Receptai

Kaip išsivirti tobulą košę? 3 skirtingos rūšys ir 2 gardūs receptai

By  | 

Ruduo – ypatingas visiems košių mylėtojams, nes spalio 10 d. minima Pasaulinė košės diena, po kurios jos sezonas oficialiai prasideda. Dubenėlis šiltos ir kreminės avižinės košės – tai bene populiariausias pusryčių patiekalas ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Tačiau daugeliui žmonių košė siejasi su nepatrauklia pilka mase, o žinių, kaip paruošti tinkamą – vis dar trūksta: kuo skiriasi visų grūdo dalių avižiniai dribsniai ir kapotos avižos? Kiek laiko juos virti? Kaip išgauti tobulą ir kreminę košės tekstūrą?

Daugeliui vaikystės prisiminimai apie lipnias ir beskones avižas sukelia ne pačias geriausias asociacijas, bet tos dienos jau praeityje – šiandien spalvingų košių dubenėlių pilni socialiniai tinklai, o jų maistine verte suabejotų retas. Tačiau „Malsenos“ technologė Rima Gerulaitienė tikina, kad netinkamai pasirinkus avižų rūšį, neišgelbės net ir gardžiausi priedai.

„Šiandien galime įsigyti daug skirtingų rūšių kokybiškų avižinių dribsnių, kurių avižos auginamos čia pat, Lietuvoje. Todėl ši grūdinė kultūra kasmet populiarėja, o pasirinkimas – didėja: nuo įvairių rūšių dribsnių, avižų kruopų iki neseniai lentynose pasirodžiusių kapotų avižų. Iš pirmo žvilgsnio didelio skirtumo nepastebime, tačiau jis tikrai yra!Skirtingas avižų apdirbimas keičia gaminimo laiką (nuo vienos minutės iki dvidešimties!), reikalingą vandens kiekį ir pačią košės tekstūrą bei konsistenciją. Todėl vieno tinkamo tobulos košės recepto nėra, reikėtų aiškiai išmanyti avižinių dribsnių skirtumus“, – teigia specialistė.

Tad kokie jie?

Kapotos avižos – kai turite šiek tiek daugiau laiko 

Kapotos avižos – tai į tris dalis padalintos avižų kruopos, kurios nebuvo supresuotos ar kitaip apdorojamos. Anot R. Gerulaitienės, lietuviams tai dar mažai pažįstama rūšis, kuri tik dabar atsirado parduotuvių lentynose, tačiau Vakarų Europoje ji itin vertinama dėl išskirtinės tekstūros ir naudingų maistinių medžiagų. Šio tipo avižinų dribsnių sudėtyje išlieka daugiausiai naudingųjų grūdo dalių – sėlenų ir gemalų – o tuo pat metu ir daugiau skaidulų. Jos ilgiau virškinamos, todėl užtikrina sotumo jausmą. Tokių kruopų košė tiks ir patiks tiems, kurie mėgsta tvirtesnę tekstūrą ir turi daugiau laiko košės paruošimui.

„Kapotų avižų mirkyti nereikia, tačiau jų virimo laikas ilgesnis už įprastų dribsnių – jums prireiks bent 15-20 minučių, kol šios avižų kruopos įgers skysčius ir suminkštės. Atkreipkite dėmesį, kad skysčių santykis čia taip pat didesnis: 1 dalis avižų reikalauja 4 kartus daugiau vandens (santykiu 1:3 išgausite mažiau kreminę konsistenciją)“, – sako technologė.

Visų grūdo dalių avižiniai dribsniai – kai norisi daugiau tekstūros

Visų grūdo dalių avižiniai dribsniai yra paruošiami avižas garinant, supresuojant ir džiovinant. Šie dribsniai taip pat pasižymi aukšta maistine verte, tačiau toks apdirbimo būdas pagreitina galutinį košės paruošimą.

„Lyginant su kapotomis avižomis, visų grūdo dalių avižiniai dribsniai išverda greičiau – jiems prireiks nuo 5 iki 10 minučių. Juos ruošti galite ir mikrobangų krosnelėje. Visų grūdo dalių avižinių dribsnių ir vandens santykis turėtų būti toks: 1 dalis avižų ir 2 dalys vandens. Ši košė bus kremiškesnė, negu kapotų avižų košė, tačiau tekstūra vis dar bus juntama“, – sako „Malsenos“ specialistė.

Greitai paruošiami avižiniai dribsniai – kai skubate

Greito paruošimo visų grūdo dalių avižiniai dribsniai kartais vertinami nevienareikšmiškai, tačiau nuo įprastų jie skiriasi tik tuo, kad galutiniame paruošimo procese yra dar labiau susmulkinami.

„Jeigu skubate ir ryte turite vos kelias minutes, aš visada sakau, kad greitai paruošiama avižinė košė yra geriau negu jokios avižinės košės. Greito paruošimo avižiniams dribsniams užtenka vos minutės mikrobangų krosnelėje arba keletos minučių ant viryklės. Be to, ši košė labiausiai patiks tiems, kurie mėgsta kreminę, švelnią ir šilkinę jos konsistenciją“, – pasakoja specialistė.

Ko reikia tobulai košei?

Kad ir kokią avižinių dribsnių rūšį pasirinktumėte, „Malsenos“ specialistė kviečia atkreipti dėmesį į keletą svarbių jos paruošimo būdų:

  1. Nepervirkite košių ir perskaitykite instrukcijas, esančias ant jūsų avižinių dribsnių pakelio. Įvertinkite ir nurodyto vandens ar skysčio kiekį. Taip išvengsite neįkandamos ar avirkščiai – labiau sriubą primenančios košės konsistencijos.
  2. Prieš virdami pabandykite avižas paskrudinti, taip išgausite sodrų riešutinį skonį ir subtilų saldumą.  Galite skrudinti sausoje keptuvėje arba su šaukšteliu kokosų aliejaus.
  3. Norint išgauti tobulą avižinės košės konsistenciją, rekomenduojama dribsnius berti tik jau į užvirusį vandenį.
  4. Nepamirškite druskos, net ir gamindami saldžias košes – druska yra būtinas ingredientas bet kokiame recepte.

2 spalvingi ir gardūs košių receptai 

Košių iššūkio ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kartu su „Malsenos“ eksperte Rima Gerulaitiene, siūlo išbandyti du skirtingus košių receptus, kurie sušildys ir pradžiugins net ir niūriausiais rudens rytais.

Kapotų avižų košė su tahiniu ir karamelizuotais obuoliais 

Šis receptas padės sunaudoti namuose prisikaupusius obuolius, pagardinant juos pastaruoju metu itin populiarėjančia sezamų pasta.

Košei reikės: 50 g viso grūdo kapotų avižų, 200 ml mėgstamo pieno, 1 v. š. sezamų pastos (tahini), 1 a. š. klevų sirupo arba medaus, žiupsnio druskos, papuoršimui – skrudintų sezamo sėklų. Karamelizuotiems obuoliams reikės: 1 v. š. klevų sirupo arba medaus, 1 v. š. sviesto, pusės obuolio, žiupsnio druskos, cinamono ir kardamono.

Puode užvirinkite pieną, suberkite kapotas avižas ir palikite virti, neuždengdami dangčiu. Po 10 minučių įdėkite sezamų pastos, įpilkite pasirinkto saldiklio, pagardinkite druska ir virkite dar 5 minutes. Po 5 minučių, išjunkite ugnį, puodą uždenkite dangčiu ir leiskite košei pastovėti.

Per tą laiką pasiruoškite karamelizuotus obuolius. Nulupkite jiems odelę, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite obuolius, pasirinktą saldiklį, prieskonius. Nuolat maišydami obuolius kepkite apie 5 minutes, jiems iškepus šiek tiek pabarstykite druska.

Serviruokite: į dubenį sudėkite išvirtą košę, ant viršaus – karamelizuotus obuolius. Viską užbaikite skrudintomis sezamo sėklomis, jeigu norisi papildomo saldumo, pašlakstykite klevų sirupu arba medumi.

Jogurtinė viso grūdo avižų košė su uogų sūkuriu

Šiam receptui galite naudoti šiuo metu vis dar turimas šviežias avietes ar šaldytas uogas.

Košei reikės: 1 a. š. sviesto, 60 g viso grūdo dalių avižinių dribsnių, 150 ml vandens, 3 v. š. graikiško jogurto, žiupsnio druskos ir vanilės, klevų sirupo arba medaus (pagal skonį), 1–2 v. š. mėgstamų trintų uogų, pasirinktinai – mėgstamų riešutų ar sėklų.

Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius, juos šiek tiek paskrudinkite, kol išsiskirs riešutinis aromatas. Supilkite vandenį, įberkite žiupsnį druskos, vanilės, jeigu norisi – mėgstamo saldiklio. Neuždenkite puodo ir leiskite košei pavirti 3 minutes. Nuimkite puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu, leiskite jam pastovėti dar 2 minutes ir tik tada įmaišykite 2 v. š. graikiško jogurto.
Serviruokite: į dubenį sudėkite košę, ant jos paskirstykite likusį šaukštą graikiško jogurto. Ant jogurto dėkite mėgstamas trintas uogas ir šaukštu išpieškite sūkurį. Jeigu uogos nesaldintos, nepamirškite klevų sirupo arba medaus, taip pat barstykite mėgstamais riešutais ar sėklomis.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.