Aguonų pyragui reikės:
- 4 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 150 g aguonų
- 100 g džiūvėsėlių
- 1/2 arb. š. cinamono
Virtos grietinėlės kremui reikės:
- 330 ml grietinėlės (35 % riebumo)
- 200 g cukraus
Galima naudoti sumaltas aguonas, o jei neturite tokių aguonų, tad reikėtų aguonas užpilti karštu vandeniu, uždengti, palikti keletui valandų. Nukošti, sumalti maisto smulkintuvu.
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi iki baltumo.
Įmaišome aguonas, džiūvėsėlius ir cinamoną. Tešla gausis kieta.
Išplakame iki standžių putų baltymus. Juos per keletą kartų atsargiai įmaišome į pirmąją tešlą.
Sukrečiame tešlą į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą formą. Kepame įkaitintoje iki 180-190 C orkaitėje apie 35-40 minučių, kol įsmeigtas į centrą peilis ištrauktas liks švarus.
Virtos grietinėlės kremas
Į prikaistuvį supilame grietinėlę ir suberiame cukrų.
Viriname ant vidutinės ugnies. Nuo virimo pradžios verdame apie 15-20 minučių, kol grietinėlė šiek tiek sutirštėja.
Ištraukiame iškepusį pyragą, gausiai subadome mediniu iešmeliu ir pamažu sulaistome puse turimo sirupo.
Aš jo nenuėmiau nuo ugnies, tik ją primažinau. Sulaisčius pyragą, sirupą viriname dar 15 minučių, kol spalva šiek tiek patamsėja (nereikia laukti, kol ji taps karamelės spalvos) ir kremas gaunasi pakankamai tirštas.
Užpilame ant pyrago ir paliekame atvėsti.
Galima apibarstyti smulkintais riešutais.