Renginiai

Žinomas pasaulyje juvelyrikos korifėjus R. Peters atskleis, kodėl nekenčia gintaro

By  | 

Amber trip Ruudt Peters

Tarptautinėje didžiausioje Baltijos šalyse juvelyrikos ir gintaro parodoje „Amber Trip“ dalyvaus pasaulyje žinomas juvelyras,  Europos universitetų Amsterdame, Stokholme, Florencijoje profesorius Ruudt Peters.

Paradoksalu, jog pasaulyje pripažintas juvelyras nekenčia gintaro. „Gintaras yra tokia medžiaga, organinės kilmės mineralas, kurį myli arba nemėgsti. Tad aš priklausau gintaro nefanų grupei, nors darbo kasdienybėje tenka kurti autorinius papuošalus su gintaru“, – teigia juvelyras R. Peters.

Išgarsėjęs aštuntajame dešimtmetyje, iš Nyderlandų kilęs menininkas Ruudt Peters neretai vadinamas juvelyrikos pradininku. Ruudt Peters savo darbais keičia požiūrį į papuošalų nešiojamumą, medžiagas ir patį juvelyrikos kontekstą, mesdamas iššūkį tradiciniams puošybos elementams.

Juvelyrikos korifėjus išsiskiria savo charizma, į auditoriją jis niekad neįžengia tyliai, greitai jo energija, garsus žodis užburia tiek studentus, tiek įvairių parodų lankytojus. Jo darbai irgi išskirtiniai, novatoriški, išsiskiria savo forma, dizainu bei istorija. „Papuošalas yra ne daiktas, jame telpa visas mūsų gyvenimas. Mat tam tikri daiktai, papuošalai lydi nuo gimimo iki mirties“, – teigia pasaulyje pripažintas juvelyras.

Prieš kelerius metus juvelyrikos ir gintaro parodos „Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius pakvietė garsų juvelyrą olandą atvykti į renginį. Tąkart nuotoliniu būdu dalyvaujant komisijoje profesoriui paliko neišdildomų įspūdžių.

„Vilnius man yra įkvepiantis tiek dėl savo unikalios istorijos, tiek dėl sąlyčio su  gintaru. Parodos „Amber Trip“  juvelyrikos meno konkurse gera matyti tiek talentingų kūrėjų, išvysti, kuo kvėpuoja tiek Lietuvos, tiek pasaulio juvelyrai. Tad šiemet su malonumu atvykstu į Lietuvą ir su nekantrumu laukiu, kuo meno konkurso dalyviai mus nustebins“, – sako juvelyras R. Peters.

Olandas profesorius ne tik bus juvelyrikos meno konkurso pirmininkas, bet ir pristatys savo unikalią parodą „Suctus“. „Žinau, kad mano dirbiniai vėl sukels dramą ir daug kalbų juvelyrų pasaulyje.  Tačiau šiandien gyvename streso ir globalių iššūkių pasaulyje, tad mums kaip niekad svarbu kelti aktualius klausimus, pažinti vienas kitą, atsigręžti į savo šalies istoriją, burtis į įkvepiančias bendruomenes, dalintis savo patirtimi ir skleisti pozityvumą֧“, – pasakoja R. Peters.

XX tarptautinė Baltijos juvelyrikos ir gintaro paroda „Amber Trip“ vyks didžiausiame Baltijos šalyse parodų ir konferencijų centre „Litexpo“, kovo 14–16 dienomis.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas.