Receptai

Pietų dėžutė kitaip – 3 sumuštinių receptai, kurie užkariavo socialinius tinklus

By  | 

Riekė batono + griežinėlis kumpio = nuobodus ir pabodęs sumuštinis, kuris taip ir lieka tūnoti kuprinės ar rankinės dugne. Tačiau kartu su socialinių tinklų „Instagram“ ir „TikTok“ išpopuliarėjimu sumuštiniai tapo vienais instagramiškiausių patiekalų, kuriuos su nekantrumu gamina ir ragauja tiek patys mažiausieji, tiek ir visada skubantys suaugusieji. Artėjant mokslo metams tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė dalinasi 3 madingomis sumuštinių idėjomis jūsų priešpiečių ar pietų dėžutei, kurie įkvėps prasidedančiam rudens sezonui.

Sumuštiniai – tai priešpiečių dėžutės klasika, išpopuliarėjusi dėl greito ir nesudėtingo paruošimo, kuris ypač aktualus užimtais rytais. Be to, sumuštiniams valgyti dažniausiai nereikia nei specialių įrankių, nei apdorojimo, jais galima mėgautis čia ir dabar.

„Jūs galite krimsti sumuštinius atsakinėdami į elektroninį laišką ar net žaisdami mėgstamą stalo žaidimą. Pati auginu penkiametę, todėl žinau, kad priešpiečių dėžutėje laukiantys sumuštiniai – puikus išsigelbėjimas mažų vaikų tėvams. Jie puikiai gelbsti tomis akimirkomis, kai reikia skubiai užkąsti prieš sporto būrelį ar dailės pamoką”, – sako B. Garuckė.

Nors sumuštinių konstravimo mokslu nepavadintume, net ir toks paprastas patiekalas turi tam tikrų taisyklių.

Ką žinoti, konstruojant sumuštinį pietų dėžutei?

Anot jaunos mamos, duona – tai svarbiausias sumuštinio ingredientas, nuo kurio ir priklausys, ar vaikas noriai valgys savo priešpiečius. „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius tokiais atvejais kviečia žvilgtelėti į gaminio sudėtį.

„Daugelis mažųjų mieliau renkasi šviesią kvietinę duoną, nes ji minkštesnė, puresnė ir lengviau kramtoma. Todėl visada pravartu tokios duonos etiketėje ieškoti papildomų sudedamųjų dalių, kurios kepinį praturtintų. Pavyzdžiui, sudėtyje galite ieškoti kefyro, kuris ne tik suteikia unikalią tekstūrą ir puikų skonį, bet ir praturtina kepinį baltymais ir kalciu, kuris itin svarbus augančiųjų organizmui. Taip pat svarbus ir tekstūrų balansas – duona turi atitikti įdarą. Tvirtesnė duona labiau tinkama su tvirtais ingredientais, bet mažiesiems dažniau patinka minkštesni, tokiu atveju ir duoną geriau rinktis minkštesnę, puresnę“, – teigia kepyklos atstovas.

B. Garuckė priduria, kad nemažiau svarbi ir įvairovė – neapsiriboti tais pačiais sūrio ir kumpio deriniais, verčiau paieškoti ir atrasti naujų idėjų.

„Mažiesiems maistas dažnai tampa savotišku žaidimu, jis turi traukti akį, stebinti tekstūromis, spalvomis, skonių įvairove – tik tada jie su džiaugsmu atras šį pasaulį ir norės jį išragauti. Suaugusiems galioja tos pačios taisyklės – net ir pats gardžiausias sumuštinio receptas penkis kartus per savaitę ima atsibosti“, – sako tinklaraštininkė.

Tad prasidedant darbų ir mokslų sezonui, išbandykite tris gardžius B. Garuckės siūlomus ir „TikTok“ socialinio tinklo įkvėptus sumuštinių receptus.

