Mityba

Mūsų krašto uogos ir jų nauda sveikatai

By  | 

zemuogesVasara – šviežių, sveikatos bei vitaminų pilnų vaisių ir daržovių metas. Vienas didžiausių vasaros mums teikiamų malonumų – galimybė džiaugtis ką tik nuskintomis uogomis, kurios, ne paslaptis, yra tikras sveikatos lobynas. Tad šįsyk visas mūsų dėmesys yra skirtas uogoms, kuriomis mums leidžia mėgautis mūsų kraštas.

  • Žemuogės. Žemuogėse gausu organinių rūgščių, karotinoidų, tanidų, pektinų, ląstelienos, vitaminų C, P, B1, K, karotino, eterinio aliejaus, mineralinių medžiagų. Šviežios uogos ar džiovintų uogų užpilai malšina troškulį, gerina apetitą, padeda stiprinti organizmą, imunitetą, reguliuoti žarnyno veiklą, mažinti puvimo procesus žarnyne, pašalinti iš organizmo toksines medžiagas, lėtina širdies ritmą, stiprina širdies raumens susitraukimus. Uogose esančios biologiškai aktyvios medžiagos veikia raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, todėl naudinga valgyti sergant mažakraujyste.
  • Mėlynės. Šiose uogose esanti natūralių antioksidantų ir įvairių medžiagų gausa teigiamai veikia tinklainę, gerina regos nervų kraujotaką, neleidžia išsivystyti glaukomai, kataraktai, mažina akių įtampą ir gerina regėjimą. Ypač padeda tiems, kurie blogai mato prietemoje. Mėlynėse gausu pektino, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, glikozidų, rauginių medžiagų, C, B grupės vitaminų. Mangano, geležies mėlynėse ženkliai daugiau nei kitose uogose ar vaisiuose. Uogos efektyviai gydo ūmines ir lėtines virškinamojo trakto ligas, jose esančios tanidinės medžiagos stabdo viduriavimą. Pektinai absorbuoja žarnyne esančias toksines medžiagas, slopina rūgimo ir puvimo procesus, gerina žarnyno floros sudėtį ir veiklą. Raugės medžiagos padeda žarnų gleivinei tapti mažiau pažeidžiamai, stabdo pilvo skausmus, sulėtėjus peristaltikai, geriau pasisavinamas maistas.
  • Aviečių uogose yra fruktozės, gliukozės, sacharozės, ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: natrio, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, taip pat vitaminų B1, B2, PP, C bei karotino. Dėl tokios vertingų medžiagų ir vitaminų gausos, avietės vadinamos vienomis vertingiausių uogų. Vitaminai C, PP, B1, B2. Dėl gana didelės vitamino C koncentracijos, paprastoji avietė tinka peršalimo ligoms gydyti, sergant gripu, angina. Pasižymi priešuždegiminiu ir antibakteriniu poveikiu. Gerklės skalavimas mažina gerklės skausmą.
  • Vyšnios. Rūgščiose vyšniose esantys antioksidantų junginiai padeda žmogaus organizmui kovoti su senėjimo procesais, vėžiu ir neurologiniais negalavimais, taip pat užkerta kelią diabeto formavimuisi. Vyšniose gausu cinko, daug geležies, kalio, mangano, vario. Kalis naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, tai svarbus ląstelių ir biologinių skysčių, reguliuojančių širdies susitraukimus ir arterinį kraujospūdį, komponentas.
  • Braškės. Jos yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – gerina širdies darbą – kraujagyslės tampa elastingesnės, sumažėja kraujospūdis. Mažina riziką susirgti vėžiu, pristabdo senėjimą. Tyrimai rodo, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį jūsų organizme. Jos turi daug vitamino C kurio daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Braškėse ir žemuogėse yra B2, B5, B6, vitamino K, vario ir magnio. Juose taip pat yra omega riebiosios rūgštys.
  • Agrastuose yra fruktozės, gliukozės, sacharozės, pektinų, organinių rūgščių (citrinos, obuolių, rūgštynių, gintaro, vyno), kalio, cinko, geležies, fosforo, vario, mangano, fluoro, jodo, vitaminų (C, B1, B2, B6, F), rauginių medžiagų. Uogos normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, padeda organizmui po sunkių ligų. Uogose gausu vitamino P, kuris stiprina kraujagysles. Raudonos spalvos agrastuose šio vitamino yra 4 – 10 kartų daugiau, negu žaliose ar geltonose uogose.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.