Liepos galas ir rugpjūčio pradžia – agrastų derliaus metas. Ir nors ši uoga ir nėra tarp populiariausių sezono uogų, tačiau norime įrodyti, kad agrastai yra nepelnytai pamiršti. Ar žinojote, kad:
- Agrastuose gausu žmogaus organizmui naudingų medžiagų: fruktozės, gliukozės, sacharozės, pektinų, organinių rūgščių, kalio, cinko, geležies, fosforo ir kt;
- Uogose daug vitamino P, kuris stiprina kraujagysles;
- Viena iš svarbiausių agrastų ypatybių – didelis kiekis gintaro rūgšties, mažinančios galvos smegenų kraujagyslių spazmus;
- Agrastai normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, padeda organizmui atsigauti po sunkių ligų, mažina kraujospūdį;
- Uogose esantys pektinai, iš organizmo padeda pašalinti sunkiuosius metalus;
- Šviežios uogos skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą;
- Agrastų sultys mažina troškulį ir gaivina, bet šiek tiek laisvina vidurius, paskanintos medumi gydo gerklės perštėjimą.