Aksesuarai

Originalūs lietuvės juvelyrikos darbai sužibėjo fantastiškoje fotosesijoje!

By  | 

Nuo senų laikų juvelyrika laikomas vyrų amatu, tačiau dabar pasaulinė tendencija- vis daugiau talentingų moterų imasi kūrybos: tauriuosius metalus bei akmenis ir kitas, atrodytų nesuderinamas medžiagas kartu paverčia stulbinamo grožio meno šedevrais. Lietuvoje juvelyrės nebijo eksperimentuoti ir savo nuostabiais darbais stebina visą pasaulį.

Modernas ir tradicijos

Laura Motiejūnaitė – jauna autorė, baigė tekstilės studijas Vilniaus Dailės akdemijoje. Menininkė yra drąsi, eksperimentuoja su įvairiomis medžiagomis. Tekstilės ir juvelyrikos jungtis – labai perspektyvus bei išskirtinis kelias, kuriuo nusprendė eiti talentinga juvelyrė. Paprastumas, elegancija, šiltas prisilietimas prie metalo padaro jos darbus išties išskirtinais. ,,Nuo pat mažens svajojau tapti juvelyre. Šį kelią kuriam laikui buvau pamiršusi, tačiau galų gale viskas įvyko taip, kaip ir turėjo būti (juokiasi). Tiek mokykloje, tiek studijuodama akademijoje visuomet pasižymėjau kruopštumu. Tekstilinės medžiagos, jų paslankumas neleido man pilnai atsiskleisti kaip menininkei, tačiau suderinusi jas su metalu pajutau tikrą pilnatvę. Juvelyrikos amato mokytis ėmiau pas žinomą meistrą Darijų Gerliką, puoselėjantį ilgametes tradicijas“,- pasakoja Laura.

Pasirinko egzotiška pavadinimą -„FeraHano Jewellery“

Pirmieji Lauros juvelyriniai dirbiniai, kurti bakalauro baigiamajam darbui, buvo įkvėpti Persiškų kilimų, jų raštų įvairovės bei autentiškos estetikos. Tuomet jai talkino Persiškų kilimų ekspertė Laura Bohne, kurios antikvarinio kilimo raštai tapo pagrindiniu inspiracijos šaltiniu. ,,Ferahano kilimas‘‘ – taip vadinosi pastarasis antikvariatas, kurio pavadinimas vėliau prigijo ir kūrėjos darbams. Panaudojant šių kilimų raštus buvo sukurta originali kolekcija, laimėjusi svarbų tarptautinį apdovanojimą Tarptautinėje YTAT Jaunųjų tekstilės menininkų trienalėje Lodzėje (Lenkija).

Išskirtiniai papuošalai vestuvėms

„Studijuojant daug domėjausi naujomis medžiagomis, teko nuvykti ir į išmaniosios tekstilės būstinę Barselonoje, taip savo darbams ėmiau naudoti gintaro bei pieno pluoštus. ,,Sveikatinantys papuošalai‘‘ ne tik suteikė papuošalams žavesio, bet ir padėjo sukurti išskirtinę vestuvinių papuošalų kolekciją“, -džiaugiasi talentinga juvelyrė.

Nestandartinis požiūris į vestuvinę fotosesiją

„Džiaugiuosi, jog turėjau kūrybinę laisvę atskleisti juvelyrinių darbų esmę vestuvinės stilistikos fotostesijoje. Nestandartinis požiūris ir puiki komanda, visiems kartu, padėjo pasiektį kitokį, originalų rezultatą,“- apie darbą studijoje pasakojo fotografė Vera Gorbačiova.

Kiekviena moteris nori jaustis kaip deivė, o mano juvelyriniai dirbiniai tik pabrėžia ten jau esantį grožį

„Be galo malonu kurti papuošalus artimiesiems, draugams, ypač sužadėtuvių ar vestuvių proga. Šiemet vestuviniais žiedais papuošiau ir savo brolį bei jo žmoną. Kiekvienas darbas yra unikalus, išskirtinis. Mane žavi pats prisilietimas prie metalo, sugebėjimas įvaldyti formą bei įgyvendinti įvairiausias idėjas. Juvelyrika tarsi sidabrinės lūpos, suteikiančios šiltą prisilietimą prie metalo. Tai puiki idėja dovanoti savo mylimajai bučinį… Tik kitokį. O progų tam – kiek tik panorėsi… Nors dauguma darbų gimsta eksprontu, imu vis daugiau eskizuoti, perteikti greitai ateinančias idėjas, kad vėliau jos nebūtų užmirštos. Darbams mane inspiruoja tiek pati gamta, tiek senoviniai artefaktai bei kultūra. Dabar itin žaviuosi egiptietiškais papuošalais, geometrinėmis formomis. Mano darbai tarsi atskleidžia dvi puses: turtingąją, emocionaliąją, spalvingąją – ir racionaliąją, apgalvotą, asketišką“,- apie savo kūrinius žaismingai pasakoja Laura.

Kaip teigia menotyrininkė Jurgita Ludavičienė: ,,Lauros Motiejūnaitės papuošaluose metalas tampa jungiamuoju elementu; būtent jis išlaiko ranką apgulančias tekstilines konstrukcijas, jis tampa rėmu gintaro ir pieno pluošto gijoms, kuriančioms subtilų ažūrą. Visuomet išlaikydama pusiausvyrą tarp dekoratyvumo ir rafinuotumo, nenukrypdama į perkrovimą, menininkė sugeba sukurti ir išlaikyti savitą stilių.‘‘

Nuotraukos – Vera Gorbačiova

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.