Mada

Tarptautinėje Amsterdamo mados savaitėje – lietuviški mados vardai

By  | 

Mados pasaulyje vis didesnis dėmesys krypsta į rytų Europos šalis. Išskirtine istorija pasižymintis regionas tampa naujuoju Paryžiumi. Ne išimtis ir Lietuva – dar prieš keletą metų, bandę tapti panašiais į kitus, šiandien galime didžiuotis išskirtiniais kūrėjais, stebinančiais ne tik Lietuvą, bet ir pasaulį.

Šį savaitgalį Amsterdame vykusioje tarptautinėje mados savaitėje mūsų šalies dizainą pristatė ir du lietuviškos mados prekės ženklai – cemento papuošalai „CELSIUS 273“ ir odinių rankinių studija „kARTu“. Vasarį drauge besilankydamos Kopenhagos mados savaitėje kaip kviestiniai svečiai kūrėjos net nenutuokė, kad keletos mėnesių bėgyje tokio masto renginyje turės galimybę pristatyti ir savo kūrybą. „Šis kvietimas tai išties neeilinis įvertinimas ir tik dar vienas įrodymas, kad reikia nebijoti svajoti, na ir žinoma dirbti, tų svajonių siekti“ , – džiaugiasi „kARTu“ kūrėja Ingrida Jasinskė. Mados aksesuarų kūrėjos teigia, kad skaudi ir sudėtinga rytų šalių bei Lietuvos praeitis užaugino sparnus, kuriais, pačios įsitikino – galima skristi. Lietuvos kūrėjai tarptautiniame kontekste išskirtiniai. Būtent tai ir turėtume išnaudoti, pasitikėti savimi ir unikalia istorija žengiant už Lietuvos ribų. Nepaisant to, konkurencija milžiniška –  norint tapti aktualiais užsienio rinkoje, reikia bendradarbiauti. „kARTu“ kūrėja Ingrida Jasinskė teigia, kad Lietuvoje neretai susiduriama su konkurencija, noru būti geresniais už kitus. Bandant apsaugoti save, uždarome duris patys sau, pro kurias galime išeiti į užsienio rinkas. Merginos savo bendradarbiavimą pradėjo prieš pusę metų. „Dalinamės patirtimi, klaidomis, kontaktais ir mintimis, padedančiais mūsų ženklams augti. Kuriame skirtingus aksesuarus, tad labai džiugu dalintis idėjomis, planais ir drauge siekti tikslų “ , – sako „CELSIUS 273“ kūrėja Gerda Liudvinavičiūtė.

Į Olandijoje vykusią mados savaitę, „CELSIUS 273“ kvietimą gavo iš pačių organizatorių. „Nė neabejojau ir dar tą pačią dieną pasiūliau prisijungti Ingridai. Vienam beprotiškai sunku atlaikyti didžiulį renginį, pritraukiantį mados profesionalus, entuziastus, spaudos atstovus, didžiulį kiekį žmonių. Esame lietuviai, tad turime palaikyti vienas kitą. „kARTu“ nedvejodami prisijungė. Ingrida turi daugiau patirties, mūsų požiūris į bendradarbiavimą, darbą sutampa, tad smagu tikslų siekti kartu. Tai šansas būti pastebėtiems ir pripažintiems, taip pat puiki galimybė pamatyti mados pasaulį tarptautiniame kontekste iš arti.“ , – pasakoja „CELSIUS 273“ kūrėja.

Lietuviško dizaino kūrėjos jau džiaugiasi pirmosiomis mažomis pergalėmis Skandinavijos rinkoje – jų aksesuarus nuo šiol galima rasti ir vienoje Amsterdamo senamiesčio mados ir aksesuarų parduotuvėje, vienijančioje išskirtinių dizainerių darbus.

Išties, kūrėjui labai svarbu pamatyti tai, kas vyksta už jo pasaulio ribų. Įkvėpimai ateina netikėtai, tad tokiose kelionėse ne tik naudinga susipažinti su įdomiais žmonėmis, užmegzti naujus kontaktus, bet ir iš naujo įsivertinti bei pasisemti idėjų.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.