X

Imbieriniai sausainiai

Kokios Kalėdos be imbierinių sausainių. Jau klasika tapusiu receptu dalinamės ir su Jumis.

Imbieriniams sausainiams reikės:

  • 100 g rudojo cukraus
  • 100 g baltojo cukraus
  • 100 g skysto medaus (ar auksaspalvio sirupo)
  • 75 g vandens
  • 150 g sviesto
  • 1 valg. š. cinamono
  • 1 valg. š. malto imbiero
  • 1 valg. š. malto kardamono (neturėjau, tad šį kartą nedėjau)
  • 1/2 arb. š. juodųjų pipirų
  • 1/2 arb. š. kepimo miltelių
  • 500 g miltų

Į prikaistuvį supilame vandenį, medų ir cukrų. Kaitiname, kol cukrus ištirpsta. Sudedame sviestą, maišome, kol jis ištirps. Nukeliame nuo ugnies, paliekame šiek tiek atvėsti. Tuomet įmaišome prieskonius ir kepimo miltelius.
Sumaišome pravėsusį sirupą su miltais, minkome, kol susiformuos vientisa tešla. Ją suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą, kad atvėstų (aš palikau visai nakčiai).
Išimame iš šaldytuvo, perminkome, kad įgautų elastingumo, iškočiojame plonai, išpjaustome norimos formos sausainius.
Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10-12 minučių, kol gražiai paruduos. Paliekame atvėsti ir tuomet galime dekoruoti.

Dekoravau glajumi (royal icing) reikės:
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 2 valg. š. citrinų sulčių
  • 300 g cukraus pudros
Persijojame cukraus pudrą.
Išplakame kiaušinio baltymus su citrinos sultimis, kol suputoja. Pamažu suberiame 200 g cukraus pudros. Tuomet padalijame baltymus į dalis – 1/3 ir 2/3. Į mažesnę dalį suberiame likusį 100 g cukraus pudros, masė gausis pakankamai tiršta. Ji bus naudojama sausainių kontūrams apvesti ir kitoms pavienėms detalėms piešti.
Kita dalis, kuri turi būti pakankamai skysta – ja užpildysime sausainių vidurį.
Padalijame glajų į keletą dalių, jas nudažome pasirinktomis spalvomis ir, pasitelkdami fantaziją, puošiame sausainius.

CityMag: