Kokios Kalėdos be imbierinių sausainių. Jau klasika tapusiu receptu dalinamės ir su Jumis.
- 100 g rudojo cukraus
- 100 g baltojo cukraus
- 100 g skysto medaus (ar auksaspalvio sirupo)
- 75 g vandens
- 150 g sviesto
- 1 valg. š. cinamono
- 1 valg. š. malto imbiero
- 1 valg. š. malto kardamono (neturėjau, tad šį kartą nedėjau)
- 1/2 arb. š. juodųjų pipirų
- 1/2 arb. š. kepimo miltelių
- 500 g miltų
Į prikaistuvį supilame vandenį, medų ir cukrų. Kaitiname, kol cukrus ištirpsta. Sudedame sviestą, maišome, kol jis ištirps. Nukeliame nuo ugnies, paliekame šiek tiek atvėsti. Tuomet įmaišome prieskonius ir kepimo miltelius.
Sumaišome pravėsusį sirupą su miltais, minkome, kol susiformuos vientisa tešla. Ją suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą, kad atvėstų (aš palikau visai nakčiai).
Išimame iš šaldytuvo, perminkome, kad įgautų elastingumo, iškočiojame plonai, išpjaustome norimos formos sausainius.
Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10-12 minučių, kol gražiai paruduos. Paliekame atvėsti ir tuomet galime dekoruoti.
- 2 kiaušinių baltymai
- 2 valg. š. citrinų sulčių
- 300 g cukraus pudros