Mada

AW’19 sezonas prasideda su pasaulinio lygio mados ekspertais: kas madinga šį sezoną?

By  | 

Ruduo daugelį pasitinka pokyčiais – medžiai meta lapus, o mados entuziastai spintas pildo karščiausiomis sezono naujienomis. Šiemet rudens-žiemos kolekcijų pradžią prekybos centras „Panorama“ skelbia drauge su neeilinėmis mados pasaulio asmenybėmis. Į Lietuvą Mados verslo instituto kvietimu atvyksta su tokiais mados namais kaip „Maxmara“, „Emilio Pucci“ ar Giambattista Valli dirbusios lietuvės. Kol Lietuvos mados pasaulis laukia viešnių, ekspertės jau dalinasi karščiausiomis naujienomis apie būsimas šio sezono kolekcijas.

Rugsėjo 13 dieną Mados verslo institutas  ir prekybos centras „Panorama“ kviečia visus mados mylėtojus ne tik iš pirmų lūpų sužinoti, kaip lietuvėms pavyko išsikovoti vietą konkurencingame mados pasaulyje, bet irišgirsti pikantiškų detalių apie pasaulinius mados namų užkulisius. Savo patirtimi ir žiniomis pasidalins dešimtmetį dešiniąja pasaulinio garso kutiurjė Giambattista Valli ranka buvusi Evelina Guzevičiūtė.

Apie darbą su „Maxmara“ ir „Emilio Pucci“ bei naujausias tendencijas daugiau papasakos dizainerė, universiteto „Polimoda“ mados dėstytoja Marija Popadničenko ir „Audimas“ drabužių kūrėja Gertrūda Ramūnaitė.

Kas madingiausia šį rudenį ir žiemą?

Pasak viešnių, ne viena tendencija į kasdienybę atkeliauja nuo mados pasaulio sostinių podiumų. Tad artėjant renginiui, ekspertės pataria, ko dairytis naujose rudens-žiemos kolekcijose.

Profesionalių teigimu, šį šaltąjį sezoną vyraus praeitų dešimtmečių siluetai, romantika ir klasikos detalės. Bus itin madingi drabužių deriniai iš praėjusių dešimtmečių, vintažinis stilius, klasikos elementai.

Be naujienų vis dar išliks madingi leopardo ir kiti gyvūnų raštai, neoninių spalvų detalės, nugulančios utilitariniuose siluetuose.

Lauko apranga – patogi

Parduotuvių vitrinos jau puošiasi įvairiais lauko aprangos deriniais. Pasak dizainerės G. Ramūnaitės, rudenį ir žiemą labai madingi prailginti, kulkšnis siekiantys, 80-ųjų stiliaus paltai su pečių įsiuvais. Daugelyje parduotuvių randamos pūstos, „over-size“tipo striukės. Taip pat madinga ir visuomet išliekanti klasika – odinės, pankiškos striukės.

„Žieminis kombinezonas – vienas iš sezono favoritų. Megztiniai, kurie atrodo tarsi numegzti rankomis, madingi, kaip ir sagutėmis užsegamas grubus kardiganas – šie akcentai suteiks jūsų įvaizdžiui jaukumo. Žieminis lietpaltis, tekstūrinės vilnos paltas, suknelė aukštu kaklu – geros investicijos ne vienam sezonui“, – sako G. Ramūnaitė.

Pasak dizainerės, komfortas – pagrindinis akcentas ateinančiais sezonais. Todėl naujos kolekcijos orientuojasi į patogumą, kuriuo siūloma papildyti ir savo derinius. „Net rekomenduojama atitinkamai pasirinkti kostiumus ir paltus. Gera idėja investuoti į kvadratinio silueto švarkelius rudeniui, miesto stiliaus slidinėjimo striukę ir ilgą paltą žiemai“, – pataria ji.

