X

Imbieriniai nameliai

Dviems imbieriniams nameliams reikės:
  • 200 g rudojo cukraus
  • 200 g baltojo cukraus
  • 200 g skysto medaus (ar auksaspalvio sirupo)
  • 150 g vandens
  • 300 g sviesto
  • 2 valg. š. cinamono
  • 2 valg. š. malto imbiero
  • 2 valg. š. malto kardamono
  • 1 arb. š. juodųjų pipirų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 kg miltų
Į prikaistuvį supilame vandenį, medų ir cukrų. Kaitiname, kol cukrus ištirpsta. Sudedame sviestą, maišome, kol jis ištirps. Nukeliame nuo ugnies, paliekame šiek tiek atvėsti. Tuomet įmaišome prieskonius ir kepimo miltelius.  Sumaišome pravėsusį sirupą su miltais, minkome, kol susiformuos vientisa tešla. Ją suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą, kad atvėstų (galima palikti visai nakčiai). Išimame iš šaldytuvo, perminkome, kad įgautų elastingumo, iškočiojame plonai, išpjaustome namelio dalis.  Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10-12 minučių, kol gražiai paruduos. Paliekame atvėsti ir tuomet galime dekoruoti bei klijuoti.
Glajui (klijavimui ir dekoravimui):
  • 2 kiaušinių baltymai
  • ~400 g cukraus pudros
  • keletos lašų citrinos sulčių
Plakame kiaušinių baltymus su citrinos sultimis, kol suputos. Beriame cukraus pudrą dalimis, plakame, kol gausime norimo tirštumo glajų. Jis turi būti pakankamai tirštas, kad paėmus šaukštu, jis lėtai nuo jo nuslystu. Jei jis tampa labai tirštas, tiesiog įpilame šiek tiek vandens ir išmaišome.
Kitas būdas patikrinti, ar jis tinkamas klijuoti – paimame tarp pirštų, juos sulipiname ir tada lėtai atitraukiame. Jei glajus nenutrūkdamas suformuoja (“nutįsta”) liniją tarp pirštų, tuomet jis yra pakankamai tvirtas, bet tuo pačiu ir elastingas.
Pirmiausia galima išpiešti kiekvieną namo sieną atskirai ir tik tada klijuoti.
Namelio dalis rasite čia.

Tags: Kalėdos
CityMag: