Grožis ir mada

Pokalbiai – “Naked. Lietuvių dizainerių namų” įkūrėja Greta

By  | 

 "Naked Store" įkūrėja GretaBe galo smagu yra žinoti, kad tarp mūsų yra žmonių, kurie deda visas savo pastangas, kad Lietuvos kūrėjų darbai taptų mums žinomi bei matomi. Šie žmonės stengiasi įrodyti, kad Lietuvoje sukurti drabužiai bei aksesuarai niekam nenusileidžia nei savo kokybe, nei grožiu, nei išskirtinumu. Šiandien džiaugiamės galėdami pakalbinti vieną iš tokių žmonių. “Naked. Lietuvių dizainerių namų” Kaune įkūrėja Greta pasakoja apie Lietuvos kūrėjų darbus, must have prekes šiai vasarai, savo svajones bei siekius. Malonaus skaitymo!

  • Greta, papasakokite, kaip kilo idėja įkurti Naked. nišinę lietuvių dizainerių parduotuvę Kaune?

Nuo pirmo kurso pradėjau dirbti mados srityje. Mažais žingsneliais siekiau savo tikslo ir prieš metus darbas nuvedė mane į Vilnių. Tuometiniai mano planai šiek tiek pasikeitė, o ir Vilnius netapo savu miestu, tad pradėjau ieškoti, kuo užsiimti, kad darbas teiktų malonumą ir nereikėtų kankintis svetimam mieste. Matyt, tėtis perskaitė mano mintis, kurioms nebuvo drąsu išlįsti į dienos šviesą. Grižęs iš kelionės po Prancūziją jis užsiminė, kad ten pilna jaukių vietų su įdomiais dalykėliais, tad galėtume ir mes tai pritaikyti Lietuvoje. Viskas susiklostė savaime: pamačiau, kokie talentingi yra lietuviai kūrėjai ir pasiūliau toli neieškoti, o įkurti Lietuvos dizainerių namus. Aplankiau ne vieną nišinę parduotuvę Vilniuje, susipažinau su “Decolte” parduotuvės savininke ir nors ji to nežino, tačiau būtent šis butikas tapo mano įkvėpimu. Kadangi Kaunas man gimtasis miestas, net nekilo klausimų, kuriame mieste parduotuvė “Naked.” turėtų įsikurti.

  • Papasakokite apie pačią parduotuvę bei kuo ji skiriasi nuo kitų, panašaus tipo parduotuvių?

“Naked.” – kitokia savo aura ir asortimentu. Visų pirma, siekiu, kad kiekvienas čia užėjęs jaustųsi kaip namuose, kuriuose gyvena gražūs daiktai. Stengiuosi su visais bendrauti šiltai, kad klientas žinotų, jog yra čia laukiamas ir visada norėtų grįžti. Manau, tai ir yra svarbiausia, nes be klientų nebūtume tuo, kuo esame dabar. Džiaugiuosi, kad man tai pavyksta išlaikyti: nors esame dar labai maži, bet jau turime nemažą nuolatinių klientų ratą. Na, ir, žinoma, asortimentas. Galiu teigti, kad asortimentas yra didžiausias skirtumas nuo kitų panašaus tipo parduotuvių. Mes parduodame lietuvių kūrinius, o ne prekinius ženklus. Suteikiame galimybę pateikti savo darbus visai jauniems, šviežiai atsiradusiems vardams, nes taip jiems galime padėti tobulėti. Juk kiekvienam yra svarbūs komentarai kas yra gerai, kas galėtų būti dar geriau. Matyt, dėl to į mus kreipiasi labai daug naujų vardų, kurie nori prisiglausti ir rasti savo vietą po saule.

naked store kaunas naked store kaunasEva-Andri-photography-0102

  • Kokia yra jūsų parduotuvės misija bei siekis?

Supažindinti klientus su lietuvių kūriniais, kurie savo braižu ir kokybe yra tikrai išskirtiniai. Taipogi, sukurti erdvę, kur jauni ir talentingi žmonės galėtų save pateikti lietuviškos mados mylėtojams.

  • Kokių kūrėjų darbus galima rasti “Naked.” parduotuvėje?

Pradedant nuo gerai žinomų – 3.14, Marga masė, Oh.skin!, Coaty Coat, Pintu, Atsikeli ir varai, Bralett, iki tokių, kurie savo veiklą pradėjo neseniai – Lapsa, Pastelinė, Frangipanis Rain, KIS KIS, egzotique, LegCode. Jų yra daug ir jie visi patenkina skirtingų klientų poreikius.

  • Ar kauniečiai vertina Lietuvos kūrėjų darbus? Ar pastebėjote, kad susidomėjimas lietuvių kūryba padidėjo?

