Spanguolės – gražios raudonos uogos, dažnas Kalėdinio stalo palydovas. Visgi jos ne tik gražiai atrodo, tačiau turi ir begalę mums naudingų savybių:
- Ar žinote, kad spanguolėse gausu vitamino C, B2, B6, P, A, K1, o taip pat įvairių mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, cinko, vario, stroncio, fosforo, geležies, aliuminio, boro, mangano, nikelio?
- Vartojant spanguoles saikingais kiekiais, žmogaus organizmas labai gerai pasisavina jose esančias mineralines medžiagas, todėl jas patartina vartoti nuolat.
- Peršalus svarbu vartoti ne tik citrinas, bet ir spanguoles – jose apstu vitamino C.
- Gerkite spanguolių sultis – jų pH 2,91, o tokia vandenilio jonų koncentracija yra nepalanki mikroorganizmų augimui ir vystymuisi.
- Kasdien suvalgant po ½ stiklinės spanguolių uogų galima pagydyti trumparegystę.
- Spanguolių sultys su medumi – pirma pagalba sergant angina.
- Iš trintų spanguolių pagamintas tepalas gydo pūlingas žaizdas ir paviršinius nudegimus.
- Spanguolės turi daugybę mums teigiamų savybių: jos malšina troskulį, naudingos norint didinti darbingumą, gerina apetitą, mažina karščiavimą, gerina kraujotaką, širdies, kepenų bei inkstų veiklą.