Grožis

Gamtos turtai iš Lietuvos- jūsų odos priežiūrai

By  | 

Kiekvienai moteriai, norinčiai gyventi pilnavertį ir laimingą gyvenimą, yra svarbu rūpintis ne tik savo vidumi, bet ir išore. O kad kūnas būtų sveikas, ne tik gražus, geriausia naudoti kuo natūralesnes kosmetikos priemones. Šiame straipsnyje pateikiami trys unikalūs gamtos ištekliai, kurie naudojami kosmetikos gamyboje ir yra išgaunami ne kur kitur, o Lietuvoje. Nes ne tik egzotiški aliejai ir kiti produktai iš svetimų kraštų gali išpildyti kiekvienos moters svajonę- turėti nepriekaištingą veido bei kūno odą- mūsų žemės gelmės slepia ne menkesnius gamtos turtus.

Sapropelis kosmetikojeSapropelis

Sapropelis- tai koloidinės struktūros dumblas, susidaręs gėlavandeniame telkinyje iš vandens augalų. Šiame purve yra gausu biogeninės kilmės mineralinių ir organinių medžiagų, natūralaus seleno, vitaminų, kuriuos lengvai įsisavina žmogaus organizmas. Veikdamas žmogaus organizmą, sapropelio purvas tampa informacijos, energijos ir veikliųjų medžiagų tiekėjas mūsų kūnui ir daro tikslingą įtaką kiekvienam žmogui. Sapropelį jau seniai naudoja ir liaupsina Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir kitų šalių sanatorijos. Lietuvoje šis purvas nėra itin plačiai taikomas, tačiau jau ne vienas mūsų šalies SPA centras siūlo sapropelio procedūrą. Vienas pirmųjų šį beveik stebuklingų savybių turintį dumblą pradėjo naudoti Kretingos rajone įsikūręs sveikatingumo centras. Kaip teigia šio SPA centro viešųjų ryšių ir rinkodaros specialistė Rūta Račaitė, sapropelio terapija yra išskirtina tuo, jog ji unikali, ekologiška, šis purvas yra švariausia medžiaga, neturinti toksinių medžiagų, ji yra neužteršta sunkiaisiais metalais ir radionuklidais, netgi turi antiradiacinių savybių. Sapropelis susiformuoja tik atitinkamuose ežeruose, išskirtiniuose gamtiniuose arealuose. Per metus šių organinių nuosėdų ežeruose susidaro tik iki 1mm. Galime pasidžiaugti, jog šis gamtos turtas randamas ir Lietuvoje, pavyzdžiui, „Atostogų parkas“ savo procedūroms naudoja Šilalės rajone Riauškos ežero dugne glūdintį sapropelį. Taip pat specialistė tikina, jog šiomis sapropelio procedūromis turėtų pasinaudoti tie, kurie turi odos problemų (jos gydymui), jaučiasi pavargę ir išsekę, turi nusiskundimų sąnariais, nugaros skausmais arba, kaip prevencinė priemonė. Sapropelio purvas dažnai naudojamas kaip potrauminė sveikatinimo procedūra, sportininkų sąnarių sutvirtinimui. Purve gausu B grupės vitaminų, kurie padeda išlaikyti odą lygią ir sveiką. Taip pat pakelia raumenų tonusą, stiprina imuninės ir nervų sistemos funkcijas, skatina ląstelių augimą ir dalinimąsi. B grupės vitaminai padeda panaikinti streso bei depresijos priežastis bei simptomus. Šiame dumble gausu bromo, jodo, fosforo, magnio, kurie raminančiai veikia nervų sistemą, atstato organizmo darbingumą po sunkaus emocinio ir fizinio krūvio. Procedūros metu jis veikia ne tik odą, bet ir visus audinius bei organus, gerina kraujotaką, apsaugo odą nuo išsausėjimo ir senėjimo, drėkina ją. Sapropelis švelniai veikia odą, turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Jau yra įrodyta, jog jis taip pat teigiamai veikia esant periferinės nervų sistemos ligoms, gydo virškinimo sutrikimus, gerina kaulų-raumenų sistemos būklę, stimuliuoja metabolinius procesus kepenyse, gydo odos, ginekologinius susirgimus ir kita.

Nors Lietuvoje sapropelis dar nėra ypatingai žinomas, šis purvas buvo naudojamas jau Antikoje. Žmonės jį ypatingai vertino, net buvo tikėta, jog šis dumblas išsaugoja jaunystę. Todėl ir šiais laikais sapropelis naudojamas bendrai, ypač veido, odos būklei gerinti, mažinti poras, gydant pigmentines dėmes. Jis taip pat puikiai stiprina ir maitina plaukus bei nagus. Sapropelis savyje turi naudingųjų medžiagų, kurios padeda organizmui greičiau gyti, todėl šis purvas naudojamas gydant tokias odos problemas kaip egzema, dermatitas, psoriazė. Sapropelis tinka visų tipų odai, ypač jautrios, sausos, odos priežiūrai. Su šiuo purvu gaminami muilai, šampūnai, plaukų kondicionieriai, veido kaukės ir kita. Lietuvoje žmonės dar tik atranda šį gamtos stebuklą, todėl ir gaminių su sapropeliu turime labai nedaug. Vis dėl to galime pasidžiaugti, jog jau keletas lietuviškos kosmetikos gamintojų naudoja šį unikalų gamtos turtą iš mūsų ežerų ir savo gaminiuose.