Manau, kad dabar yra tas metas, kai nišinės parduotuvės išgyvena aukso amžių. Susidomėjimas yra tikrai labai didelis, žmonių srautai stebina ir, žinoma, džiugina. Žmonės vertina lietuviškus gaminius ir džiaugiasi galėdami paremti Lietuvos kūrėjus. Manau, kad per pastaruosius keletą metų, ypatingai sustiprėjo lietuvių kuriama mada ir, žinoma, tai paskatino naujus kūrėjus dygti kaip ant mielių. Turiu prisipažinti, kad prieš atveriant “Naked.” duris bijojau, kad nepavyks, kad žmonėms bus neįdomu tai, ką mes galime pasiūlyti, tačiau jau per pačią pirmą darbo dieną paneigiau visas savo abejones.

  • Kaip vyksta prekių atranka? Ar atrenkate tai, kas patinka jums, o galbūt vadovaujatės kitokiais kriterijais?

Iš pradžių dizainerių/kūrėjų/gamintojų ieškojau pati. Stengiausi atsirinkti ir tai, kas man labiau prie širdies, ką pati mielai dėvėčiau ir, žinoma, tai, į ką žmonės atkreiptų dėmesį. Taipogi, man yra labai svarbu, kad kuo mažiau asortimento pasikartotų kitose panašaus pobūdžio parduotuvėse. Nenorime būti konkurentais, norime būti kolegomis, kuriuos palaiko viena aistra – lietuvių kuriama mada. Dabar jau ir patys kūrėjai varsto mūsų duris, tačiau tikrai ne visi pakliūva į mūsų gretas. Stengiuosi atkreipti dėmesį į tai, kokia siūlomo asortimento kokybė, kaip greit prekinis vardas sugeba dirbti, kurti naujienas, pristatyti į parduotuvę papildymus. Norime dirbti tik su rimtai į savo darbą žiūrinčiais žmonėmis. Ir, žinoma, dar vienas svarbus kriterijus – išskirtinumas. Tikrai yra daug siuvančių, darančių, gaminančių, bet ne visi turi tą, taip vadinamą cinkelį.

naked store kaunas naked store kaunasEva-Andri-photography-0055

  • Neseniai lietuviai kūrėjai pristatė savo vasaros kolekcijas. Kuo šios kolekcijos ypatingos bei kas vyrauja šį sezoną?

Man labiausiai patinka tai, kad mūsų kolekcijos nėra besivaikančios to, kas populiaru šią akimirką visame pasaulyje. Žinoma, detalės ir atspalviai kartais sutampa, bet, iš esmės, mūsų braižas yra visiškai kitoks, savitas ir, tiesiog, išskirtinis. Džiaugiuosi, kad po truputį atsiranda kūrėjų, kurie į savo kolekcijas įneša ne tik žemės spalvas.

  • Kokie yra must have pirkiniai šį sezoną?

Jei kalbant apie Naked. lietuvių dizainerių namų asortimentą, galiu drąsiai teigti, kad dekoruoti akiniai nuo saulės UnknownDesign, Oh skin! diržai, Pastelinės suknelės su savo vienetiniais meno kūriniais bei Margos Masės kuprinės/rankinės turėtų atsirasti pas kiekvieną moterį/merginą, mylinčią lietuvišką madą.

  • Greta, kaip manote, kodėl vertėtų ir netgi reikėtų pirmenybę teikti lietuvių kūrėjų darbams?

Dėl savo išskirtinumo. Visuomet gatvėje atkreipiu dėmesį į žmonių aprangą, todėl labai džiugiu, kai pamatau savo klientę nuo galvos iki kojų apsivilkusią Lietuvoje gamintais drabužiais ir aksesuarais. Manau, kad mados mylėtojų akys užkliūva už lietuviškų kūrinių dėl kelių pagrindinių priežasčių: originalaus braižo ir kokybės.

  • Kokie yra “Naked.” ateities planai bei siekiai? Galbūt yra minčių plėstis?

Nors ir pradėjome nuo labai mažo taškelio (vos 20 kvadratų parduotuvės), tačiau mūsų planai yra dideli. Tokie dideli, kad apima ne tik Lietuvos teritoriją. Pagrindinis mūsų tikslas – sukurti “Naked.” parduotuvių tinklą, išlaikant interjero detales, asortimentą ir, žinoma, tą jausmą, kai užėjus į parduotuvę, nebesinori jos palikti.

Ačiū už pokalbį.

“Naked. lietuvių dizainerių namus” internete rasite – www.nakedstore.lt,

o kauniečiai ir miesto svečiai visada laukiami adresu Vilniaus g. 44/Palangos g. 22, Kaunas

Nuotraukos – Eva Andri photography

1 Comment

  1. Pingback: "Naked. Lietuvių dizainerių namų" mini gimtadienio šventė - CityMag

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.