Renginiai

Kamilės Lukrecijos Lukošiūtės (KLL) ir Gyčio Sarapino kūrybos paroda I(K/R)ONIŠKAS GYVENIMAS

By  | 

Mados dizainerio Karlo Lagerfeldo atminimui Balandžio 13 d., šeštadienį, 15 val., Kėdainių daugiakultūriame centre (Senosios rinkos a. 12, Kėdainiai) atidaroma menininkų Kamilės Lukrecijos Lukošiūtės (KLL) ir Gyčio Sarapino kūrybos darbų paroda „I(k/r)oniškas gyvenimas“, skirta mados kūrėjo Karlo Lagerfeldo atminimui.

Renginio metu vyks ypatingas fortepijono koncertas – Saulė Balsytė natomis tapys paveikslą.

Mados Kaizeriui Karlui Lagerfeldui palikus mūsų pasaulį, netekome ikoniško ir kūrybingo mados genijaus. Chanel mados namams jis sukėlė tikrą modernųjį Renesansą, atkakliai kūrė kolekcijas iki paskutinių gyvenimo dienų ir prie viso to užsiėmė fotografija ir kitomis meno sritimis. Būdamas Chanel ir Fendi mados namų kūrybiniu direktoriumi, jis taip pat prižiūrėjo savo paties prekės ženklo Karl Lagerfeld kūrybinę kryptį.

Karl Lagerfeld i(k/r)oniškas įvaizdis – į uodegą surišti balti plaukai, aukšta apykaklė, pirštinės ir akiniai nuo saulės. Jis nedėvėdavo akinių nuo saulės tik tuomet, kai saulė jam spigindavo į akis! Kitas Lagerfeldo i(k/r)oniškas bruožas – jo aštrus liežuvis. Jo kandi ironija buvo jo asmenybės dalis, o dažnai žiaurūs aforizmai primena poetus ir satyrikus: „Man patinka, kuomet žmonės sako baisius dalykus, nes tai suteikia man laisvės būti dar blogesniu“.

Paroda „I(k/r)oniškas gyvenimas“ įkūnija nesenstantį Lagerfeldo ikonišką stilių ir ironišką požiūrį. Tai bendra dviejų menininkų-skeptikų tapybos paroda, iš abiejų kūrybos pusių akcentuojanti mados korifėjaus stilių ir sustiprinanti jo mįslingos asmenybės įspūdį.

Kamilė Lukrecija Lukošiūtė, daugiau žinoma kaip KLL, yra drąsi, savo darbais provokuojanti ir nebijanti pareikšti aštrios nuomonės menininkė. KLL kūryba sužavėjo Holivudo aktorius Taylorą Lautnerį, Rose McGowan, Maisie Williams ir kitus. Tai paskatino atgarsius ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse ir skatino menininkę toliau kurti bei bendradarbiauti su žinomais menininkais bei dizaineriais tarptautiniu mastu. Šalia jau atpažįstamo vienos akies žvilgsnio naratyvo KLL kūryboje vyrauja abstrakčių ir konceptualių idėjų vaizdinys. Tai gatvės meno detalės persipynusios su egzistencinėmis mintimis apie šiuolaikinio meno pasaulį, populiariąją kultūrą ir politikos realijas. Įvairios citatos, ironiški klausimai kviečia žiūrovą įsitraukti į diskusiją apie meno kūrinio vertę, menininko žinomumo suvokimą ir ikonos reikšmę visuomenėje.

Kūrėjas Gytis Sarapinas baigęs dailės mokslus pradėjo nuo savito kūrybos stiliaus paieškų. Ankstesniame jo kūrybos laikotarpyje vyravo gamtos tema, medžio raštų motyvai, tačiau, kaip būdinga jaunai maištingai sielai, menininkas nusprendė pasikeisti iš esmės ir sukurti visiškai kitokį kūrybos braižą. Naujausi Gyčio Sarapino tapybos, grafikos ir keramikos darbai – konceptualaus ir abstraktaus meno stiliaus konstruktas. Menininko kūriniai tarpusavyje dažnai nesisieja, jie meta iššūkį galvoti ir priverčia auditoriją praplėsti visuomenės ir savo paties suvokimo ribas. Sarapinas teigia: „Žmonės nesupras manęs, kol nesupras konceptualiojo meno. Supratimas atveria galimybes į gilųjį suvokimą“. Pašiepiantys vaizdiniai, atpažįstami simboliai ir visai šalia – gryna abstrakcija, suaktyvinanti įvairiapuses žiūrovų reakcijas.

Paroda atskleis menininkų subjektyvų žvilgsnį į tai, kokia gi buvo viena labiausiai gerbiamų stiliaus figūrų mados industrijoje – Karlas Lagerfeldas. Ar tai būtų jo jokia cenzūra nevaržomi pasisakymai, ar visiems gerai žinomas monochromiškas stilius, žiūrovas neliks abejingas, nes numatoma tikra meno ir mados vakaro sinchronizacija. Parodos kuratorė Diana Romanovska

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.