X

Tarta su bananais ir kava

Pagrindui reikės
  • 230 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 40 g maltų migdolų
  • 1 kiaušinio + 1 trynio
  • 90 g cukraus pudros
  • 140 g sviesto (kamb. temp.)
  • vanilės

Dubenyje išsukame sviestą. Suberiame cukraus pudrą ir vanilę, gerai išmaišome, kad susijungtų. Pridedame maltus migdolus ir kiaušinius. Galiausiai įmaišome persijotus miltus ir druską. Išminkome, kad neliktų sausų ingredientų. Suformuojame kamuoliuką, jį suvyniojame į maišelį ir paliekame šaldytuve ~3 val.  Prieš naudojant tešlą, ją išimame iš šaldytuvo prieš 20 minučių, nes ji pakankamai sukietėja. Iškočiojame 1 cm storio lakštą, jį pernešame ant kepimo formos. Labai gerai subadome tartos dugną, padedame ją į šaldytuvą vienai valandai.  Kepame įkaitintoje iki 170 C orkaitėje apie 15-20 minučių. Kepant, galima uždėti svorio, t.y. sausų žirnių ar pupelių, kad neiškiltų, bet aš nedėjau.

Midgoliniam kremui

  • 40 g sviesto (minkšto)
  • 40 g cukraus pudros
  • 20 g migdolų (labai smulkiai sumaltų)
  • 1 valg. š. tirpios kavos (galima dėti mažiau/daugiau pagal skonį)
  • 2 valg. š. vanilinio konditerinio kremo (galima išsiversti ir be jo, bet jis suteikia kreminės konsistencijos) (galima naudoti jau paruoštą naudoti kremą)
  • 1 valg. š. romo (nedėjau, nes neturėjau)

Dubenyje gerai išsukame migdolus su sviestu. Įmaišome vanilinį kremą, cukraus pudrą, romą ir tirpią kavą. Gerai išmaišome ir atidedame į šalį, kol jo prireiks (jei naudosime gerokai vėliau, būtų geriau jį laikyti šaldytuve, tik reikėtų prieš naudojant, kiek anksčiau iš ten išimti, kad pasiektų kambario temperatūrą).

Trupiniams

  • 50 g sviesto (minkšto)
  • 50 g rudojo cukraus
  • 65 g lazdyno riešutų, smulkiai sumaltų (aš naudojau per pusę su maltais migdolais)
  • 50 g miltų
  • žiupsnelis stambesnės jūros druskos

Dubenyje sumaišome sausus ingredientus. Sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir pirštų pagalba sutriname viską iki šlapių trupinių. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepame įkaitintoje iki 160 C orkaitėje apie 15-20 minučių, retkarčiais pamaišant, kad viskas gražiai apskrustų. Praėjus nurodytam laikui, ištraukiame ir atvėsiname. Vėstant trupiniai taps traškūs, tad neperkepkite.

Bananams

  • 3-4 dideli bananai
  • 20 g sviesto
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 1/2 citrinos sulčių
  • žiupsnelis stambesnės jūros druskos
  • vanilės
  • citrinos žievelės
Bananus supjaustome 1.5-2 cm storio griežinėliais.
Keptuvėje išlydome sviestą, įberiame cukrų, pamaišome, įpilame citrinos sultis. Pamaišome, įtarkuojame citrinos žievelę, įberiame vanilę. Pakaitiname 10 sekundžių, sudedame bananus ir retkarčiais juos pavartant troškinti ant vidutinės, kol jie suminkštės, bet vis dar laikys formą, apie 5 min. Paliekame atvėsti.
Tartos surinkimasAnt iškeptos ir atvėsusios tartos pagrindo paskleidžiame migdolinį kremą, išdėliojame bananus, gausiai apibarstome trupiniais. Galima užtarkuoti dar citrinos žievelės. Apibarstyti cukraus pudra.
CityMag: