Renginiai

Lietuvos kino teatrai rugpjūčio mėnesį švęs “Vestuves”

By  | 

Vasara — vestuvių metas, kuomet daugybė porų, kupinos nekantrumo ir džiugesio, laukia gražiausios savo gyvenimo šventės. Šventė ateina ir į lietuviško kino namus. Rugpjūčio 9 dieną Lietuvos kino teatrų ekranus papuoš išskirtinė lietuviška romantinė komedija „Vestuvės“.

Pastaruoju metu pasirodo nemažai lietuviškų komedijų, tačiau didžioji jų dauguma yra kuriamos ieškant įkvėpimo užsienio filmuose, statomos pagal pirktus scenarijus. „Vestuvių“ kūrėjai nepanoro dairytis svetimų idėjų ir nepabijojo imtis iššūkio sukurti originalų, unikalų scenarijų. Todėl tai — išskirtinai lietuviškas kūrinys, kuomet „lietuviškas filmas“ reiškia ne vien filmo kūrėjų tautybę bei filmavimo lokaciją, bet ir lietuvišką turinį, idėjas, vaizduotę, atskleidžia visą šalies kino kūrėjų potencialą. „Net minties neturėjome pirkti scenarijaus,“— teigė „Vestuvių“ režisierius Vygantas Bachmackij, scenarijų kūręs su Matu Vildžiumi (vienu filmo „Grąžinti nepriklausomybę“ scenaristų). „Pačiam jį rašant, turi daugiau pločio, esi nesuvaržytas istorijos.“ Taigi ši premjera — gražus ir svarbus įvykis Lietuvos kinui, nes tik kuriant originalius filmus tautinis kinas iš tikrųjų vystosi bei tobulėja.

„Tai — sukuriantis intrigą pasakojimas apie lietuviškas vestuves,“— atskleidė siužetą filmo prodiuseris Stasys Baltakis. Vos keletą mėnesių pažįstami Laura ir Edgaras ruošiasi vestuvėms, nepaisydami to, kad yra iš skirtingų visuomenės sluoksnių. Būsimu žentu nepatenkintas Lauros tėvas Oskaras, korumpuotas politikas, nori pritraukti žmonių dėmesį ir susirinkti „padorumo“ taškų, leisdamas dukrai tekėti už paprasto berno, todėl neprieštarauja vestuvėms, nors jau svajoja apie skyrybas. Bet jauniesiems norisi ne demonstratyvios prašmatnios puotos, o spjauti į viską ir dviese pabėgti. Jų planas, deja, neišdega; tuo tarpu skirtingų socialinių sluoksnių šeimos, vos susitikusios, ima konfliktuoti, ir jaunavedžiams tenka gesinti kaistančią atmosferą. Įsisiūbuojančiame vestuvių chaose užsimezga Lauros jaunesnės sesers ir Edgaro brolio meilė, o vyresnioji sesuo skandina savo vienatvės liūdesį šampane. Susibičiuliavę jaunųjų seneliai, norėdami pakarti piršlį, „užsuka“ kriminalą, o patys jaunieji, įtraukti šventės šurmulio, šokių, žaidimų ir tėvų konflikto, staiga suvokia, kad beveik nepažįsta vienas kito.

„Filme yra žinomų aktorių, taip pat visa plejada naujų būsimų žvaigždžių,“— intrigavo S. Baltakis. Jaunosios tėvą įkūnijo Vytautas Kaniušonis, laimėjęs „Sidabrinę gervę“ už pagrindinį vaidmenį gausiai apdovanotame Igno Jonyno filme „Lošėjas“. Vienas populiariausių šalies aktorių Giedrius Savickas („Trys milijonai eurų“, „Melagiai“), kategoriškai atsisakantis vesti įmonių bei privačius renginius, filme mielai tapo vestuvių vedėju. „Vestuvėse“ sutiksime ir Darių Meškauską („Aurora“, „Ekskursantė“), Marių Repšį („Šventasis“, „Redirected“), savo nuostabų balsą pademonstruosiančią garsią atlikėją Moniką Liu. Specialiai sukurti ryškaus jaunikio motinos vaidmens iš JAV atskrido ten jau 35 metus gyvenanti praeityje buvusi tikra teatro žvaigždė Dainora Tautavičiūtė. „Man patiko, kad, bendraujant su Dainora, iškart jaučiasi jos aukštas intelektas,“— paklaustas, kodėl pasirinko už tūkstančių kilometrų gyvenančią aktorę, pasakojo režisierius V. Bachmackij. „Tai labai svarbu aktoriui. Vaidmuo gimsta iš intelekto, turi suprasti vaidmenį, turi į jį įsigyventi. Tad intelektas — svarbus momentas, ir manau, jog čia buvo pagrindinis kriterijus, kodėl aš pasirinkau Dainorą.“

