Grožis

Sapropelis- stebuklingas gamtos turtas iš Lietuvos ežerų gelmių

By  | 

Sapropelis kosmetikojeKiekviena moteris svajoja apie lygią ir stangrią veido bei kūno odą be jokių trūkumų. Išbandome daugybę kosmetikos kompanijų ir SPA centrų mums siūlomų produktų bei procedūrų vis tikėdamosios rasti veiksmingiausią priemonę tobulos odos link. Bene pati populiariausia priemonė- purvo procedūros. Purvo vonios grožiui ir sveikatai naudojamos jau tūkstančius metų išbandant skirtingas purvo rūšis iš įvairių šaltinių- ežerų, jūrų, purvo vulkanų. O viena iš efektyviausių dumblo rūšių- sapropelis, kuris išgaunamas ir čia, Lietuvoje.

Sapropelis- kas tai?

Sapropelis- tai koloidinės struktūros dumblas, susidaręs gėlavandeniame telkinyje iš vandens augalų bei organizmų skilimo produktų dėl lėtos šimtmečių sintezės. Purvuose yra gausu biogeninės kilmės mineralinių ir organinių medžiagų, natūralaus sidabro, seleno, vitaminų, kuriuos lengvai įsisavina žmogaus organizmas. Veikdami organizmą, sapropelio purvai tampa informacijos, energijos ir veikliųjų medžiagų tiekėjai mūsų kūnui ir padaro individualią bei tikslingą įtaką kiekvienam žmogui. Pro odą prasiskverbia biologiniai ir cheminiai natūralaus mišinio komponentai, kurie pradeda veikti jau po pirmo naudojimo. Taip pat gydomasis poveikis pastebimas ne tik ten kur buvo užteptas dumblas, bet ir visame kūne.

Vertina SPA centrai

Sapropelį jau seniai naudoja ir liaupsina Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir kitų šalių sanatorijos. Lietuvoje šis purvas nėra itin plačiai taikomas, tačiau jau ne vienas mūsų šalies SPA centras siūlo sapropelio procedūrą. Vienas pirmųjų šį beveik stebuklingų savybių turintį dumblą pradėjo naudoti Kretingos rajono sveikatingumo centras „Atostogų parkas“. Kaip teigia šio SPA centro viešųjų ryšių ir rinkodaros specialistė Rūta Račaitė sapropelio terapija yra išskirtina tuo, jog ji unikali, ekologiška, švariausia medžiaga, neturinti toksinių medžiagų, neužteršta sunkiaisiais metalais ir radionuklidais, netgi turi antiradiacinių savybių. Sapropelis susiformuoja tik atitinkamuose ežeruose, išskirtiniuose gamtiniuose arealuose. Per metus šių organinių nuosėdų ežeruose susidaro tik iki 1mm. Galime pasidžiaugti, jog šis gamtos turtas randamas ir Lietuvoje, pavyzdžiui, „Atostogų parkas“ savo procedūroms naudoja Šilalės rajone Riauškos ežero dugne glūdintį sapropelį. Taip pat specialistė tikina, jog šiomis sapropelio procedūromis turėtų pasinaudoti tie, kurie turi odos problemų (jos gydymui), jaučiasi pavargę ir išsekę, turi nusiskundimų sąnariais, nugaros skausmais arba, kaip prevencinė priemonė. Sapropelio purvas dažnai naudojamas kaip potrauminė sveikatinimo procedūra, sportininkų sąnarių sutvirtinimui. Sapropelyje gausu B grupės vitaminų, kurie padeda išlaikyti odą lygią ir sveiką. Pakelia raumenų tonusą, stiprina imuninės ir nervų sistemos funkcijas, skatina ląstelių augimą ir dalinimąsį. B grupės vitaminai taip pat padeda panaikinti streso bei depresijos priežastis bei simptomus. Šiame dumble gausu bromo, jodo, fosforo, magnio, kurie raminančiai veikia nervų sistemą, atstato organizmo darbingumą po sunkaus emocinio ir fizinio krūvio. Procedūros metu jis veikia ne tik odą, bet ir visus audinius bei organus, gerina kraujotaką, apsaugo odą nuo išsausėjimo ir senėjimo, drėkina ją. Sapropelis švelniai veikia odą, turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Jau yra įrodyta, jog jis taip pat teigiamai veikia esant periferinės nervų sistemos ligoms, gydo virškinimo sistemų sutrikimus, gerina kaulų-raumenų sistemos būklę, stimuliuoja metabolinius procesus kepenyse, gydo odos, ginekologinius susirgimus ir kita. Naudojant sapropelį organizmą kalcio, geležies, magnio, boro, kalio, vitaminų, amino rūgščių ir kitomis medžiagomis. 

sapropelis kosmetikoje spa

Naudojamas ir kosmetikoje

Sapropelis buvo žinomas jau ir Antikos laikais. Žmonės jį ypatingai vertino, net buvo tikėta, jog šis purvas išsaugoja jaunystę. Todėl ir šiais laikais sapropelis naudojamas bendrai, ypač veido, odos būklei gerinti, mažinti poras, gydant pigmentines dėmes. Jis taip pat puikiai stiprina ir maitina plaukus bei nagus. Sapropelis savyje turi naudingųjų medžiagų, kurios padeda organizmui greičiau gyti, todėl šis purvas naudojamas gydant tokias odos problemas kaip egzema, dermatitas, psoriazė. Sapropelis tinka visų tipų odai, ypatingai jautrios, sausos, suskilinėjusios odos priežiūrai. Užsienyje sapropelis, kaip viena iš sudėtinių dalių, jau plačiai naudojamas kūno ir plaukų priežiūros priemonių gamyboje. Su šiuo purvu gaminami muilai, šampūnai, plaukų kondicionieriai, veido kaukės ir pan. Lietuvoje žmonės dar tik atranda šį unikalų gamtos turtą, jo teikiamą naudą, todėl ir gaminių su sapropeliu yra labai nedaug. Vis dėl to galime pasidžiaugti, jog jau keletas natūralios lietuviškos kosmetikos gamintojų (pvz. „Nimfė“) jau naudoja šį unikalų gamtos turtą iš mūsų ežerų ir savo gaminiuose.

Tekstas – Paulina Krasauskaitė

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.