X

Išskirtiniai svečiai iš naujo atrado užburiantį krištolo ir porceliano pasaulį su „ARTable by ISTO“

Baltuoju auksu vadinamas porcelianas ir ypatingos prabangos suteikiantis krištolas buvo neatsiejamos karališkų šeimų, aristokratų namų interjero detalė. Laikas, kai populiariausios dovanos buvo sidabriniai įrankiai, krištolas ir porcelianas sugrįžo!

Išskirtiniams, aukščiausios kokybės krištolo, porceliano ir sidabro indų bei stalo įrankių gamintojams Lietuvoje atstovaujantys stalo kultūros ekspertai „ARTable by ISTO“ trečiadienį pakvietė į išskirtinę pažintį „Krištolas. Porcelianas. Sidabras.“. Jos metu iš naujo galima buvo atrasti karališkos prabangos pasaulį.

„Šiandieniniame, greitai besikeičiančiame išmaniųjų technologijų pasaulyje žmonės atsigręžia į tradicijas ir išliekamąją vertę turinčias vertybes. Daugelis iš mūsų jau yra pavargę nuo greito gyvenimo tempo, todėl pradeda vertinti praeities tradicijas. Viena iš svarbiausių tradicijų yra šeima ir laikas, praleistas su ja prie pietų stalo. Šiam ypatingam laikui žmonės pradeda ieškoti ir išskirtinių daiktų, kuriančių šeimos istoriją ir tęstinumą“, – sako „ARTable by ISTO“ atstovė Laura Banytė.

Vilniuje ir Klaipėdoje įsikūrę prabangūs „ARTable by ISTO“ salonai – vieninteliai Lietuvoje atstovauja ilgametę istoriją skaičiuojantiems garsiausiems pasaulio krištolo, sidabro ir porceliano indų bei stalo įrankių gamintojams, tokiems kaip „Meissen“, „Hermes“, „Baccarat“, „Bernardaud“, „Christofle“, „Moser“, „Saint – Louis“ ir kiti.

Stalo ir kultūros ekspertų „ARTable by ISTO“ kvietimu renginyje viešėjo ypatingas svečias – prabangiausią Europoje porcelianą gaminančios „Meissen“ kompanijos atstovas, ponas Mateuszas Jozwiakas. „Meissen“ yra seniausia Europos porceliano gamintoja, savo darbą pradėjusi prieš daugiau nei 300 metų.

Į Lietuvą specialiai atvykęs svečias išdavė, kad seniausio Europoje porceliano istorija yra susijusi su Lietuva. „Nuo 18-ojo amžiaus porcelianas Europos meno ir kultūros istorijoje vaidina svarbų vaidmenį. Saksonijos kronprincas, Lenkijos karalius ir LDK kunigaikštis Augustas Stiprusis turėjo svajonę Kinijos porceliano meną atkurti Europoje. 1711 metais jis Vokietijoje esančioje Meiseno pilyje įkalino meistrą Friedrichą Botttgerį, kuris sukūrė išskirtinį aukščiausios kokybės porcelianą, – pasakojo kompanijos atstovas. – Nuo to laiko karališkas „Meissen“ porcelianas tapo neatsiejama visų svarbiausių ir iškilmingiausių aukštuomenės švenčių dalimi. Porcelianas tapo pačia populiariausia dovana tarp kilmingųjų. Netrukus dėl savo kokybės „Meissen“ porcelianas tapo žinomas ir vertinamas visame pasaulyje“.

Renginyje taip pat viešėjo Kulinarinio paveldo muziejaus įkūrėjas Vaclovas Kontrauskas pasakojo, kad senovėje porcelianas buvo labai brangus ir prieinamas tik labai turtingiems žmonėms. „Jo didžiulę vertę gali iliustruoti pavyzdys, kad tas pats Augustas Stiprusis 15 porcelianinių vazų iškeitė į 600 arklių ir karių būrį“, – pasakojo V. Kontrauskas, galintis pasigirti retomis meno dirbinių kolekcijomis, retai akiai matytais garsiausiose pasaulio manufaktūrose gamintais indais, porceliano ir sidabro kūriniais. Garsus kolekcionierius renginio metu platesnei auditorijai parodė dalį per daugelį metų sukauptos „Meissen“ kolekcijos.

Išskirtinio vakaro vedėjas, unikalių leidinių apie gyvensenos kultūrą autorius Eugenijus Skerstonas pastebėjo, kad Lietuvą pasiekė jau daug metų visame pasaulyje vyraujantis suvokimas apie stalo estetiką, jos reikšmę ir svarbą.

„Į Lietuvą sugrįžo aukšto lygio gyvensenos kultūra. Senovėje tik kilmingieji ir labai pasiturintys žmonės galėjo leisti prabangios gyvensenos kultūrą. Todėl labai džiugu, kad jau ir Lietuvoje galima įsigyti tokių pasaulinio garso gaminių kaip „Meissen“. Stalo indai yra tikri meno kūriniai, kurių vertė su laiku tik kyla, – neabejoja E. Skerstonas. – Todėl porceliano, krištolo, sidabro stalo indai ir įrankiai yra vertinga ir labai reikšminga relikvija, kurią galima perduoti ateities kartoms.“

„ARTable by ISTO“ surengtam vakarui papildomos elegancijos suteikė ir šventės vietą dekoravo Mantas Petruškevičius. Renginio svečiai buvo vaišinami prabangiu „Taittinger“ šampanu ir pirmieji turėjo išskirtinę galimybę paragauti „La Naya“ limited edition rankų darbo šokolado.

Categories: Renginiai
CityMag:
Related Post