muilas su geotermine druskaGeoterminė druska

Per milijonus metų mūsų žemės gelmėse susiformavo kitas unikalus gamtos turtas- geoterminė druska. Ši geo druska dar palyginti neseniai pradėta naudoti kosmetikos gaminiuose, todėl žmonėms iki šiol geriau žinomas kitas žemės gelmių stebuklas- geoterminis vanduo. Šį mineralais prisotintą ir gydomųjų savybių turintį vandenį savo procedūroms naudoja daugelis SPA centrų. Geoterminio vandens procedūros padeda jaučiant nuovargį, stresą, gerina miegą. Taip pat yra įrodyta, jog naudojant geoterminį vandenį, sumažėja įtampa, kofeino vartojimas, pagerėja koncentracija. Ypač tinka žmonėms, kurie serga širdies, kraujagyslių ligomis, nes procedūros padeda praplėsti kraujagysles ir mažina raumenų tonusą. Teigiamai veikia nervų, kaulų, raumenų sistemų būklę. Atliekant tyrimus, kaip vandens procedūros veiki|a bendrą odos būklę, nustatyta, jog 67% žmonių sumažėjo celiulitas, padidėjo odos elastingumas. Vis dėl to geo druska savo gerosiomis savybėmis niekuo nenusileidžia šiam vandeniui. Skirtingai nei geoterminis vanduo, druska labiau naudojama kosmetikos gamybai. Joje esantis Natris, Kalis, Kalcis, Magnis ir daug kitų cheminių elementų bei mineralų turi ypač teigiamą poveikį žmogaus organizmui. Kaip sako natūralios kosmetikos gamintoja Auksė Drazdienė, geo druska yra išskirtinė tuo, jog puikiai tinka veido priežiūrai. Ši druska turi priešuždegiminių, antiseptinių savybių, gydo žaizdeles, spuogelius, palaiko odos elastingumą, todėl ypač tinka tiems, kurie turi probleminę veido odą, kenčia nuo aknės, spuogų paliktų randelių. Taip pat druska tonizuoja, atstato Ph-balansą. Moteris geo druską naudoja natūralaus muilo gamybai ir teigia, jog nors ši druska savyje turi dezinfekuojamų savybių ji, skirtingai nei kitos druskų rūšys, visiškai nesausina ir nedirgina odos, todėl puikiai tiks ir bet kokio tipo odai. Vis dėl to nereikėtų pamiršti, jog vienos druskos tepti ant veido bei kūno jokiu būdu nepatartina, nes joje esanti didelė mineralų koncentracija gali nudeginti ar sudirginti odą, jos teigiamos savybės atsiskleidžia tik esant kaip vienai iš sudėtinių dalių kosmetikoje ar kūno priežiūros priemonėse, pavyzdžiui, muile.

gintaro smelisGintaras

Gintaro gydomosios savybės žinomos jau nuo senų laikų. Žmonės tikėjo, jo ypatingomis galiomis, jog gintaras gali išgydyti ne tik įvairias ligas, bet ir sielą. Jau Senovės Romoje žmonės gintarą vartojo kaip vaistą gydydamiesi ausų, akių, skrandžio ligas. Mūsų senoliai nešiojo gintarinius papuošalus norėdami apsisaugoti nuo trumparegystės, kataraktos, širdies ir kraujagyslių sutrikimų, anginos. Ir jau ilgą laiką šis Lietuvos gamtos perlas yra naudojamas ne tik juvelyrinių dirbinių gamyboje, bet ir kosmetikoje- gintaru praturtintos veido ir kūno priežiūros priemonės suteiks jūsų odai ypatingo spindesio ir gaivos. „Kaip ir geoterminė druska- sako A. Drazdienė – gintaras pasižymi dezinfekcinėmis, antimikrobinėmis galiomis, padeda gydyti aknę.“ Naudojant gintarą susižeidus, žaizda geriau dezinfekuojama, greičiau užsitraukia. Taip pat šis Lietuvos auksu pramintas mineralas turi skaistinančių, ląstelių atsinaujinimą skatinančių, patempiančių veido odą savybių. Gintaras kosmetikoje naudojamas įvairiais pavidalais. Galima rasti gintaro aliejaus, gintaro smėlio, pudros. Gintaro aliejus veikia kaip puikus antiseptikas, striprina imunitetą. Naudojamas gydant įvairias dermatologines ligas: dedervinę, psoriazę, pūslelinę, nudegimus, žaizdas. Gintaro aliejus giliai prasiskverbia į odą, todėl pradeda veikti iš karto. Kosmetikoje naudojamas aliejus pasižymi giliai drėkinančiomis savybėmis. Jis jaunina odą, stangrina ir suteikia jai skaistumo. Gintaro aliejus teigiamai veikia net gi kovojant su celiulitu. Jis naudingas ir plaukams- suteikia jiems blizgesio, maitina, gali padėti sustiprinti plaukus ir atsikratyti pleiskanų. Gintaro pudra- tai susmulkinto gintaro milteliai. Pudra naudojama gaminant veido kaukes, jos ypač tinka riebiai odai, nes puikiai sugeria riebalų perteklių. Be to gintaras giliai valo odą, nepalikdamas nešvarumų, todėl gintaro smėlis yra naudojamas kaip natūralus veido ir kūno šveitiklis, naudojamas gaminant muilą. Naudojant pastoviai gintaro pudra padeda panaikinti pigmentines dėmes, išlyginti smulkias raukšleles. Taip pat įrodyta, jog kosmetika, kurioje yra gintaro pudros apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Taigi, drąsiai gintaru ne tik puoškitės, bet ir puoselėkite juo savo grožį bei jaunystę.

Tekstas – Paulina Krasauskaitė

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.