Renginiai

Šį savaitgalį vyksiančiame “nowJapan” festivalyje – stebinančios robotikos inovacijos

By  | 

robotukas2

Šį savaitgalį Vilniuje vyksiančiame “nowJapan” festivalyje bus galima ne tik pasinerti į šiuolaikinę Japonijos kultūrą, bet ir susipažinti su naujausiomis robotikos inovacijomis. Robotams tampant vis didesne mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, šios srities naujoves festivalyje pristatys Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto (VGTU) Mechanikos fakultetas ir “Robotikos akademija”.

“Džiaugiamės, kad jau daugelį metų mūsų festivalis nukelia į tikrą šiuolaikinę Japoniją: koncentruotai vienoje vietoje galima ne tik susipažinti su anime ir manga kultūromis ar sudalyvauti pašėlusiame Cosplay konkurse, bet ir susipažinti su robotikos naujienomis, kurios tokiuose megapoliuose kaip Tokijas jau seniai tapo kiekvieno žmogaus kasdienio gyvenimo dalis,” – teigia festivalio “nowJapan” koordinatorė Justina Kvedaraitė.

VGTU universiteto studentai festivalyje pristatys itin aktualias naujoves medicinos robotikos srityje. “Kurdami inovacijas stengiamės, kad pirmiausia jos būtų pritaikomos kasdienybėje ir teiktų akivaizdžios naudos, tad šįkart pristatysime precedentų neturintį studentų sukonstruotą rankos egzoskeletą, galintį papildomai kelti iki 40 kg svorį, ir bioninės rankos protezą. Tiek vieno, tiek kito įrenginio gali prireikti bet kuriam, patekusiam į avariją ar patyrusiam kitokią sunkią traumą,” – teigia Gintaras Jonaitis iš VGTU Mechanikos Fakulteto, Biomechanikos katedros. Jis priduria, kad tolimesnis žingsnis tobulinant šiuos įrenginius – galimybė valdyti juos žmogaus biosignalais, kas prilygsta visiškai natūraliam jų valdymui.

Renginio metu robotikos naujovėmis sieks sudominti ir “Robotikos akademija”, skatinanti robotikos naujovėmis domėtis pačius mažiausiuosius. Šiais metais jie atveža atsinaujinusį robotuką Nao v5, kurio pirmtakas susilaukė itin didelio susidomėjimo pernai. Jie taip pat pristatys virtualią realybę su Oculus Rift ir Google Cardboard akiniais: kiekvienas festivalio dalyvis turės galimybę išmėginti šiuos įrenginius pats.

Dvi dienas vyksiančiame “nowJapan” festivalyje veiks menų, pramogų alėjos, anime kino salė, naudotų japoniškų daiktų turgus. Festivalis vyks rugsėjo 26-27 d. parodų ir konferencijų centre LITEXPO, Vilniuje. Bilietus platina “Bilietų pasaulis”.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.