Galimybę filmuotis drauge su visiems gerai žinomomis ir mėgstamomis žvaigždėmis filmo kūrėjai suteikė ir jauniems, savo kūrybinį kelią kine tik pradedantiems aktoriams. „Ateina nauja aktorių karta,“— sakė prodiuseris Rokas Petrauskas. „Ir šiame filme jaunieji dominuoja.“ Nuotaką vaidina Dovilė Kundrotaitė, pirmąjį žingsnį į kino ekranus žengusi „Pelėdų kalne“, o „jaunikis“ Džiugas Gvozdinskas filmavimo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje tik baigė antrą vaidybos studijų kursą. Jaunosios seseris įkūnijusios Greta Pavlovskytė bei Gabrielė Ladygaitė ligi šiol aktorinę patirtį kaupė teatre, o Edgaro broliu tapęs aktorius Laurynas Jurgelis savo filmografijoje turi vieną pilnametražį filmą — atliko vaidmenį dramoje „Sangailės vasara“. „Ilgai mes ieškojome. Man atrodo, aš peržiūrėjau visus aktorius Lietuvoje! Tai buvo ilgas procesas, kol radau, kas geriausiai atitiko mano nusistatytus kriterijus. Likau visiškai patenkintas savo pasirinkimu,“— paklaustas apie jaunuosius aktorius, džiaugėsi V. Bachmackij.

Filmo kūrėjai didelį dėmesį skyrė vizualinei pusei, išskirtinei kūrinio stilistikai bei jos kuriamam įspūdžiui. „Siekis buvo pasaulio sukūrimas,“— atskleidė režisierius. „Kad pasaulis būtų kiek pasakiškas, kad jis būtų šiek tiek atitrūkęs nuo niūrios tikrovės. Ir tam naudojome priemones, pavyzdžiui, šviesą. Tai yra, jeigu filmuojame naktį, norime, jog naktis būtų smaragdinė, mėnulis šviestų kiek smaragdine spalva. Filmo stilistikoje man buvo svarbiausia, kad būtų kuriama pasaka. Tai taip pat buvo ilgas procesas. Ilgai rinkau šviesą, kostiumus, šukuosenas. Aktorius keitėme pilnai, pavyzdžiui, Dainorai dažėme plaukus. Aktoriai yra bazė, ir ant tos bazės tu lipdai. Lokaciją taip pat ruoši pagal save ir visiškai perdarai. Man buvo įdomu parodyti realizmą pasakos kontekste, ir tai diktavo visą filmo stilistiką.“

Vestuvių ceremonija filmuota vos prieš keletą metų moderniai atstatytoje Dubingių Šv. Jurgio bažnyčioje. „Norėjau, kad bažnyčia nebūtų sunki, būtų lengva, medinė,“— pasakojo V. Bachmackij. „Kai suradome Dubingių bažnyčią, aš iš karto supratau, kad tai yra ji. Man patiko, jog ji medinė, didžiuliai langai per visą sieną. Ji taip pat pasitarnavo kuriant pasakos įspūdį.“

Įdomiomis detalėmis pasidalino gamybos vadovas Martynas Budrys: „Kadangi nuotakos tėvas — turtingas politikas, norėjome parodyti prabangias vestuves, todėl ir už kadro viskas atrodė tikra. Dekoracijų kiekiai buvo didžiuliai. Pavyzdžiui, vien dirbtinių gėlių buvo panaudota beveik 30 tūkstančių. Vestuvinė suknelė — rankų darbo, prancūzų dizainerio siūta, jos vertė — 7000 eurų, o aktorė su ja šoko į vandenį!“

Smagių kuriozų, šventinio chaoso, dvejonių bei meilės kupina romantinė komedija „Vestuvės“ pasirodys Lietuvos kino teatruose jau rugpjūčio 9 dieną. Tai — pirmasis Vyganto Bachmackij pilnametražis filmas. Režisierius yra sukūręs keletą trumpo metro darbų, vienas jų — „Visi pasiilgo Prano Ivanausko“ — Rygos tarptautiniame kino festivalyje buvo išrinktas geriausiu trumpametražiu filmu.

„Vestuves“ kelia prodiuserinė kompanija „Film Jam“, jau džiuginusi žiūrovus filmais „Nepatyręs“, „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“, „12 Kėdžių“, „Melagiai“.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.