaites.

Eva Andri photography

  • Kokius galėtumėte įvardinti pliusus ir minusus mobiliosios fotografijos?

Pats didžiausias pliusas, kad tavo įranga visada su tavimi. Manau visiems yra buvę akimirkų, kai pamatome vaizdą vertą kadro, o mūsų fotoaparatai dulka spintoje, namuose. Taip pat grįžus po sesijos netuštinu atminties kortelių, nepakuoju objektyvų, nebijau pamiršti pasiimti viso savo turto iš automobilio. Kaip ir prieš dešimt metų, vėl turiu viską ko man reikia savo džinsų kišenėje.

Sunku kalbėti apie minusus, kai fotografuoti telefonu yra ne tik mano hobis, bet ir aistra, todėl įvardinsiu tik vieną minusą – negaliu valdyti diafragmos, o kartais taip norisi!

  • Ar ši fotografijos rūšis vis dar yra naujiena tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje?

Iš tiesų Lietuvoje nesutikau žmogaus, kuris užsiimtų mobiliu fotografavimu, teko skaityti keletą straipsnių apie telefonu atliktas fotosesijas užsienyje, tačiau tai tik pavieniai atvejai. Nenoriu vadinti savęs pradininke, tačiau turbūt nesuklysiu sakydama, jog Lietuvoje esu viena iš pirmųjų, kuri pasirinko mobilųjį telefoną kaip fotosesijų įrankį.

Vasarą norėčiau išnaudoti vystydama šį „projektą“, todėl labai laukiu asmeninių žinučių dėl fotosesijų savo facebook puslapyje.

  • Pasidalinkite keliais patarimais, kurie padės džiaugtis gražiomis nuotraukomis, fotografuojant mobiliuoju telefonu?

Pirma – susiraskite foną. Žmones rekomenduoju fotografuoti gamtoje, žalios pievos ir žydintys medžiai tai viskas ko reikia pirmai fotosesijai. Fotografuokite natūralioje, tačiau ne tiesioginėje saulės šviesoje, kadangi tiesioginiai spinduliai „išdegina“ kai kurias nuotraukos vietas ir jos paprasčiausiai „miršta“. Nepamirškite kompozicijos – jei fotografuojate žmogų – pozų galite rasti internete vos per kelias minutes. Objektas turi būti tinkamai apšviestas, sufokusuotas, „nenukapokite“ žmonėms ausų, namams stogų, gėlėm žiedų ar kitų svarbių fotografuojamo objekto detalių. Nebijokite paryškinti nuotraukų telefonų programėlėmis – padidinkite kontrastą, spalvų lygį (tačiau neperspauskite ).

  • Ar manote, kad mobilioji fotografija ilgainiui pralenks mums įprastą fotografiją?

Nemanau, nes pati ketinu ir toliau naudoti profesionalią įrangą, bet manau mobiliųjų fotografų bus daug daugiau. Tikiu, kad mano pasakojimas įkvėps skaitytojus bent jau išmėginti savo jėgas mobiliojoje fotografijoje.

Ačiū už pokalbį.

“Eva Andri Photography” nuotraukas galite apžiūrėti – facebook.com/EvandriLT

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.