Aksesuarai

Eko odos rankų darbo papuošalai “Fomi”

By  | 

“Fomi” prekės ženklas išsiskiria tuo, kad visi gaminiai yra gaminami iš eko odos. Pakalbinome Karoliną, prekės ženklo įkūrėją apie tai, kaip viskas atrodo iš arti – kaip yra renkamos reikalingos medžiagos ir gimsta išskirtiniai gaminių dizainai.

“Mano kūryba atspindi visą mano asmenybės raidą. Skirtingo meto interesai ir gyvenimo etapai lengvai pastebimi kūryboje, todėl ir prekinis ženklas pavadintas mano vardu.” – pasakojo Karolina. Visada buvau įsitikinus, jog kursiu tik drabužius, bet studijuojant drabužių dizainą Londono universitete, studentai buvo skatinami išbandyti įvairiausių amatų – šilkografijos, tekstilės audimo, lazerio pjovimo, juvelyrikos ir panašiai. Viskas gimė iš to, kad savo baigiamajai kolekcijai žūt būt norėjau ypatingų, masyvių aksesuarų, kuriuos pasigaminau pati. Tuomet supratau, jog mėgaujuos gaminimo procesu labiau, negu siuvant drabužius. Drabužių kūrimo procesas yra be galo įdomus – nuo išsirinktos temos gvildenimo iki eksperimentavimo su detalėmis ir ivairiais kirpimais, tačiau pagaminimas reikalauja daug laiko ir kantrybės. Baigus studijas nusprendžiau, kad susikoncentruosiu ir išmoksiu papuošalų gamybos. Pirmą kartą susipažinau su oda ir jos apdirbimo technika praktikuojantis pas aksesuarų dizainerę Londone.

“Fomi” yra eko mada, todėl visi papuošalai yra gaminami iš odos ar audinių skiaučių, kurios lieka išardžius senus drabužius. “Save laikau kolekcioniere, nes per ilgą laiko tarpą sukaupiau krūvą įvairiausių audinių, iš kurių kada nors gims kolekcijos.” – pasakojo Karolina. Audinius ir odą kolekcionuoti pradėjau keliaudama. Visada stengiuosi atrasti ‘lobių’ vietinėje vintažinėje parduotuvėje ar turguje – visas ryškiausias, blizgios tekstūros odas radau Londono Portbello Road turguje, vintažinį šilką – Monmartro turguje, o klasikinės spalvos odos gaminių randu dėvėtų drabužių parduotuvėse Vilniuje. Išsirinkti odą nėra lengva: visų pirma, oda turi būti ne tik įdomi, bet ir turėti pakankamai elastingumo ir tuo pačiu tvirtumo, kad atlaikytų dažną nešiojimą. Sunkiausia rasti gerai išsilaikiusių skiaučių, nes kai daiktas senas dažnai jis būna smarkiai sudėvėtas. Todėl paieškos užtrunka daug laiko ir ne visuomet galiu pasigirti radiniais. Esu sukūrusi kelias skirtingas kolekcijas, kurios prasidėjo nuo kelių papuošalų vienetų ir yra pildomos naujais modeliais iki šiol.

Paklausta, kas kūryboje įkvėpia bei suteikia daugiausiai džiaugsmo “Fomi” įkūrėja pasakojo, kad tai yra smalsumas ir galutinio rezultato troškimas. Visiškas malonumas yra stebėti, kaip senas negražus daiktas įgauna visiškai naują formą ir virsta “Fomi” papuošalu! Kūryba tai žaidimas, kurio metu gali būti pats nuoširdžiausias.

Karolina pasakoja, kad pagrindinis idėjų šaltinis yra draugai, kada nors sutikti žmonės ar įžymios asmenybės, kurių veikla ir pažiūros mane įkvepia, sukurti vienokios ar kitokios stilistikos kolekciją. Visada bandau įsivaizduoti, kuriose situacijose ir su kokiais rūbų deriniais būtų derinami “Fomi” papuošalai. Dažnai tenka kurti pagal individualius užsakymus – tuomet procesas būna pats įdomiausias – tenka įsivaizduoti kliento gyvenimo būdą ir garderobą, pagal tai išrinkti odos spalvą, teksturą, apdailos bei kitas išskirtines detales.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.