Dizainas

Pirmą kartą pristatoma pilnai atkurta legendinės vaikų kavinės „Nykštukas“ freska ir interjero detalės

By  | 

1965 metais duris atvėręs „Nykštukas“ dėl žaismingo bei jaukaus interjero, specialiai vaikams kurto valgiaraščio ir vitrinoje lakstančių voverėlių beveik trims dešimtmečiams tapo viena lankomiausių Vilniaus kavinių. Jos sienas puošęs Nacionalinės premijos laureatų Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus kūrinys, kurio fragmentas pirmą kartą pristatytas praėjusių metų vasarį, šįkart atgims pilnai. Pamatyti skaitmeniniu būdu „Vilniaus galerijos“ atkurtą freską bus galima spalio 3-5 dienomis „Litexpo“ vyksiančioje parodoje „Menas interjerui 2019“.

„Šiemet sukanka 55 metai nuo tada, kai menininkai B. Žilytė ir A. Steponavičius nutapė garsiosios „Nykštuko“ kavinės kūrinį ir 50 metų nuo tada, kai buvo pradėta tapyti Naujųjų Valkininkų sanatorijos „Pušelė“ freska. Džiaugiamės, kad šia proga galime visuomenei pristatyti atgimusį unikalių Lietuvos menininkų darbą“, – sako projekto iniciatorius Audrius Klimas.

Pasak jo, „Nykštuko“ freskos atkūrimo darbai užtruko daugiau nei metus, tam prireikė ne tik šiuolaikinių technologijų, bet ir menininkės B. Žilytės pagalbos: „Dirbdami daugiausiai rėmėmės Kęstučio Stoškaus ir Antano Lukšėno fotografijomis, kurios darytos autorės prašymu, prieš pradedant ardyti kavinę. Kadangi freskos originalas buvo visiškai sunaikintas, pati menininkė nusprendė, kad, atgaminant spalvas, galima palikti šiek tiek vietos improvizacijai. Tuo tarpu piešinį dizaineris Darius Abromaitis atkūrė visiškai tiksliai, replikos dydis taip pat autentiškas.“

Darbų procesas nebuvo lengvas, o sudėtingiausia buvo su centrine sienos dalimi, kuri kadaise suniokota, užliejus vandeniui. Vėliau dailininkai ją pertapė naujai, tačiau pirmoji freskos versija taip ir liko neužfiksuota kokybiškose nuotraukose. „Centrinę dalį teko po gabaliuką „surankioti“ iš daugybės mėgėjiškų fotografijų. Tai bus pirmas kartas nuo 1990 metų, kai ją ir vėl bus galima pamatyti gyvai. Lyginant su likusia „Nykštuko“ freska, centrinė jos dalis buvo sunaikinta aštuoneriais metais anksčiau“, – sako A. Klimas.

„Vilniaus galerijos“ darbų rezultatas – 31 kvadratinio metro dydžio „Nykštuko“ sienų tapybos replika, kurios piešiniai atspausdinti ant medžio (faneros) paviršiaus, dedant juos vienas ant kito ir taip sudarant reljefinį paviršių. Iš viso, naujajame spaude yra 4 sluoksniai, kuriantys 3D efektą. Kaip teigia projekto iniciatoriai, jo siekiant, darbų kaina gerokai išaugo, tačiau sprendimas pasiteisino, rezultatu labai džiaugiasi ir freskos autorė B. Žilytė.

Atkūrė kavinėje stovėjusius baldus

Tris dešimtmečius gyvavusi kavinė „Nykštukas“ išsiskyrė modernistiniu interjeru, prie kurio įgyvendinimo prisidėjo žymūs to meto kūrėjai: architektai Zigmantas Liandsbergis, Jonas Kriukelis, dailininkai Laimutis Ločeris, jau minėti A. Steponavičius ir B. Žilytė. Neatsiejama interjero dalimi tapo Eksperimentinio projektavimo biuro architektės Gražinos Tulevičienės kurti baldai, kurie taip pat atkurti artėjančiai parodai. Šio proceso metu bendradarbiauta su VšĮ „Dizaino fondu“, dizaineriu Šarūnu Šlektavičiumi, Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros absolvente Aurelija Andziulyte.

„Nykštuko“ baldai buvo mediniai, itin paprastų konstrukcijų, tačiau kėdės išsiskyrė pintomis detalėmis, kurios buvo būdingos 7 dešimtmečio lietuviškų interjerų stilistikai, jungiančiai vakarietišką modernizmą su liaudies meno tradicijomis. Prisėdus ant jų parodoje bus galima nusifotografuoti A. Steponavičiaus ir B. Žilytės kurtos freskos fone.

Anksčiau atgaivino apleistą Valkininkų freską 

Tai – ne pirmas kartas, kai „Vilniaus galerija“ imasi menininkų A. Steponavičiaus ir B. Žilytės darbų išsaugojimo. 2018 metais skaitmeniniu būdu atkurta ir 1969-1972 metais Valkininkų sanatorijoje „Pušelė“ nutapyta freska. Jos fragmentą įsigijo MO muziejus – dabar kūrinys puošia minėtoje vietoje įsikūrusį bistro. Tuo tarpu freskos originalas, dar 2015 metais paskelbtas valstybės saugomu kultūros paveldo objektu, iki šiol nyksta, nesulaukdamas reikiamos priežiūros.

„Labai džiaugiamės MO muziejaus iniciatyva, o kas bus su atgimusia „Nykštuko“ sienų tapyba, kol kas neaišku. Galima pasakyti tik tiek, kad galutinai užbaigus darbus atsirado daugybė galimybių panaudoti freskos elementus – įvairiuose leidiniuose, privačiuose interjeruose, dizaino srityje. Be abejo, būtų smagiausia, jei Vilniuje atsirastų vieta visai atkurtai „Nykštuko“ sienų tapybai. O kol taip nenutiko, kviečiame ją pamatyti parodoje – tam bus tik trys dienos laiko“, – ragina parodos organizatoriai.

Aplankyti parodą „Menas interjerui 2019: Vilniaus legendos“, pamatyti skaitmeniniu būdu atkurtą „Nykštuko“ sienų tapybą bei apžiūrėti ją lydinčią archyvinių kavinės nuotraukų ekspoziciją bus galima spalio 3-5 dienomis, įsigijus tuo pačiu metu Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančio renginio „Baldai Interjeras Dizainas 2019“ bilietą. Išsamią parodos programą rasite čia: http://tiny.cc/92scdz.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.