Renginiai

Kauno bare sekmadienį šeimininkaus Meksikos misionieriai

By  | 

Esate vienas iš tų žmonių, kurie mėgsta šalis pažinti per tradicinį jų maistą? Tuomet ši žinia jums gali būti aktuali. „B2O” baras Kaune kviečia visus keliautojus į antrąjį „Pasaulio Virtuvės” renginį, kurio metu organizuojama gastronominė „kelionė” po išskirtiniu maistu pasižyminčias pasaulio šalis. Kas antrą sekmadienį baro virtuvę perims Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai, o lankytojai galės susipažinti su skirtingų šalių maisto (ir ne tik) kultūra bei išgirsti neįtikėtinas jų gyvenimo istorijas.

Antroji „Pasaulio Virtuvė” keliautojus veda į šalį, kurią daugelis Lietuvių pažįsta iš filmų ar serialų – Meksiką. Šios kelionės „gidais” bus net šešių neseniai į Lietuvą atvykusių meksikiečių kompanija: Abigail, Gosen, Nimsy, Suni, Josue, Gecer.

Lietuvoje šiuo metų laiką leidžiantys misionieriai pasakoja, kad į Lietuvą atvyko prieš keletą mėnesių. Prieš tai Vokietijoje savanoriavę jaunuoliai teigia, kad jų gyvenimas – sunkiai nuspėjamas: „Niekada negali žinoti, kiek laiko praleisi vienoje ar kitoje šalyje. Metus gyvenome Belgijoje, tuomet vykome į Vokietiją, o dabar – jau trys mėnesiai gyvename čia. Keliaujame ten, kur mus siunčia „Apostle of God” (liet. Dievo Apaštalų) organizacija.”

Vienintelė iš šešių meksikiečių angliškai kalbanti Abigail pasakoja, kad Lietuvoje kompaniją mėgstančią gaminti labiausiai stebina tai, kiek daug patiekalų čia gaminama iš bulvių. Tačiau paklausus, koks patiekalas paliko didžiausią įspūdį, matomas sujudimas tarp kompanijoje esančių vaikinų, kurie nusprendžia, jog geriausias dalykas – lietuviški šaltibarščiai. Nors lietuviškas maistas meksikiečiams ir labai patinka, tačiau kasdienėje jų virtuvėje puikuojasi su lietuviškomis daržovėmis ir kitais ingredientais paruošti tradicinis meksikietiški patiekalai.Kas v

Baro lankytojus lepins žinomais meksikietiškais patiekalais

„Kai grįšime į Meksiką, pirmiausia skubėsime valgyti vietinių tacos. Nėra kito patiekalo, kuris taip gerai atspindėtų Meksikos skonius ir spalvas. Taip pat su enchiladomis – nėra šiame pasaulyje nei vieno meksikiečio, kuris nėra valgęs tacos arba enchilados”- prasitaria Abigail, paklausta, kodėl baro lankytojus nusprendė vaišinti būtent šiais patiekalais.

Baro lankytojai galės pažinti dieninę ir naktinę Meksiką. Dienos metu (pusryčiams arba pietums), šeimos susirenka valgyti enchiladų, kurias dažniausiai paruošia mama arba močiutė. Naktimis, su draugais, ar šeima, visi mėgaujasi tacos, kuriuos gamina namie arba nusiperka gatvės kavinėse. Šie įdaryti paplotėliai ypač populiarūs futbolo rungtynių proga.

Abu patiekalus vienija esminis Meksikos virtuvės ingredientas – kviečių arba kukurūzų miltų paplotėlis, vadinamas tortilla. Jo populiarumo paslaptis – funkcionalumas, nes dažniausiai tortilla pakeičia peilį ir šakutę. Sakoma, jog tortillas išpopuliarino Aztekų imperatorius Moctezuma. Pirmoji “taquiza” (taco puota) įvyko konkistadorų laikotarpiu Coyocan vietovėje, kada ispanų kareiviai, švenčiant vieną iš pergalių, buvo vaišinami tacos su kiauliena.

Kitas autentiškas sekmadienio meniu bruožas – gausybė pagardų, nuo aštriausių iki švelniausių, kruopščiai priderintų prie siūlomų patiekalų. Šiais pagardais atsiskleis Meksikos skonių įvairovė – nuo aitraus karščio iki gaivių džiunglių. Po pagrindinių patiekalų misionieriai baro lankytojus lepins tradiciniu meksikietišku desertu – Arroz con leche. Tai – meksikietiškas ryžių pudingas, gaminamas iš ryžių, pieno, cukraus, cinamono ir razinų.

Kas antrą sekmadienį – kulinarinė „kelionė” į vis kitą šalį

„B2O” atstovas Žilvinas Kuprėnas teigia, kad už idėją reikia dėkoti ją pasiūliusiai ir padėjusiai įgyvendinti darnaus vystymosi specialistei Anai Gabrielei Sabancevaitei: „Gabrielė ilgą laiką dirbo Jungtinėse Amerikos Valstijose, žinomose pasaulinėse organizacijose kaip „Huairou Commission” ir „Urban Catalyst Lab”, kurios užsiima socialinėmis ir bendruomeninėmis iniciatyvomis bei kovoja su socialine atskirtimi ir nelygybe. Kai ji pakvietė susitikti ir pristatė savo idėją, iš karto supratome, kad privalome tai įgyvendinti.”

Du šeimos barus „BO” ir „B2O” valdančios įmonės atstovas teigia, kad, siekia, jog verslą motyvuotų ne tik sukuriama finansinė nauda, bet ir bendruomenei atiduodama duoklė bei skleidžiama pozityvi socialinė žinutė.

Planuojama, kad renginiai vyks kas antrą sekmadienį, lankytojai nebus įpareigoti – galės mokėti tiek, kiek nori, o visa surinkta suma bus skiriama už maistą atsakingiems šalių „ambasadoriams”. Šiuo metu renginių serijos planuose – Afganistano, Meksikos, Sirijos, Malaizijos, Azerbaidžano ir kitų šalių atstovai.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.