Lietuvos kūrėjai

Pokalbiai: “Tadam!” įkūrėja Deimantė

By  | 

Skaniai atrodančias “TADAM!” barankas ar šokolado gabaliukus žino tikrai daugelis. Šiandieną kalbiname Deimantę, kuri ir slepiasi už visų šitų skanėstų. Sužinosime kaip viskas prasidėjo ir kaip visas kūrybos procesas atrodo “iš vidaus”.

  • Deimante Litvinaite - foto Monika PenkuteDeimante, kaip gimė Tadam! idėja, papasakok šiek tiek apie pačią pradžią.

Pačioje gyvavimo pradžioje (t.y. 2012 m. pabaigoje) TADAM! buvo gan plataus spektro darinys. Kūrėme ir atvirukus, ir interjero detales, ir aksesuarus. Trumpiau tariant, daiktus-objektus, kurie vienaip ar kitaip stebina. Norėjosi išlaikyti netikėtumo, dovanojimo džiaugsmo idėją. Galiausiai išsigryninome ir prekės ženklas “TADAM! Design” tapo atpažįstamu dėl savo išskirtinės juvelyrikos.

  • Būtų labai smalsu sužinoti apie tave pačią. Ką veikei prieš pradėdama kurti papuošalus, ar kūrybinis darbas visuomet buvo tavo svajonė?

Prieš TADAM! dirbau kūrybinėje reklamos agentūroje “New!” grafikos dizainere, dar prieš tai mados/gyvenimo stiliaus žurnaluose, taip pat nemažai laiko “frylansinau”. Negaliu griežtai teigti, kad kūrybinis darbas visuomet buvo mano svajonė: tiesiog pastebėjusi, kad patinka dinamika ir statika viename, nusprendžiau apsistoti ties sritimi, kur reikia ir kurti, ir laikytis gan griežtos disciplinos, “dedlainų”.

  • Papasakok šiek tiek apie Tadam! užkulisius: ar dirbi tik tu viena, kaip vyksta papuošalų gamybinis procesas, kas bendrauja su klientais bei užsakovais.

Esame nedidelė komanda, todėl dirbti tenka įvairius darbus. Man pačiai krenta labai platus darbų spektras: nuo gamybos iki ,tarkim, projektų rašymo finansavimui gauti. Būna, kad labai pavargsti nuo visokių popierizmų ir laiškų atrašinėjimo, tada svajoji apie kūrybines atostogas, bet jos ištinka palyginus retai. Mano svajonė, kuri, labai tikiuosi, pavyks: šiltuoju sezonu gyventi ir dirbti Lietuvoje, o šaltąjį – pražiemoti ten, kur saulė aktyvi.

  • Tadam! papuošalai – ne tik įvairūs saldėsiai, tačiau ir kiti maisto produktai bei daržovės. Kas įkvėpia naujoms formoms, naujoms idėjoms?

Visada įkvepia dalykai, kurie supa. Tiesiog gyveni, stebi, smalsauji, aptinki ir viskas, ką sugeri, išvirsta į kažkokias naujas formas. Atrodo, jokio stebuklo čia nėra arba kaip tik – visos smulkmenos turi savyje stebuklo.

  • Ar tikėjaisi, kad Tadam! sulauks tokio dėmesio? Ar sutinki, kad kryptingas bei kantrus darbas atperka visus sunkumus?

Tiesą pasakius, kai galvoje gimė konkreti idėja kurti tokius papuošalus, vidinis balsas sakė, kad būtinai turiu tai įgyvendinti. Nebuvo dvejonių. Be abejo, pats įgyvendinimo procesas buvo sunkus, pareikalavęs penkis kartus viską mesti ir vėl bandyti. Bet stiprus tikėjimas, matyt, nušlifavo aštrius kampus. Rezultatas ir žmonių reakcijos atperka prarastas nervų ląsteles.

  • Tadam! papuošalais džiaugiasi ne tik Lietuvos, tačiau ir įvairių kitų pasaulio šalių stilingieji. Papasakok, su kokiomis šalimis bendradarbiaujate, ar malonu sulaukti pripažinimo bei domėjimosi tavo kūryba ir už Lietuvos ribų?

Apsilankius TADAM! puslapio tadamdesign.com “Stockists” skiltyje, galima pamatyti, kaip išsidėstęs partnerių spektras geografiškai. Be abejo, daugiausia netikėtumo sukelia egzotiškų šalių susidomėjimas: Kinija, Japonija, Australija, Saudo Arabija.

  • Kaip paaiškintum bendrą padidėjusį susidomėjimą Lietuvių kūrėjų darbais? Ar manai, kad žmonėms jau tiesiog įgriso masinės gamybos produkcija?

Mano galva, tai rodo pagerėjusią ekonominę situaciją Lietuvoje. Prieš 10 metų įpirkti “vienetinius” dizainerių drabužius daug kam atrodė kosmosas, be to, nebuvo butikų, concept parduotuvių, kurios padėtų tiems darbams tapti prieinamais plačiąjai visuomenei. Be abejo, socialiniai tinklai padarė milžinišką darbą. Nutinka tik kita bėda: auditorijai tampa kiek keblu atsijoti, kas yra kas. Nereikia dairytis po Kiniją, kad rastum lietuvių dizainerių kopijuotojų.

  • Tadam! su dar kitais keturiais lietuviškos mados vardais įkūrė laikiną parduotuvę Nidoje. Kaip kilo ši idėja, kokiomis nuotaikomis gyvenate?

Praėjusią vasarą Nidoje, šarmingų poilsio namų “Plunksna” kvartale penki prekės ženklai įkūrėme pop-up parduotuvę 5 SUMMER STORIES. Pavykęs vasaros nuotykis išvirto į žiemos nuotykį ir atidarėme laikiną parduotuvę 5 WINTER STORIES prekybos centre Vilniuje. Sukaupta patirtis kužda, kad šią vasarą vėl grįšime į Nidą ir labai lauksime gražių daiktų ieškotojų.

  • Kokie yra kiti Tadam! planai?

Su “TADAM! “ kasmet stengiamės sudalyvauti bent dviejose tarptautinėse dizaino arba mados parodose, būti aktyvūs geriausiose lokaliose mugėse, nuolat plečiame partnerių paieškas užsienio šalyse. Šiuo metu intensyviai kuriama nauja papuošalų kolekcija, kuri išlaikys maisto koncepciją, bet bus kiek kitokia stilistiškai.

Ačiū už pokalbį.

“Tadam” galite apžiūrėti – www.tadamdesign.com

TADAM chocolate birth

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.