Aksesuarai

Kauno tarpukario architektūros įkvėpta betoninių papuošalų kolekcija

By  | 

Kaunas tampa vis labiau matomas Europos kultūros plotmėje. Daugėja meninių projektų, kultūrinių iniciatyvų, siekiančių papuošti  Europos kultūros sostinę 2022. Kauną vis labiau garsina tarpukario architektūra. Unikalūs pastatai, išsiskiriantys itin presciziškais tautiniais simboliais, šį kartą prabils netikėta – mados kalba.

Kolekcijos dizainerė Gerda Liudvinavičiūtė teigia „meilė miestui gimsta dar tada, kai mintyse to nesuvoki. Ir ji auga, keičianti Tave ir patį miestą. Šį kartą, apie jausmus miestui, papasakosime per betoninių papuošalų prizmę”.

Gegužės 19 dieną,  CELSIUS 273, kartu su architekte Ligita Ažukaite Lileike, pristatys naują, analogų neturinčią betono papuošalų kolekciją THE CONCRETE CITY |KAUNAS, įkvėptą Kauno tarpukario architektūros. Paroda duris atvers Kaune, meno galerijoje “Nyčės Ūsai”. Ši kolekcija, dar nepasiekusi viešumos, jau laimėjo „Geras dizainas 2018“ diplomą, o prie jos įgyvendinimo prisidėjo Kauno savivaldybės organizuojamo „Kauno startuoliai 2017“  projekto laimėjimas.

CELSIUS 273 –  keletą metų Lietuvoje kuriami betono papuošalai, išsiskiriantys baltiška estetika ir kokybe, kuriami Gerdos Liudvinavičiūtės. Naujoji kolekcija, tai odė miestui, konkrečiam ir betoniniam, kviečianti naujai pažvelgti į Kauno architektūrą ir atrasti sąlyčius su savimi, apčiuopti miesto impulsus, pajusti erdvės bei žmogaus patyrimo sintezę detalėse. Kokią reikšmę modernizmas turi šiandien? Nevienalytis identitetas nuolat įkvepia pamatyti dalykus skirtinguose amplua. Ši kolekcija kuria erdvę mintimis, kurioje susilieja žmogus, tautiškumas ir istorija. Kadaise, Kaunui buvo pranašaujama šlovė, o Laisvės alėja (tuomet Nikolajaus prospektas) lyginta su Holivudu. Istorijų daug, tačiau šiandien Kaunas gali didžiuotis unikaliu identitetu – tarpukario modernizmo architektūra. Tai ženklas, kad Europa prasideda Kaune…

Pasak architektės Ligitos Ažukaitės Lileikės “Kauno tarpukario architektūra yra paveldo vertybė, o jos išsaugojimas aktualus ne tik mums, čia gyvenantiems, bet ir pasauliui. Šio laikotarpio architektūros palikimas yra vienas iš kertinių miesto identiteto elementų, tad šiuo projektu siekėme perteikti to meto gyvenimą šiandienos aktualioje kasdienybėje.”

THE CONCRETE CITY | KAUNAS kolekcijai pasirinkti septyni ryškiausi Kauno tarpukario architektūros statiniai (dalis jų jau gavę Europos paveldo ženklą) ir jiems sukurtos skirtingos juvelyrinės cemento detalės, atspindinčios svarbiausius tų pastatų akcentus. Kolekcijos pavadinimas išduoda – konkretus – betono miestas. Tuos pačius dalykus galime matyti skirtingai, miestas kiekvienam iš mūsų – yra kitoks, net jei jis ir tas pats, nes miestas – pirmiausia yra mumyse.

Pajusti miestą, autorės kviečia gegužės 19 – birželio 16 dienomis, Kauno meno galerijoje „Nyčės ūsai“.

Nuotraukos – Vaidas Jokubauskas, asm. archyvas

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.