1. Vienos keptuvės sumuštinis su kumpiu ir kiaušiniu

Norint sukonstruoti sotų sumuštinį neretai tenka paplušėti – atskiros keptuvės ar puodai ingredientams apdoroti atima nemažai brangaus laiko, ypač užimtais rudens rytais. Laimei, šis „TikTok“ įkvėptas receptas įrodo, kad sumuštinį su kiaušiniu galima pasigaminti vos per kelias minutes ir tam viso labo prireiks tik vienos keptuvės!“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Ingredientai: 2 riekės „Gardėsio“ batono su kefyru, gabalėlis sviesto, šiek tiek pieno, 2 kiaušiniai, keli salotų lapai, kelios juostelės kumpio arba rūkytos šoninės, kelios riekutės sūrio ir pomidoro, žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Įkaitiname keptuvę ir išlydome gabalėlį sviesto. Kiaušinius išplakame su pienu, žiupsneliu druskos bei pipirų, pilame į keptuvę.
  • Dedame dvi riekes batono ir apverčiame jas. Viską lengvai apkepame.
  • Apkepus apverčiame omletą su duonos riekėmis ir ant vienos jų dedame salotų lapus, kumpį, sūrį bei pomidoro griežinėlius. Užvožiame sumuštinį.
  • Baigiame kepti sumuštinį iš abiejų pusių, kad sūris lengvai išsilydytų.

2. Japoniškas desertinis sumuštinis „Fruit Sando“

Japoniškas vaisių sumuštinis (angl. „Fruit Sando“) – tai sumuštinis, pagardintas šviežiais vaisiais ir plakta grietinėle. Vienas esminių jo ingredientų – švelni japoniška duona, žinoma „shokupan“ pavadinimu.

„Ši japoniška duona gaminama su pienu, todėl pasižymi itin minkšta ir puria tekstūra. Be to, šie sumuštiniai visada būna ruošiami be duonos plutos, dar labiau ieškant purumo efekto. Tačiau jeigu rinksitės purią duoną su kefyru, ji bus arčiausiai japoniškosios pirmtakės, o ir kraštelių nupjauti nereikės, nes jie pakankamai švelnūs“, – sako „Gardėsio“ duonos atstovas.

Ingredientai: 2 riekės „Gardėsio“ forminės duonos su kefyru, 100 g maskarponės, 100 ml plakamosios grietinėlės, 1-2 arb. š. cukraus ar kito saldiklio, 1 kivis, 1/2 apelsino, kelios šilauogės.

  • Maskarponę, grietinėlę ir cukrų (ar kitą saldiklį) išplakame iki kreminės konsistencijos.
  • Ant forminės duonos riekių ištepame dalį paruošto kremo. Ant vienos duonos riekės dedame kivio griežinėlius, kelias skilteles apelsino ir šilauoges. Sumuštiniai bus pjaustomi įstrižai, todėl vaisius sudėkite per vidurį pjovimo linijos. Užtepame likusį kremą tarp vaisių ir uogų. Užvožiame likusia duonos rieke.
  • Paruoštą sumuštinį suvyniojame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve kelioms valandoms arba pernakt.

3. Skrebutis su pesto kiaušiniais

„Jeigu avokado skrebučiai jums jau pabodo, išbandykite pesto skrebučius! Šis receptas tiesiog „sprogo“ socialiniame tinkle „TikTok“, kur sulaukė tūkstančių pasidalijimų ir interpretacijų. Jis paruošiamas iš 4 pagrindinių ingredientų, o užtruksite mažiau nei 10 minučių. Dauguma šių receptų ruošiami su įprastu keptu kiaušiniu, tačiau nepabijokite improvizuoti ir ruoškite plaktą kiaušinį ar net dvigubą suvožtinį. Svarbiausia – nepamirškite juodos duonos su kefyru, kuri pasižymi saldžiarūgščiu skoniu, puikiai derančiu su pesto padažu“, – priduria tinklaraštininkė.

Ingredientai: 1 riekė „Gardėsio“ tamsios duonos su kefyru, 2 arb. š. pesto padažo, 1 kiaušinis, 1/2 avokado, keli arb. š. tepamo sūrio, žiupsnis druskos, juodųjų pipirų, žiupsnis džiovintos aitriosios paprikos, medaus apšlakstymui (nebūtinai).

  • Į įkaitintą keptuvę dedame pesto padažą ir įmušame kiaušinį. Lengvai apkepame.
  • Duonos riekę paskrudiname, ištepame kreminiu sūriu ir sutrintu avokadu.
  • Dedame pesto padaže keptą kiaušinį ir pagardiname sumuštinį prieskoniais.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.