Nesaldūs kepiniai

A. Grigaliūnienė kviečia „nenurašyti“ maisto anksčiau laiko: pasidalijo receptu, kuris padės išsaugoti produktus

By  | 

Renginių organizatorė ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė pirmosios Lietuvoje minimos Tarptautinės informavimo apie maisto švaistymą dienos proga priėmė „Rimi“ mestą iššūkį gaminti maistą namuose ne tik atsižvelgiant į jo gerąsias savybes, bet ir į išmetamo maisto kiekį. Agnė prisipažįsta pati iki šiol net nepastebėdavo, kaip dažnai į šiukšlinę keliauja nepanaudoti produktai, tad vis dažniau į viešumą keliama maisto švaistymo tema priverčia kritiškai peržvelgti ne tik šaldytuvo turinį, bet ir savo vertybines nuostatas.

Keistis paskatino negailestinga statistika 

„Net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto išmetama. Tai – milijardai tonų. Kol apie tai nesusimąsčiau, visiškai natūraliai į šiukšlių dėžę mesdavau nepanaudotus produktų likučius ar pagamintą, bet nesuvalgytą maistą. Kaip neišmesti arba daug mažiau išmesti maisto?  Žinot, reikalingas ir išganingas šis klausimas. Šia tema pradėjome kalbėti su „Rimi“  komanda ir po pirmųjų susitikimų man kilo daug minčių, kaip kasdien galime vartoti ir naudoti mūsų Žemės išteklius bei pagaminamas gėrybes daug efektyviau. Atradimu man tapo vienas teiginys, jog maistą švaistome net tuo momentu, kai parduotuvėje renkamės gražiausią vaisių ar daržovę, tarsi vieni būtų tinkami, o kiti – netinkami valgyti“, – atradimais dalijosi ketogeninę mitybą pamėgusi A. Grigaliūnienė.

„Ilgai vargti virtuvėje kasdien nemėgstu, tad dideliu atradimu man tapo sultinių ir įvairių sriubų šaldymas. Vienu kartu išsivirusi didesnį kiekį sultinio šaldau jį mažomis talpomis. Atšildytas jis puikiai tinka gaminant padažus, troškinius. Taip galima sutaupyti ne tik maisto ar laiko, bet ir elektros energijos – nebereikia kiekvieną kartą ilgai virti atskirų patiekalų“, – pasakoja Agnė.

„Nenurašykite“ produktų anksčiau laiko

Šių metų pradžioje receptų knygą pristačiusi A. Grigaliūnienė norintiems išvaistyti mažiau maisto rekomenduoja ištirti savo šaldytuvus ir spintelių lentynas, kur slepiasi daug nepanaudotų bei savo eilės laukiančių produktų: „Nors jie ir pastovėję, bet puikiai tinkami paprastesniems patiekalams ruošti. Taigi, susidėkite produktus ant stalo ir pagalvokite, ką norėtumėte iš jų pagaminti. Taip susidarykite trūkstamų pirkinių sąrašą ir panaudokite tuos ingredientus, kuriuos jau senai buvote „nurašę“ kaip niekam netinkamus. Patikėkite manimi, maisto nešvaistymas jums suteiks daug gerų emocijų ir dovanos puikią nuotaiką. Juk visiems mums patinka kasdien jaustis geresniais žmonėmis.“

Įkvėpta iššūkio išmesti kuo mažiau maisto Agnė krikštasūniui Rojui gamindama vakarienę nusprendė panaudoti jau kuris laikas spintelėje gulinčius Canneloni makaronus, o įdaro turinį rinkosi pagal produktus, kuriuos privalėjo sunaudoti idant jie nesugestų: Ruošiau kimštus Canneloni makaronus su įvairių sūrių ir varškės įdarais. Šiaip recepte įdarams tinka kone viskas, ką rasite šaldytuve, todėl juo ir pasidalinsiu su tais, kurie suką galvą, ką patiekti šeimai ant stalo.“

Agnės Grigaliūnienės Canneloni makaronų receptas:

4 asmenims Jums reikės:

Makaronams:

Dėžutės Canneloni makaronų
Varškės 500gr
Įvairių sūrių (recepte sunaudoti 2 pakeliai fermentinio sūrio)
Cukinijos 1 vnt.
Kiaušinių 2 vnt.
Keletos česnako skiltelių
Grietinėlės (pagal skonį)
Džiovintų pomidorų 200gr
Pipirų (pagal skonį)
Druskos (pagal skonį)

Padažui:

Pomidorų tyrės 500ml
Svogūno 1 vnt.
Keletos česnako skiltelių
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Druskos (pagal skonį)
Pipirų (pagal skonį)
Baziliko/Kalendros (pagal skonį) bei papuošimui
Jei norisi aštriau – šiek tiek čili pipiro

Gaminimo eiga:

Sutarkuojame pusę cukinijos, kitą pusę pasiliekame patiekalo #agnėsketo versijai, dedame varškę ir smulkintą sūrį,susmulkiname džiovintus pomidorus, įtraiškome česnakų skilteles, įmušame kiaušinius, įberiame druskos ir pipirų pagal skonį. Tuomet viską sumaišome iki vientisos masės.

Vos kelias minutes apverdame makaronus verdančiame vandenyje. Perliejame šaltu vandeniu.

Mase prikemšame šiek tiek suminkštėjusius makaronus, suguldome juos į skardą, apšlakstome aliejumi ir grietinėle. Dedame skardą į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30 min.

Kol makaronai kepa, ruošiame padažą. Į pomidorų tyrę dedame smulkintą svogūną, česnaką, įberiame druskos ir pipirų pagal skonį, įpilame ypač tyro alyvuogių aliejaus. Viską sumalame su virtuviniu kombainu. Jei norisi  – galime dėti ir mylimų žolių.

Iškepusius makaronus dedame į lėkštes, ant viršaus pilame padažą ir puošiame mylimomis žolėmis – baziliku arba kalendra.

#agnėsketo versijai

Imame likusią cukinijos pusę, išskaptuojame vidų ir pridedame tos pačios masės, kuri skirta makaronams. Kepame viską kartu skardoje. Lygiai taip pat – gardiname pomidorų salsa ir mylimomis žolėmis. Skanaus!

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.