Grožis

Agaras- atsisakome tradicinės želatinos

By  | 

Agaras-5-700x700Visi norime gyventi ir valgyti sveikiau, todėl dažnai mums įprastus maisto produktus stengiamės pakeisti natūralesniais, daugiau gerųjų savybių turinčiais ingridientais. Šiandien siūlome daugiau sužinoti apie agarą, kuris yra sveikesnis tradicinės gyvulinės želatinos pakaitalas.

Šiais laikais Agaru vadinami du produktai iš vandens augalų. Agaras yra plūduriuojantis vandens riešutas, kitaip dar vadinamas vandens piktžole, tačiau tuo pačiu pavadinamu yra vadinama ir iš raudonųjų, mėlynųjų arba žaliųjų jūros dumblių pagaminta želatina. Pirkėjui gana sunku pastebėti skirtumą tarp šių produktų, nes jie dažniausiai yra parduodami šviesų miltelių pavidalu, abu turi stingdinančių savybių ir yra vienodai žymini E 460, kaip maisto tirštiklis. Tačiau skirtumo vis dėl to esama- agaras iš jūros dumblių nestingdo mišinių, kuriuose yra pieno. Visgi norint labiau pasirūpinti savo sveikata, vertėtų naudoti vandens riešutą agarą. Natūralių arbatų, prieskonių linijos „7 Ievos namai“ įkūrėja Ieva Jonaitienė, savo plačiame rankų darbo produktų asortimente taip pat siūlanti ir agarą, sako, jog pirmą kartą šį vandens augalą pamatė pietinėje Indijos dalyje, Puskaro miestelyje, kuomet senamiesčio gatvelėje vaikai traukė vežimą pilną vandens augalų. Ji teigia, jog agaras yra truputį panašus į vandens lelijas, o kevalas primena kaštonus. Praskėlus kevalą, pasirodo baltas kaip sniegas, sultingas vandens riešuto branduolys, labai skanus. I. Jonaitienė teigia, kad agarą naudoja daugelyje produktų, pavyzdžiui, arbatose, lieknėjimo ir sveikuolių kokteiliuose. Šis produktas neturi kalorijų, o patekęs į skrandį išbrinksta ir taip suteikia sotumo jausmą, todėl jis ypač tiks tiems, kurie nori atsikratyti papildomų kilogramų. Taip pat jis gerina medžiagų apykaitą, yra naudojamas esant virškinimo sutrikimams, skrandžio skausmams mažinti. Ypatingai tinka vegetarams ir veganams, nes agaro milteliai yra 100% augalinės kilmės.
Be to, agaras stingdo geriau nei įprasta želatina- 1 arbatinis šaukštelis agaro prilygsta 1 šaukštui želatinos, be to agaras išlieka standus net esant aukštesnei temperatūrai, o tai ypač svarbu karštomis vasaros dienomis. Tačiau su agaru sustingdyta želė nėra tokia skaidri, kaip ta, kurioje yra gyvulinės želatinos, ji labiau matinė, trapesnės struktūros, bet patiekalo skonis ir išvaizda nuo to nė kiek nesikeičia. Žemiau pateikiame receptą, kuriame yra naudojamas agaras, kad galėtumėte praktiškai įvertinti šį nuostabų vandens riešutą.

Agaras-4-700x700

Lengvai pagaminamas Maskarponės sūrio tortas su agaru.

Patiekalui pagaminti reikės:

500 gr Maskarponės sūrio

360 gr lieso jogurto

250 ml plakamosios grietinėlės (36 proc.)

Poros stiklinių cukraus

Žiupsnio cinamono

Žiupsnelio vanilės (ne vanilinio cukraus)

Vienos sutarkuotos citrinos žievelės

Mažos stiklinės mandarinų nektaro

Poros arbatinių šaukštelių agaro

Dviejų pakelių sausainių (tinka net „Du gaideliai“)

200 gr margarino

Lašelio aliejaus (nebūtina)

Sausainius reikia sutrinti blenderiu iki miltų, margariną ištirpinti. Tada iš sausainių ir margarino lydinio sumaišyti tešlą (patogu naudoti plaktuvą) ir sudėti į aliejumi (arba sviestu) išteptą skardą, rankomis stipriai suspausti (kad gautųsi kietas padas). Kepti maždaug 200 laipsnių orkaitėje 10 – 15 min. Po to atvėsinti.

Kol padas aušta, suplakti Maskarponės sūrį, jogurtą, grietinėlę, cukrų, cinamoną, vanilę ir sutarkuotas citrinos žieveles. Mažą stiklinaitę mandarinų nektaro pakaitinti ir sumaišyti su pora šaukštelių agaro. Agaras tirpsta maždaug 85 laipsnių karštyje, taigi, nektarą reikia užkaitinti beveik iki virimo. Be to, agaras labai greitai stingsta – nieko blogo, jei ims stingti dar stiklinaitėje. Agarui ištirpus (pradėjus stingti), mandarinų nektaro ir agaro mišinį supilti ir įplakti į Maskarponės sūrio masę. Tirštą masę dėti ant atvėsusio sausaininio pado ir formuoti pagal savo skonį. Galima papuošti vaisiais ar uogomis. Pagamintą patiekalą palikti porai valandų šaldytuve.

Receptas iš čia.

Tekstas – Paulina Krasauskaitė

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.