Renginiai

XVIII amžiaus kilmingųjų moterų portretai šių dienų realijose

By  | 

Norėtume pasiūlyti artėjant Moters dienai, temą „Kilmingos moterys Vilniuje XVIII a. ir XIX a. pradžioje: sentimentalūs liudijimai“. Šia tema domisi VDU Švietimo akademijos istorikas dr. Domininkas Burba.

XVIII a. Vilnius buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, o po padalinimų XIX a. pradžioje – Lietuvos gubernijos sostine. Šio miesto gyventojai ir svečiai matytus įvykius užfiksavo paliktuose liudijimuose. Apie sostinės gyvenimą galima sužinoti skaitant laiškus ir dienoraščius, atsiminimus ir kelionių aprašymus, teismų bylas ir testamentus bei daugelį kitų istorinių šaltinių. Nors liudijimų, paliktų vyrų ir apie vyrus buvo ir mūsų laikus pasiekė žymiai daugiau, nemažai žinoma ir apie moterų įspūdžius iš Lietuvos sostinės. Sunku daug ką papasakoti apie nekilmingas moteris, jų paliktų liudijimų nėra gausu, todėl paskaitoje daugiausia bus kalbama apie aristokrates ir bajores Vilniuje.

Kuo skyrėsi vyrų ir moterų korespondencija, atsiminimai, teismų skundai? Kaip moterų laiškuose ir atsiminimuose atsispindėjo šeimos, buities ir pramogų temos, kiek žinių galima rasti apie jų dalyvavimą politikoje ir viešame gyvenime? Dėl kokių priežasčių kilmingos moterys atvykdavo į Vilnių, kokių interesų jos čia turėjo? Ką jos čia matydavo, kur gyvendavo, ką valgydavo, kur melsdavosi? Kaip jos kovojo už savo teises? Kuo skyrėsi aristokračių ir eilinių bajorių, vienuolių ir pasauliečių, netekėjusių, ištekėjusių ir našlių pasakojimai? Kokia buvo moters padėtis, ar bajorė galėjo priešintis vyro valiai, skųstis teismui, vadovauti ekonominiams sandoriams, dalyvauti politikoje ir teisinėje veikloje; kokiais nusikaltimais jos buvo kaltinamos, kuo kaltindavo kitus ir kitas? Kas žinoma apie tai, kaip moterys siekė mokslo?

Šia tema vyks vieša paskaita kovo 9 d. 17.30 val. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Valstybingumo erdvėje.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.