Renginiai

Minint Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, žinomi žmonės kviečia kartu siekti rekordo – suformuoti didžiausią Vytį

By  | 

Artėjant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio minėjimui, žinomi žmonės pasidalino mintimis apie Kovo 11-ąją ir pakvietė visus į aktyvaus laisvalaikio aprangos prekės ženklo „Audimas“ inicijuojamą originalią pilietinę akciją – susiburti į didžiausią žmonių sudarytą Vytį. Susirinkus pakankamam kiekiui dalyvių, bus fiksuojamas ir naujas Lietuvos rekordas – didžiausias gyvas Vyčio simbolis. Iniciatyvą palaikantys Benediktas Vanagas, Monika Linkytė, Rimantas Kaukėnas, Viktorija Šaulytė, Aistė Svarauskaitė ir kiti žinomi žmonės kviečia padovanoti Lietuvai unikalią dovaną – lietuvių vienybės simbolį.

„Kovo 11-oji nėra tik šventiniai renginiai ir tą dieną apimantis pilietiškumo jausmas. Tai yra puiki galimybė priminti sau, kad galime laisvai rinktis, kurti ir veikti. Man tai yra didžiulė galia, kuria galiu džiaugtis kiekvieną dieną. Tačiau tokios progos ir iniciatyvos mums leidžia vėl pajusti bendruomeniškumą, jos sujungia žmones ir širdis. Tad didžiausias Vytis – ne tik dovana Lietuvai, tai dovana ir kiekvienam mūsų“, – sako stilistė Viktorija Šaulytė.

Susijungti į rekordinį Vytį vilniečiai ir šventinių Kovo 11-osios renginių dalyviai kviečiami 11.00 val. Katedros aikštėje. Visiems dalyviams bus dalinamos trispalvės vėliavėlės, lydėsiančios per visus Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio šventinius renginius.

„Kovo 11-oji mums svarbi data, rodanti, kad maži dalykai išaugina didelius. Būti kartu ir saugoti savo identitetą privalome kiekvieną dieną, o susibūrimas į didžiulį Vyčio simbolį – dar vienas įrodymas, kad iki šiol esame kartu ir vieningi“, – mintimis dalijasi internetinio žurnalo „Abstract Stylist“ įkūrėja, stilistė Lina Survila.

Kviečia kurti Lietuvą gerais darbais

Anksčiau Dakaro ralio lenktynininkas ir Vyčio simbolio puoselėtojas bei garsintojas pasaulyje Benediktas Vanagas yra sakęs, kad patriotiškumas ir pasididžiavimas savo šalimi tampa vis labiau svarbus ir aktualus. Vis dažniau priklausymą bendruomenei norime išreikšti tiek bendromis pilietinėmis iniciatyvomis, tiek kasdieniais simboliais aprangoje.

„Vytis, Trispalvė, Lietuvos vardas – simboliai, su kuriais vis stipriau siejame savo identitetą. Jeigu apranga ir plevėsuojančios trispalvės yra vienas iš būdų parodyti nacionalinį identitetą, tai kitas, dar svarbesnis, – įnešti savo indėlį į geresnės šalies kūrimą. Kartais labai patogu atsakomybę už šalies įvaizdį perkelti kitiems – politikams, sportininkams, menininkams. Tačiau neturėtume pamiršti, kad Lietuvą kuria kiekvienas iš mūsų“, – sako B. Vanagas, kuris, be lenktynių Dakare, užsiima ir švietėjiška veikla – skaito paskaitas mokyklose, yra kariuomenės ambasadorius.

Rekordinio Vyčio iniciatyvą organizuoja aktyvaus laisvalaikio ir sporto aprangos prekės ženklas „Audimas“, tarp dviejų Lietuvos laisvės švenčių pristatęs nacionalinę kolekciją „Vardan Tos“. Iniciatyvą palaiko ir kartu su šventės dalyviais rekordo sieks ir Benediktas Vanagas.

„Ar gali būti gražesnė proga susijungti į visų lietuvių širdyje nešiojamą nepriklausomos Lietuvos simbolį Vytį už Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį? Tikimės, kad šis susibūrimas ne tik išliks visų atmintyje, bet ir Lietuvos istorijoje – kaip didžiausias žmonių sukurtas Vytis. Idėja pakviesti visus į šią akciją gimė iš mūsų puoselėjamų vertybių. „Audimas“ daugelį metų buvo žinomas nacionalinės aprangos kūrėjas, o šiemet, kai turime tiek gražių progų, – Nepriklausomybės atkūrimo 30-metis, būsimas svarbiausias metų sporto įvykis, – norėjome prisidėti prie jų tiek mums brangiais nacionaliniais simboliais, kaip Vytis, trispalvė ir Lietuvos vardas, paženklinta kolekcija, tiek mus sujungiančiomis iniciatyvomis“, – apie Vyčio iniciatyvą kalba Vesta Krungolcienė, prekės ženklo „Audimas“ vykdančioji direktorė.

Augantį norą išreikšti nacionalinį identitetą pastebi ir žinomos stilistės. Pasak V. Šaulytės, nacionalinė simbolika niekada nebus nemadinga.

„Tai yra mūmyse. Kai susipažinau su istorike Luka Sinevičiene, ji mane įkvėpė pojūčiui, kad pilietiškumas – tai ne tik ėjimas į mišką su šautuvu, tai minčių, veiksmų ir darbų išraiška, kuri kiekvienam iš mūsų yra skirtinga. Demonstruoti nacionalinį identitetą nėra tas pats, kas jį jausti. Jeigu nešiojamės šį jausmą, mums nereikia garsiai apie jį rėkti – užtenka mažų detalių aprangoje ir didelių darbų kasdieniame gyvenime“, – sako stilistė.

„Nacionalinė atributika byloja apie pagarbą ir dėkingumą šaliai, kurioje gimei, gyveno tavo artimieji ir esi dabar. Pastebiu, kad didžioji dauguma mano pažįstamų, kurie negyvena Lietuvoje ar turi tik dalį lietuviškų šaknų, itin brangina ir puoselėja tautiškumo simbolius. Ar tai būtų trispalvė aprangoje ar iškelta rankoje, ar tai būtų Vytis, įsegtas į atlapą ar sudarytas iš susibūrusių žmonių – visi jie mums vienodai svarbūs ir brangūs, visi skatina didžiuotis savo šalimi“, – prideda L. Survila.

Mados ir stiliaus blogo „Basic Approach“ kūrėja Aistė Svarauskaitė džiaugiasi, kad nacionalinė simbolika ir pilietiškumas vis dažniau tampa svarbus jaunajai kartai – kartai, kuri, kaip ir ji pati, gimė po nepriklausomybės atkūrimo.

„Džiugu, kad ir mano amžiaus žmonės didžiuojasi šalimi, kurioje gimė ir gyvena. Žinau, kad vyresnieji kiek mėgsta patraukti mus per dantį, kad mes net nežinome, ką teko išgyventi. Tačiau reikia pasidžiaugti, kad ir jaunoji karta prisideda prie to, kad Lietuvoje būtų gera gyventi ateities kartoms. Susiburti į rekordinį Vytį yra ne tik puiki proga kartu su visa Lietuva atšvęsti tokią svarbią šventę, pagerbti tuos, kurie kadaise už mūsų laisvę kovojo, bet ir vienoje vietoje pasidžiaugti kartu su tais, kuriems ši proga yra tiek pat svarbi“, – ir kitus kovo 11 d. prisijungti prie iniciatyvos kviečia A. Svarauskaitė.

 

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.