Atgal į praeitį

„Šį sezoną sugrįžta 40-ųjų metų mados:berniukiškas stilius, vyriškos kelnės ir kostiuminiai švarkai. To laikmečio Holivudo filmams būdinga pastelinių spalvų paletė su ryškių spalvų akcentais. Taip pat tvyros to paties laikmečio drąsiųjų aviatorių moterų uniformų siluetas bei pastarosioms būdingos utilitarinės ir praktiškos detalės“, – sako M. Popadničenko.

Pasak jos, vitrinose vis daugiau matyti ir vintažinių detalių derinimo su kasdienine apranga. „Vintažas jau ne pirmą sezoną dominuoja mūsų garderobe ir tampa svarbesniu, norint išsiskirti iš minos ar išlaikyti išskirtinį, individualų stilių.“

Antrindama kolegei, E. Guzevičiūtė pritarė, kad šio rudens ir žiemos kolekcijose dominuoja ir klasikinė praėjusių dešimtmečių mada. „Formalus stilius (angl. – power dressing) – viena iš ryškiausių tendencijų. Ji pasižymi vyriško sukirpimo detalėmis, precizišku siuvimu, modeliaiįkvėpti 70–80 metų bougiestiliaus su neono ir metalo spalvų detalėmis. Vis dar madingi „oversized“siluetai. Tai – labai aktualios tendencijos, nuo kurių mados minia dar „nepasisotino“ net praėjus keliems sezonams.“

Vyrus, panašiai kaip ir moteris, taip pat inspiruoja „nostalgija“, sako G. Ramūnaitė: „Retro jausmo spalvynas pagyvins jūsų spintą ir suteiks jai naujumo. Atkreipkite dėmesį į prislopintų grynų spalvų odos, džinso atspalvius. Gera investicija – bleizeriai ir modernaus kirpimo klasikinės kelnės. Norintiems išbandyti kažką naujo, rekomenduojama languotas, klostuotas kelnes ar 90-ųjų „tėčio“ džinsus derinti su golfu bei švarku.“

Naujuoju sezonu aktualiais parduotuvių lentynose išlieka ir klasikiniai drabužiai. „Modernų ir komfortišką įvaizdį susikurti padės sportinės ar iššaukiančios, toksinių spalvų detalės, integruotos į klasikinius drabužius. Kostiuminiai švarkai ir klasikinių raštų kelnės bus traktuojami lyg laisvalaikio, kasdieninė apranga“, – tikina M. Popadničenko.

Medžiagose – romantika

G. Ramūnaitė pastebi, kad šį sezoną ir naujose rudens-žiemos parduotuvių kolekcijose dominuoja madingi 9-ajame dešimtmetyje karaliavusio satino drabužiai – lengvos suknelės, palaidinės, sijonai, kelnės: „Midi ilgio satino sijonas vis dar aktualus net ir žiemos sezonu. Romantiniai inkliuzai jūsų spintoje turėtų būti – elegantiška šilkinė palaidinė, prailginta tunika su dramatiškais skeltukais arba marškiniai pūstomis rankovėmis ir V formos iškirpte.“

M. Popadničenko taip pat atkreipia dėmesį į medžiagų lengvumą: „Besvorės, plevėsuojančios ir beveik permatomos suknelės bei palaidinės išmargintos švelnių spalvų 70-tųjų retro floristiniais ar abstrakčiais raštais bus derinamos su griežtesnio stiliaus languotais pilkų ir rudų atspalvių raštais. Svarbiausia šio sezono idėja – moteriškumo ir vyriškumo derinimas tarpusavyje.“

Pasak E. Guzevičiūtės, jau kelis sezonus madoje šėlsta eklektika: nuo ornamentų, išdidintų papuošimų, detalių gausos iki minimalaus ar utilitarinio silueto. Tokių derinių galima rasti ir naujose kolekcijose.  „Tikrai yra iš ko rinktis kiekvienam skoniui ir figūrai.

Daugelis dizainerių rodo didelį norą eksperimentuoti ir ekstravagancijos ant podiumų netrūksta, bet „laikui atsparūs“ siluetai yra viena iš stipriausių žiemos kolekcijų tendencijų. Meistriško sukirpimo paltas ar švarkas šiai žiemai yra puiki investicija kiekvieno garderobui“, – sako ji.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.